Представників ОТГ на Закарпатті переконували активніше об'єднуватися

Представників ОТГ на Закарпатті переконували активніше об'єднуватися

Децентралізація
Укрінформ
В Ужгороді відбувся форум "Закарпаття - центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу".

Форум зібрав близько двохсот представників місцевого самоврядування області, виконавчої влади, експертів, народних депутатів та громадськості. Метою стало обговорення та напрацювання спільного бачення перспектив розвитку Закарпаття у контексті реалізації державної регіональної політики, впровадження реформи місцевого самоврядування у регіоні. 

Форум "Закарпаття - центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу" в Ужгороді. Фото: Сергій Гудак / Укрінформ

Захід пройшов 22 лютого з ініціативи Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Схожі форуми ми проводимо в усіх регіонах. Це потрібно уряду, аби розуміти ситуацію, в якій знаходиться той чи інший регіон у плані реформи децентралізації, - сказав на відкритті форуму перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода. - Цей рік для України є важливим, навіть визначальним. Він фактично відкриває вікно можливостей для нових ОТГ з точки зору фінансування, бо з наступного року стартує виборча кампанія. Важливо, аби до місцевих виборів цей процес відбувався, аби органи самоврядування, які обиратимуться в 20-му році, в повному обсязі отримали  повноваження і відтак працювали більш якісно”, - підкреслив посадовець.  

Негода наголосив,  що шляхом децентралізації в Україні вже пішли майже 3,5 тисячі територіальних громад, які сформували більше семи сотень об’єднаних громад. 

“Їхні бюджети, їхні можливості зросли в рази”, -  підсумував заступник міністра і  порадив Закарпатській облраді якнайшвидше затвердити перспективний план формування ОТГ в області. 

Через те, що Закарпатська обласна адміністрація не поспішає, громади регіону втрачають чималі можливості, якими сьогодні користуються об’єднані територіальні громади. Експерт Юрій Ганущак навів дані, які свідчать, що лише по інфраструктурній субвенції громади Закарпаття, якби вони об’єдналися, за три роки, 2016-2018, могли б отримати близько 1,5 млрд грн, а отримали, за словами Ганущака, лише 15 млн грн. Як зазначив експерт, Закарпатська область через небажання реалізовувати державну політику реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади втратила не тільки фінанси. 

«Втрачені можливості – це й інвестиційні проекти. Інвестори йдуть у об’єднані громади. З районами, де кілька господарів, ніхто не хоче мати справу. Втрачені можливості – це і відчуття конкуренції, яка, природно, спонукає до росту. Землі за межами населених пунктів зараз передають у комунальну власність саме об’єднаних громад», - сказав Ганущак.

Водночас на форумі обговорювали не тільки проблеми Закарпатської області щодо реформи децентралізації, а й можливості для нових громад, шляхи вирішення нагальних проблем. 

За словами директора Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Івана Дем'янчука, це моменти щодо планування території, розробка стратегії  ОТГ, написання проектів для участі у транскордонному співробітництві, залучення інвестицій тощо. 

 “Для цього ми зібрали тут фахівців та експертів, які можуть професійно проконсультувати тих, хто бажає об'єднатися. Також велике значення має нагода поспілкуватися з представниками  діючих ОТГ на Закарпатті, розпитати про їхній досвід. Маємо надію, що сьогоднішній форум додасть сміливості громадам почати процес об’єднання. Наразі на Закарпатті є 337 територіальних рад, на форумі  присутня третина їх  представників. Ті, хто хочуть об'єднуватися, сподіваємося, почнуть працювати — вести діалог із суміжними селами. Ми адресно запросили саме їх на форум, консультуємо щодо юридичної процедури, допомагаємо порахувати бюджетну спроможність. З тим, аби до жовтня ці ОТГ могли вийти на вибори. На квітневі вибори на Закарпатті не призначено жодної громади”, - поінформував Дем'янчук.

Незважаючи на проблеми з реформою децентралізації на Закарпатті, заступник директора U-LEAD від німецької компанії GIZ  Андрей Хорват у коментарі кореспонденту Укрінформу розповів, що результати по країні загалом дають змогу говорити про те, що це наразі одна з найуспішніших  реформ в Україні. 

“U-LEAD підтримує її, і одна із причин нашої участі в цьому форумі — стимулювати та прискорити до утворення нових громад на Закарпатті, - сказав Хорват. -  Важко судити про те, чому на Закарпатті цей процес так затягнувся — очевидно, на все є свої причини. Але в принципі мені подобається як проходить ця реформа в Україні, це доводить, що демократія на локальному рівні працює, і ми бачимо, як за досить короткий час багато чого змінилося в утворених громадах. Це не урядова реформа, яка нав'язується зверху. Люди повинні самі розуміти, що вони є частиною цієї сім'ї громад, і перебування в громаді  тільки посилить їхній потенціал”. 

Читайте також: На Хмельниччині відкрився новий Центр надання адмінпослуг

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Сергій Гудак / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-