Даніель Попеску нагадав, що децентралізація не є самоціллю

Даніель Попеску нагадав, що децентралізація не є самоціллю

Децентралізація
Укрінформ
Україні потрібно виконати два завдання для  ефективного управління в країні. Зокрема, провести децентралізацію та покращити навички управління місцевого самоврядування.

Про це сказав керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань Ради Європи Даніель Попеску під час презентації в Укрінформі результатів  опитування мешканців України щодо реформи децентралізації.

"Деякі країни децентралізують своє керівництво, тому що  країнам, які високоцентралізовані, як  і Україна, децентралізація принесе економічні та демократичні переваги. Країни, які уже сильно децентралізовані, зараз переглядають свої системи і починають їх вдосконалювати, щоб підвищити ефективність управління. Україна має виконати обидва завдання, децентралізувати владу та ресурси, також розбудувати спроможності та покращити навички управління місцевого самоврядування", - сказав він.

 Попеску наголосив, що децентралізація  є складною, але  водночас у Раді Європи вірять, що децентралізація є також однією з найуспішніших реформ в Україні.

"Україна досягла значного прогресу набагато швидше, ніж деякі інші європейські країни у цьому процесі. Звичайно, ще багато роботи попереду... Децентралізація не є самоціллю, вона покликана сприяти тому, щоб люди отримували послуги вищої якості, а також вона має сприяти підвищенню якості життя людини", - сказав він.

Попеску зауважив, що задоволений результатами опитування населення України щодо децентралізації, проведеного на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні" у співпраці з  Мінрегіоном України.

"Ми побачили, що підтримка населенням  децентралізації є досить сильною (58% опитаних підтримують децентралізацію - ред.)... Ми можемо зробити висоновок, що українське суспільство позитивно сприйматиме саме цю реформу і в майбутньому", - сказав він.

Згідно з дослідженням, 51% мешканців об'єднаних територіальних громад (ОТГ) очікують на покращення ситуації в Україні внаслідок децентралізації.

Також опитування продемонструвало зростання позитивних очікувань у сфері надання адмінпослуг.  Так, у 2016 році 22% опитаних очікували на покращення надання адмінпослуг, а у 2017 році таких уже 40%.

Крім того, за даними опитування, 61% жителів ОТГ підтримують процес об'єднання громад.  

Читайте також: Реформа децентралізації є запобіжником будь-яким проявам сепаратизму - Зубко

Опитування проведено Київським міжнародним інститутом соціології та центром "Соціальні індикатори" на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні" у співпраці та координації з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування та Мінрегіоном України.

У всеукраїнському опитуванні провели три хвилі (2015, 2016 і 2017 роки) та опитали більше 2 000 респондентів по всій території України, окрім АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Інше опитування мешканців ОТГ здійснили у дві хвилі. У 2017 році було проведено 2000 інтерв'ю з респондентами, які проживають у 200 ОТГ, створених протягом 2015-2016 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-