Брухтовий армагеддон, совки в Кривому Розі та дніпровський Hyperloop Ілона Маска

Брухтовий армагеддон, совки в Кривому Розі та дніпровський Hyperloop Ілона Маска

Аналітика
Укрінформ
Огляд найрезонансніших подій, які хвилювали суспільну думку на Дніпропетровщині

У лютому Дніпропетровщина обговорювала втечу депутата з антисемітськими поглядами, переймалась совковим парадом у Кривому Розі, дивувалася проекту Ілона Маска і раділа за котів, які стануть частиною екосистеми обласного центру.

ВІЙНА З "МЕТАЛЕВИМИ МОНСТРАМИ"

Схвальні відгуки мешканців Дніпра отримала ініціатива мера щодо демонтажу незаконних пунктів прийому металобрухту. Своє рішення він ухвалив під час відрядження до Ізраїлю, взявши за приклад досвід цієї країни.

«Сьогодні у місті розпочинається операція «Дамоклів меч». Як в Ізраїлі. Хіба ми з вами не є заручниками тих, хто змушує нещасних людей похилого віку місяцями сидіти безвилазно у квартирах? Тому що ліфт не працює через вкрадений кабель. Тих, через кого діти падають у відкриті люки, бо ці люки вкрадено. Я зневажаю корумпованих поліцейських, які кришують пункти прийому металобрухту. Я зневажаю безвольних суддів, які випускають на свободу мерзоту, що спотворює місто», – написав дніпровський міський голова Борис Філатов у Facebook.

Борис
Борис Філатов

На нелегальних точках знаходять запчастини з ліфтів, мідні дроти, балони та інші крадені предмети з металу. За січень 2018 року "металісти" завдали шкоди місту на 8 млн грн. Тому містяни охоче вступили у боротьбу з нелегальними пунктами прийому металу й почали надсилали меру адреси та знімки незаконних точок. Для цього навіть створили спеціальну сторінку.

Із нелегальними пунктами збору металобрухту борються силами комунальної техніки та муніципальної варти. Борис Філатов не приховує: таке рішення може бути дещо сумнівним із позиції законності, однак спрямоване воно, перш за все, на благо територіальної громади міста.

Як розповів заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко, «накривати сачком» нелегальні пункти складно, бо за ніч у місті згорнули свою діяльність близько 20 пунктів прийому металу: їхні власники вивозять добро, щоб не втратити прибутки.

Але це не похитнуло рішучості міської влади. Організовано так звані «летючі» бригади, які їздять по місту в хаотичному порядку. Після демонтажу пунктів металобрухт вивозять на майданчики комунальних підприємств «Дніпровторресурс» і УРЕА, де його сортують, усі розкрадені кабелі та запчастини повертають на місце.

Хронологію операції «Дамоклів меч» Філатов висвітлює на своїй сторінці: за три дні – мінус 20 пунктів. За його словами, за три дні операції «Дамоклів меч» у Дніпрі офіційно зареєстровано лише одне розкрадання телефонного кабелю. "До цього, тільки за місяць, ми зловили 187 вандалів», – повідомив Філатов.

Містяни схвалюють рішучі дії голови і вимагають, щоб ця боротьба не припинялась. Адже в місті вже зносили МАФи, газові заправки, але ті дивним чином або ж повертаються, або виростають на нових місцях.

За підрахунками, у Дніпрі нелегально функціонувало понад 360 пунктів прийому металобрухту.

ЯК HYPERLOOP ЗРОБИВ ВЕСЕЛОЮ П'ЯТНИЦЮ ДЛЯ ДНІПРЯН

Ще один привід заздрити дніпрянам з'явився після того, як у четвер, 22 лютого, міністр інфраструктури України Володимир Омелян повідомив про будівництво в місті надшвидкісної системи від Ілона Маска – Hyperloop. Щоправда, це буде ще не повноцінний транспорт, а лише тестовий майданчик для нього. Новина стала несподіванкою навіть для мера. Але міська рада поспішила запевнити, що готова забезпечити сприяння у будівництві.

Чому ж було весело в п'ятницю? По-перше, Hyperloop – це, звичайно, приємна мрія. На неї вже претендують кілька країн. Минулого тижня в Лос-Анджелесі компанія Hyperloop One вибрала 35 команд – фіналістів глобального змагання, які тепер представлятимуть регіональні пропозиції. Будівництво перших трьох маршрутів планується розпочати протягом наступних п'яти років. Перший тестовий трек Hyperloop планують побудувати в Каліфорнії вже в цьому році.

А по-друге, соціальні мережі миттєво вибухнули іронічними постами і жартами про Hyperloop в Україні. У Twitter навіть з'явився аккаунт "Гіперлуп", який «прийшов вирішити всі транспортні проблеми України». Ось лиш деякі фотожаби: перша, ще одна, і ще.

Самі ж дніпряни підмітили, що анонс будівництва збігся з оголошенням операції «Дамоклів меч», тож припускають, що металобрухт «знадобився» саме для цього проекту.

Загалом усіх цікавить, де ж буде розміщатися тестовий майданчик Hyperloop. За словами директора «Агенства розвитку Дніпра» Володимира Панченка, для цього готується індустріальний парк «Слобожанський».

Відомо, що майданчик для тестування даного виду транспорту з'явиться в Дніпрі за підтримки партнерів, які будують Hyperloop у Мексиці. Також до проекту приєдналися Національна Академія наук, Octagonal Corporation, Південмаш, Каховський завод електрозварювального устаткування, Інтерпайп, Unit.City, Агентство розвитку Дніпра, Український інститут майбутнього та Платформа розвитку інновацій.

22 лютого компанія Інтерпайп і Міністерство інфраструктури України підписали Меморандум про наміри приєднатися до проекту розвитку транспортних стартапів. Про більшу конкретику говорити поки рано.

ВТЕЧА ДЕПУТАТА-ПРОВОКАТОРА ДО ОКУПОВАНОГО КРИМУ

Втеча депутата Дніпровської міськради від Опозиційного блоку Сергія Суханова до окупованого Криму стала прогнозованим наслідком його поведінки та різких антисемітських висловлювань у Facebook.

Суханов
Сергій Суханов

Як відомо, дніпровська єврейська громада – найбільша в Україні. Ще в 1897 році євреї становили понад 36% міського населення, при цьому єврейським промисловцям належало близько чверті підприємств Катеринославської губернії.

25 серпня 1941 роки Дніпропетровськ був окупований фашистськими військами. Єврейська громада міста в повній мірі пізнала жах Голокосту – в жовтні того року було розстріляно більше 11000 євреїв – жителів Дніпропетровська.

За переписом 1959 року в Дніпропетровську проживали 53 тис євреїв. З кінця 1980-х рр. багато з них виїхали до Ізраїлю, США та інших країн світу. Згідно з переписом, у 2001 році в Дніпропетровській області (в тому числі й у Дніпрі) проживало понад 20 тис. євреїв.

На публічний заклик Суханова до єврейських погромів і обіцянку почати «визвольний рух» у Дніпрі після сварки з єврейським активістом Дмитром Смолянським блискавично відреагував міський голова Борис Філатов.

За повідомленням Філатова, одразу ж поліцією було відкрито кримінальне провадження за ст. 161 КК України («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності або ставлення до релігії»).

За прояви ксенофобії за рішенням політради обласної партійної організації «Опозиційний блок» Суханов був виключений з партії.

Увечері 9 лютого Суханов публічно вибачився через Facebook.

Радник міського голови Дніпра у справах національностей і зв'язках з релігійними громадами Олег Ростовцев повідомив, що вибачення прийняті, але відповідна інформація буде передана до Міністерства закордонних справ.

Однак 13 лютого міський голова Дніпра Борис Філатов з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомив, що депутат Суханов перейшов адміністративний кордон з Кримом на КПП «Чаплинка».

21 лютого під час засідання чергової сесії міської ради Дніпра представники п'яти депутатських фракцій виступили з вимогою засудити антисемітські заклики і заяви Суханова.

Вже перебуваючи в окупованому Криму, Суханов заявив, що принципово не згоден зі звинуваченнями в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, і назвав ситуацію «провокацією». Він вважає, що таким чином його гноблять через те, що він «створив і очолив у місті «Антикорупційну ініціативу», яка розкрила факти розкрадання з бюджету більш як 680 мільйонів гривень».

У будь-якому випадку, правоохоронним органам у цій справі є чим займатись.

Фото: 0564.ua
Фото: 0564.ua

ПАРАД «ОСВОБОДІТЄЛЄЙ» У КРИВОМУ РОЗІ

Ставлення до 23 лютого у нашому суспільстві поляризувалося: одні ще вважають це святом чоловіків і відзначають його, інші – категорично не сприймають. Напередодні цієї дати у Кривому Розі відзначали 74-у річницю звільнення від німецько-фашистської окупації. Вулицями міста пройшов парад, де військовослужбовці Національної гвардії України несли червоні прапори з використанням радянської символіки.

У міськраді Кривого Рогу запевнили, що червоні прапори з серпом і молотом – це музейні експонати, оригінали бойових знамен підрозділів, які визволяли Кривий Ріг; що використовуються вони щорічно при проведенні урочистих заходів, і їх використання було погоджене зі співробітниками СБУ. Але командувач Національної гвардії України генерал-полковник Юрій Аллеров призначив службове розслідування, а поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 436-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного тоталітарних режимів).

На думку багатьох дніпрян, у них такий парад, як "на вотчині Вілкулів", навряд чи був би можливим. Але журналіст 5 каналу Віталій Гайдукевич так не вважає. Він написав, що аналогічні події насправді можливі будь-де в Україні, оскільки «офіційно влада (жодна вертикаль) не наважується заявити своє ставлення до періоду радянської окупації. Уривками, натяками, напівмірами – так. Системно – ні».

Гайдукевич нагадує, що «ностальжі за совком» з часом обертається появою окупантів, тому її треба позбуватися.

«Що буде із «совками«?.. Вони змовкнуть, коли зрозуміють – порушення законів України жорстко карається. Демократія ж бо – не вседозволеність. І державність сильна тоді, коли здатна себе захистити.

Але для початку треба обрати, що має бути написано на вашому піднятому прапорі? «За Україну...» чи «за нашу савєтскую родіну»? Часу на визначення дуже мало», – написав журналіст. І з цим складно не погодитися.

КОТИ МОЖУТЬ СТАТИ «ГРОМАДЯНАМИ» ДНІПРА

У Дніпрі петиція, запропонована Ольгою Воронцовою, яка вимагає визнати бездомних котів частиною екосистеми Дніпра, протягом місяця набрала 933 голоси з 900 необхідних.

Робоча група розглянула електронну петицію «Про визнання бездомних кішок частиною екосистеми міста Дніпра і розроблення програми допомоги бездомним кішкам» згідно з чинним законодавством України. За результатами засідання, члени робочої групи рекомендували винести питання про визнання котів частиною екосистеми міста Дніпра на розгляд депутатів Дніпровської міської ради.

Коли депутати проголосують за проект, сподіваємось – життя дніпровських котів покращиться. Даним документом забороняється вилов беспритульних котів, а також забезпечується для них безперешкодний доступ до підвальних приміщень. Більше того, забороняється закриття і закладення вхідних отворів у підвали, щоб не допустити загибелі тварин.

До речі, Кам'янська міськрада вже визнала котів частиною екосистеми міста, а от криворізькі депутати таку петицію провалили.

Людмила Блик, Дніпро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-