Гепатит, корупція й підкилимна політика. Чим жила Миколаївщина наприкінці зими

Гепатит, корупція й підкилимна політика. Чим жила Миколаївщина наприкінці зими

Аналітика
Укрінформ
Огляд найвизначальніших подій в суспільно-політичному житті Миколаївського регіону впродовж нинішнього року

У січні-лютому Миколаїв боровся з хворобами і корупцією, а також уболівав за земляка-фристайліста Олександра Абраменка, який таки привіз додому олімпійське "золото".

ГЕПАТИТ УЖЕ ПІШОВ НА СПАД, А ДЖЕРЕЛА ІНФЕКЦІЇ ДОСІ НЕ ЗНАЙШЛИ

Ще на початку року в Миколаєві з'явилися тривожні повідомлення про можливу епідемію гепатиту А. Тоді хвороба вклала на лікарняні ліжка жителів переважно одного з районів міста – Заводського, згодом її почали фіксувати ще й в Інгульському. За результатами попереднього епідрозслідування було встановлено, що джерелом інфекції може бути доочищена вода з пунктів розливу, яку використовували більшість із тих, хто захворів. Місцева влада прийняла рішення перевірити всі пункти доочищення та розливу води. Роботу семи пунктів, про які повідомили хворі, тимчасово зупинили.

У кінці січня – на початку лютого хвороба, на щастя, почала потроху відступати.

За інформацією прес-служби управління охорони здоров'я Миколаївської міськради, станом на кінець січня 2018 року у Миколаєві з початку року всього на вірусний гепатит А захворіло 103 особи, 22 з них – діти. На цей час було проліковано і виписано зі стаціонару 33 дорослих та 19 дітей, амбулаторно проліковано 4 особи.

На даний час закриті тимчасово пункти розливу води знову працюють, та ніхто не може гарантувати, що ситуація не повториться.  Бактеріологічні дослідження на патогенну флору питної води з визначених пунктів розливу нічого не дали. Джерела зараження так і не встановили. Миколаївські правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом масового захворювання громадян на гепатит А, розслідування триває досі, винуватцю загрожує до 8 років позбавлення волі. Але наразі винних не знайдено.

ПОЛІТИКА ПІДКИЛИМНОСТІ

Що ж до громадсько-політичного життя, то, на перший погляд, може здатися, що кінець січня – лютий на Миколаївщині видався у цій сфері відносно спокійним. Адже ми не спостерігаємо резонансних скандалів та подій, на які був багатий кінець минулого року. Але миколаївський політолог Федір Левченко вважає, що насправді політичні події перемістилися з публічної сфери у так звану підкилимну.

Дромашко / Фото: NikLife
Людмила Дромашко / Фото: NikLife

За його словами, наразі триває серйозна підготовка до висловлення недовіри міському голові найбільшого на Миколаївщині міста – Первомайська. Над його очільницею Людмилою Дромашко, колишньою регіоналкою, уже давно висить дамоклів меч імпічменту, але досі цей процес проходив в'яло. «Зараз розпочався збір підписів депутатів міської ради за відставку Дромашко. Процес відбувається під впливом керівництва Миколаївської ОДА. Сценарій схожий на той, який був із відставкою міського голови Миколаєва», – вважає Левченко.

Крім того, на офіційному сайті Южноукраїнської міської ради оприлюднено проект рішення про звільнення з посади секретаря Людмили Дзюбенко. Група депутатів міськради намагатиметься висловити їй недовіру вже на найближчій сесії.

Все це та багато чого іншого, на думку політолога, свідчить, що в місцеві політичні процеси втрутилися представники вищих ешелонів влади, щоб підготуватися до наступних парламентських виборів.

Левченко також каже, що в області розгорілася неабияка боротьба за вплив на ОТГ. Політичні партії намагаються різними способами отримати своїх людей "за кермом" об'єднаних громад. Адже там гроші і перспектива.

ПРО «КОПІЙЧИНУ» КОРУПЦІЮ ТА ХАБАР ШКІРЯНИМ КРІСЛОМ

Позначився минулий місяць на Миколаївщині й низкою нових корупційних скандалів. Спершу миколаївці дізналися про заступника голови фракції «Опозиційний блок» у Миколаївській міській раді Ігоря Копійку, якого звинуватили в організації злочинного угрупування, що займалося розкраданням бюджету. Він разом із сином, помічником та двома керівниками підприємств житлово-комунального господарства були викриті на передачі хабара у сумі 250 тисяч гривень співробітнику прокуратури, щоб приховати свої нечисті справи. Але той повідомив про це своє керівництво.

За словами прес-секретаря прокурора області Валерії Власової, злочинна організація під керівництвом Копійки діяла упродовж 2016-2017 років та систематично здійснювала розкрадання бюджетних коштів. Проти неї порушено низку кримінальних проваджень за заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, надання неправомірної вигоди службовій особі, створення злочинної організації тощо.

П'ятьох членів угрупування затримали. Але довго за ґратами вони не перебували. Вже через три доби, коли сплив термін затримання, а суд так і не спромігся обрати міру запобіжного заходу, Копійку разом із сином відпустили. Начебто, на лікування. Згодом суд таки обрав міру запобіжного заходу, якою дав можливість Копійці вийти під заставу в один мільйон 57 тисяч гривень, чим той і скористався. Його син – під домашнім арештом. Інші члени угрупування також вийшли під заставу. Більше того, Копійка, впевнений у свої безкарності, навіть прийшов на сесію міської ради і заявив, що суд не заборонив йому займатися депутатською діяльністю.

Ігор Копійка
Ігор Копійка

49-річний Ігор Копійка – один із фігурантів справи кримінального авторитета Михайла Титова на прізвисько «Мультик», яка набула широкого резонансу в Україні наприкінці серпня минулого року. Він – депутат міської ради чотирьох скликань. У минулому член Партії регіонів, з 2013 по 2015 рік був першим заступником голови адміністрації Корабельного району міста Миколаєва. В 2014 році, коли фракція Партії регіонів у міській раді практично розвалилася через масовий вихід колишніх регіоналів, Копійка очолив її залишки. Згодом фракція трансформувалася в «Опоблок».

Олексій Мірошниченко / Фото: http://povin.com.ua
Олексій Мірошниченко / Фото: http://povin.com.ua

Але ще не встигла громадськість оговтатись від «справи Копійки», як з'явився новий привід поговорити про корупцію в органах влади. Цього разу фігурантом справи став голова Кривоозерської райдержадміністрації Олексій Мірошниченко. Правоохоронці затримали його разом із начальником відділу освіти та завідувачем сектору господарського забезпечення РДА. За офіційною версією, ці посадовці вимагали та отримали від приватного підприємця за надання дозволу на оренду приміщення неправомірну вигоду у вигляді 9 тисяч гривень та шкіряного офісного крісла.

Ця подія одразу обросла чутками і здогадками. Зазвучали голоси на підтримку 43-річного заступника голови Української Народної партії, який був активним учасником Революції Гідності й одним із головних претендентів на першого заступника голови ОДА. Зокрема, голова  Ветеранської організації «Українська Гельсінська Спілка» Олесь Шевченко вважає, що затримання Мірошниченка – це свідома провокація. Він навіть звернувся до Президента України з проханням не звільняти з посади голову Кривоозерської РДА до проведення всебічного розслідування обставин справи. «Я переконаний, що результати розслідування доведуть цілковиту невинуватість в інкримінованому внаслідок провокації злочині. На мою думку, метою політично-правової провокації є дискримінація Олексія Мірошниченка, як одного з найуспішніших та перспективних керівників органів державної влади на Миколаївщині», – написав Шевченко у зверненні до президента.

протокол обшуку в кабінеті голови Кривоозерської РДА
Протокол обшуку в кабінеті голови Кривоозерської РДА

Варто зауважити, що звинувачення на адресу Мірошниченка дійсно виглядають непереконливо. При його затриманні в кабінеті не знайшли ні грошей, ні крісла. Про це свідчать оприлюднені протоколи обшуків. Правоохоронці коментарів у цій справі не дають. Та й суд не знайшов підстав для обрання запобіжного заходу навіть у вигляді застави, тому відпустив керівника РДА під нічний домашній арешт. Отож той і надалі виконує свої обов'язки очільника району. Хоча голова Миколаївської ОДА заявив, що клопотатиме про звільнення Мірошниченка до рішення суду. Сам же підозрюваний заявляє, що йому вже неодноразово пропонували піти з посади за власним бажанням, але він відмовився.

Коментуючи цю справу, політолог Левченко зауважив, що Кривоозерський район є ключовим на майбутніх виборах по 132 виборчому округу. Отож він не виключає, що хтось руками правоохоронців намагається змістити впливового в цьому регіоні політика. «Дивує, що відео про те, як відбувалося затримання голови РДА, немає – точніше, його нікому не показують. Чому? Це викликає питання»,  – каже політолог.

У цьому контексті варто згадати і той факт, що в кінці січня після тривалої перерви Центральний районний суд міста Миколаєва відновив засідання у справі екс-першого заступника голови облдержадміністрації Миколи Романчука. Його, як відомо, також судять за хабар у розмірі 90 тисяч доларів. Суд триває вже майже півтора року. І, на думку, Левченка, закінчиться нічим. «Романчук буде повністю виправданий, бо доказів його вини у правоохоронців немає», – зазначає Левченко. Це припущення політолога опосередковано підтверджує і той факт, що наразі з дев'яти допитаних у суді свідків обвинувачення, жоден не підтвердив вину Романчука.

ЄДИНЕ ОЛІМПІЙСЬКЕ «ЗОЛОТО» ВІД МИКОЛАЇВСЬКОГО ФРИСТАЙЛІСТА

Але не лише корупційні скандали стали для миколаївців ознакою минулого місяця. Були й приємні події. Особливої уваги заслуговує та, що сталася 18 лютого у Корейському Пхьончхані. Тоді миколаївський фристайліст Олександр Абраменко став олімпійським чемпіоном XXIII Ігор з лижної акробатики. У суперфіналі змагань із лижної акробатики Олександр виконав стрибок Back Full-Full-Double Full і набрав найбільшу суму балів – 128,51.

 Абраменко
Олександр Абраменко

Варто зазначити, що він залишився єдиним, хто приніс на цій олімпіаді збірній України не лише «золото», а й узагалі призове місце. Приємно й те, що він став прапороносцем України на церемонії закриття Олімпійських ігор-2018.

Батько чемпіона Володимир Абраменко каже, що цю перемогу син заслужив своєю тяжкою багаторічною працею у спорті. Адже у 29-річного Сашка це вже четверта олімпіада. Вперше він брав участь в такого роду змаганнях ще 18-річним юнаком. Досі найкращим був його виступ у Сочі – там він посів почесне шосте місце. «Якщо раніше у Сашка не було повної впевненості у тому, що він продовжуватиме свою кар'єру в спорті після цієї Олімпіади, то тепер, на мою думку, він залишиться і прагнутиме до нових висот. Ця перемога надихне його на подальші досягнення», – каже Володимир.

В українській олімпійській збірній Олександр – єдиний представник Миколаївщини. Він – переможець Кубка світу 2016 року. Весь минулий сезон пропустив через травму.

Після перемоги Олександра стало відомо, що Миколаївська міська рада виділить кошти для придбання житла чемпіону XXIII зимових Олімпійських ігор. На сьогодні вже зарезервовано однокімнатну квартиру загальною площею 48 кв. метрів, вартістю понад 855 тисяч гривень. 

Незадовго до цього голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко пообіцяв вирішити питання забезпечення Абраменка житлом. Варто зазначити, що так голова ОДА збирався виправити помилку міської влади Миколаєва, яка спершу відмовила була спортсмену в тому, щоб взяти його на квартирний облік.

Приємно, що сьогодні питання вирішується, і нарешті можна буде сказати, що тих, хто здобуває для України перемоги у світі, цінують і вдома.

Алла Мірошниченко, Миколаїв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-