ФСБ на День Небесної Сотні готувала фейкові мітинги в Маріуполі й Донецьку

ФСБ на День Небесної Сотні готувала фейкові мітинги в Маріуполі й Донецьку

Укрінформ
Співробітники Служби безпеки України попередили у Маріуполі фейкові акції, які російські спецслужби планували організувати напередодні Дня Небесної Сотні.

Про це заявив на брифінгу для ЗМІ заступник голови СБУ Віктор Кононенко, повідомляє прес-служба СБУ.

«Правоохоронці встановили, що за завданням кураторів з РФ мешканець Донецька - заступник псевдогромадського сепаратистського утворення «Молодая Республика» - замовив у Маріуполі друк та розповсюдження п'ятнадцяти тисяч агітаційних листівок. Вони містили заклики до місцевих жителів вийти на так званий «антивоєнний мітинг» та припинити «падіння країни у фінансову прірву», - зазначив Кононенко.

За інформацією спецслужби, аналогічний захід паралельно планувалося провести і у тимчасово окупованому Донецьку, що мало символізувати «єдність народу Донбасу». На сюжети з цих фейкових акцій уже чекали російські пропагандисти.

Читайте також: ФСБ заявляє про затримання у Криму українця за "шпигунство"

Оперативники спецслужби задокументували, що за вказівкою спецслужб РФ на «підсилення» цієї провокації у середині лютого мешканець Києва направив заявку до Маріупольської міської ради про проведення культурно-просвітницької акції «Свято миру» під антивоєнними гаслами.  

Співробітники СБ України встановили, що організатором акції є активіст проросійського громадського об'єднання «Изменим мир вместе», який неодноразово брав участь у замовних акціях, зокрема у грудні 2016 року під посольством США. Лідером цього об'єднання є громадянин Росії Олексій Муратов, який у 2015 році обіймав посаду керівника виконкому громадського руху «Донецька республіка», голова якої  Денис Пушилін.

Для підготовки фейкової акції організатор орендував сцену для проведення мітингу, замовив рекламу на місцевих Інтернет-сайтах та радіостанціях, винайняв декілька місцевих творчих колективів. «Він навіть намагався залучити до проведення заходу відомих в Україні патріотичних блогерів», - підкреслив Кононенко.

Служба безпеки України зафіксувала, що активна кампанія з підтримки акції проводилася з території «ДНР». Через заздалегідь створені групи в соціальних мережах спільники бойовиків розпочали активно запрошувати населення Маріуполя долучитись до «антивоєнного мітингу».

За матеріалами СБУ відкрито кримінальне провадження за ст. 258-3 ККУ (сприяння діяльності терористичної групи чи терористичної організації»).

Тривають слідчі дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-