У Харкові на віче біля Палацу Спорту згадали загиблих у теракті

У Харкові на віче біля Палацу Спорту згадали загиблих у теракті

Фото
Укрінформ
Віче пам'яті відбулося біля Палацу спорту в Харкові, де 22 лютого 2015 року в результаті вибуху під час жалобної ходи, присвяченої пам'яті Героїв Небесної Сотні, загинули двоє харків'ян, ще двоє померли від ран у лікарні і 11 постраждали.

Віче, повідомляє кореспондент Укрінформу, зібрало більше ста харків'ян біля пам'ятного знака - гранітного обеліска, встановленого біля Палацу спорту на честь загиблих.

В руках у присутніх - це представники влади, активісти, родичі загиблих - прапори України, запалені свічки, квіти, фотопортрети жертв теракту. Після хвилини мовчання священнослужителі УПЦ Київського патріархату провели молебень за загиблими. Вранці такий же молебень відбувся в Храмі Іоанна Богослова УПЦ КП.

"Ми згадуємо про загиблих зі сльозами на очах, але це світлі сльози, тому що ми пам'ятаємо, як харків'яни в лютому 2014 року зірвали сепаратистський з'їзд регіоналів у Палаці спорту, тобто, зірвали їхні плани реалізувати російський сценарій, відстояли свободу і незалежність рідного краю. Ми віримо, що винні в теракті, який відбувся через рік після пріснопам'ятного з'їзду, отримають по суду справедливе покарання", - зазначив у своєму слові організатор віче, координатор Харківського Євромайдану  Володимир Чистилін.

За його словами, пам'ятний знак заввишки 1,5 метра, встановлений свого часу на честь загиблих біля Палацу спорту, буде замінено на скульптурний монумент: "Активісти проведуть конкурс проектів".

У Харкові на віче біля Палацу Спорту згадували загиблих у теракті три роки тому/ Фото В'ячеслава Мадієвського

Читайте також: Небесну Сотню увічнить липова алея: ось так просто і по-філософськи

На віче всі бажаючі скористалися вільним мікрофоном: вони згадали про події біля Палацу спорту і віддали данину пам'яті загиблих.

Віче охороняли два десятки поліцейських. Інцидентів не було.

Як повідомляв Укрінформ, 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час ходи колони активістів стався вибух, згодом кваліфікований як теракт. В результаті вибуху на місці загинули відомий харківський активіст Ігор Толмачов і підполковник поліції Вадим Рибальченко. Через день, не приходячи до тями, в лікарні помер 15-річний Данило Дідик, який отримав відкриту черепно-мозкову травму. Також у лікарні помер 18-річний студент Микола Мельничук.

26 лютого 2015 року затримано трьох харків'ян, підозрюваних у вибуху біля Палацу спорту. За даними силовиків, їх завербували російські спецслужби, вони проходили підготовку в Бєлгороді, і за теракт мали отримати 10 тис. доларів. Їм загрожує довічне ув'язнення. Всі троє обвинувачених відмовилися визнати провину. Справу слухає Фрунзенський райсуд Харкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-