На Полтавщині старости вивчали досвід найбільшої сільської ОТГ в Україні

На Полтавщині старости вивчали досвід найбільшої сільської ОТГ в Україні

Децентралізація
Укрінформ
Дванадцять старост ОТГ з різних районів Полтавської області приїхали до Засулля Лубенського району, щоб вивчити досвід місцевої сільської ОТГ, яка є найбільшою в Україні.

Захід проходив 27 лютого за ініціативи обласного Центру підвищення кваліфікації та Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє Укрінформ.

На Полтавщині старости вивчали досвід найбільшої сільської ОТГ в Україні / Фото: Пустовіт Сергій, Укрінформ

“Ми не випадково привезли нових старост до Засульської ОТГ — найбільшої сільської громади в Україні. ОТГ є другою за площею в Полтавській області, громада тримає велику кількість ФАПів, навчальних закладів та закладів культури. За нетривалий період роботи в деяких аспектах Засульська ОТГ вийшла на рівень передових європейських практик. Тож тут є що подивитися та чому повчитися старостам новостворених громад”, - підкреслила мету заходу директор Полтавського ЦРМС Ірина Балибіна.

За словами голови Засульської ОТГ Сергія Бондаренка, громада утворена в результаті об’єднання одинадцяти сільських рад, до її складу ввійшли 10 старостинських округів.  

“Ми маємо в ОТГ 38 населених пунктів, в яких проживає 18 830 осіб. Територія  – 604 кв. км. І це ж не просто територія та села! Разом з процесом об'єднання у комунальну власність Засульської ОТГ було передано 22 дошкільні та навчальні заклади, 20 - медичних, 26 будинків культури. Перед нами стояла задача зберегти всю отриману мережу. Цей процес був найбільш відповідальним, адже працівники сільських рад, медичних закладів, працівники освіти, культури не повинні були залишитися без заробітної плати та і взагалі без робочих місць”, - каже Бондаренко.

Він розповів, що в ОТГ не лише зберегли систему закладів охорони здоров’я, яка представлена 8 амбулаторними закладами та 22 ФАПами. Наразі тут створено комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Засульської сільської ради, яке отримало ліцензію і працевлаштувало понад 120 осіб. Піврічне утримання закладів медицини обійшлося для ОТГ майже в 6 млн грн. Натомість, за той же  період, лікарі провели більше 52 тисяч прийомів хворих, тобто, кожен член громади скористався послугами медиків принаймні тричі.

За словами голови ОТГ, найбільшою за видатками в громаді є галузь освіти. На території Засульської ОТГ є 12 навчальних закладів, де навчаються понад 1300 учнів. Тож треба виділяти гроші на ремонт приміщень, реконструкцію, заробітну плату працівникам, доїзд  дітей до шкіл. І в цьому сенсі для голови ОТГ не існує другорядних потреб. Зокрема, для школярів розроблено 14 маршрутів, а на організацію перевезення протягом року було використано майже 700 тис грн. Тут безкоштовно, точніше, за кошти громади, харчуються  учні 1- 4 класів та пільгових категорій: за рік харчування обійшлося громаді у понад 1 млн грн.

Можна багато розповісти про діяльність 26-ти клубів та будинків культури, де також не обходилося лише ремонтом: ще купувалося технічне обладнання, сценічні костюми та інше.

Звісно, в старост, які приїхали до Засулля за досвідом, виникає запитання: звідки кошти на гарне життя?

“До об’єднання ми мали змогу використати лише кілька мільйонів гривень. Ні на що їх не вистачало. Тепер же наш бюджет, наприклад, минулого 2017 року, склав 78 мільйонів гривень. Це кардинально міняє ситуацію. Безумовно, в кращий бік", - розповідає колегам Бондаренко.

На території ОТГ є принаймні 5 підприємств, які дають стабільні доходи, є субвенції, є плани, пов'язані з використанням земель, економічним розвитком та залученням інвестицій.

Наразі громада зацікавлена питанням енергоефективності. Зокрема, Засульська сільська рада приєдналася до європейської ініціативи «Угода мерів» 20 лютого 2017 року і заявила про свої прагнення скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 30% до 2030 року. Для реалізації цієї ініціативи проводиться розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату, в якому будуть розписані заходи та проекти по енергозберігаючому розвитку громади, підвищення фінансової та соціальної стабільності. Є й інші задуми, скажемо так, нестандартні, в тому числі - створення власного телебачення. Адже сайту, який має громада, та сторінки у Facebook вже не вистачає. Час покаже, чи здійсниться такий амбітний намір голови, але принаймні громада вже має 121 відео з місцевих подій, які можна переглянути на каналі YouTube «Засульська сільська рада».

Сам засульський сільський голова вже більше як рік живе за ним же сформульованим принципом: хочеш щось зробити сьогодні, сплануй це позавчора.  

"Реформа вже не зупиниться. Чесно скажу, хто запізниться, в майбутнє їхатиме в тамбурі", - каже Бондаренко.

Підсумовуючи поїздку старост до Засульської ОТГ, директор Полтавського ЦРМС Балибіна зазначила: упевнена, що носії і безпосередні втілювачі ідей децентралізації вже зробили складний і багато в чому суперечливий процес реформування незворотнім. 

"Досвід цих керманичів для новостворених ОТГ - безцінний. Ми маємо дати їм нові знання і навички, які вони реалізовуватимуть у своїх громадах”, - зазначила Балибіна. 

Читайте також: Гройсман: На розвиток регіонів цьогоріч виділили 11 мільярдів

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Сергія Пустовіта / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-