Історія пса-«диверсанта» Тедді, вимушеного стати переселенцем з Криму

Історія пса-«диверсанта» Тедді, вимушеного стати переселенцем з Криму

Укрінформ
Кого тільки не підозрюють у тероризмі російські спецслужби... Навіть собак

Цією історією - і драматичною, і водночас смішною, але все ж "зі щасливим хвостом" - ми завершуємо цикл оповідей про тварин, які є символом нинішнього року. І бажаємо, щоб всі наші найважливіші історії цього року закінчувалися добре.

Жив-був у Криму, а точніше, в Ялті дуже милий і симпатичний кокер-спанієль Тедді. Йому невимовно пощастило з компанією, а жив він під одним дахом із котом Тимофієм і господарем Олександром Ковальчуком. Тедді був надзвичайно щасливий, коли господар влаштовував йому прогулянки набережною, Ялтинським заповідником, лісами та горами, де для мисливського пса, улюблене заняття якого – бігти по сліду, було справжнє роздолля.

ЯК ДОБЛЕСНІ РОСІЙСЬКІ СПЕЦСЛУЖБИ ЛОВЛЯТЬ СТРАШНИХ СОБАК-ТЕРОРИСТІВ

Як розповів господар собаки Олександр Ковальчук, Тедді – три роки, він товариський за вдачею, може подавати лапу гостям і смішно підспівувати вподобаній ним мелодії. Так і жив би собі пес, не знаючи проблем, якби не «особливості життя в окупованому Криму».

Собаку, який просто бігав і гуляв ялтинськими околицями, російські спецслужби раптом... запідозрили у тероризмі.

Так-так, кокер-спанієля Тедді цілком серйозно почали звинувачувати у підготовці диверсії з підриву опор ліній електропередач тільки тому, що собака гуляв у Ялтинському заповіднику, на території якого розташовувалися ЛЕП.

«Але там гуляють усі мої знайомі «собачники». Виходить, що всі вони – потенційні терористи і їх можуть посадити на 10 років за «спробу підірвати ЛЕП», - обурився Ковальчук.

За його словами, спочатку спецслужбісти склали на собаку орієнтування – точнісінько так, як це робиться на людину, і з цим орієнтуванням почали ходити по сусідах Олександра, щоб «з'ясувати», чий це собака і чому він гуляє біля ліній електропередач.

У пошуках винного ФСБ тоді, у вересні 2017 року, намагалася поспіхом призначити цілу низку вигаданих терористів.

Олександр же вважав: для того, щоб дійсно розібратися у причинах падіння ЛЕП, можна було б звернути увагу на те, що на місці НП в Алушті того дня виявили, що внаслідок зсуву змістився ґрунт. Саме це могло стати однією з причин як падіння лінії електропередач, так і пошкодження газопроводу середнього тиску, в результаті якого був навіть зафіксований вибух. Крім того, розповів Ковальчук, тими днями на Південному березі Криму був штормовий вітер, який також міг стати причиною нестійкості ЛЕП.

Але, як бачимо, в Росії не обтяжують себе пошуками правди і не зраджують своїм правилам роботи: чим фантастичнішою є брехня, тим охочіше в неї повірять.

У результаті головною причиною події «влада» назвала диверсію і головним виконавцем вирішили призначити собаку.

І СОБАКА ВАШ ДИВЕРСАНТ, І ВИ ТЕЖ

Під образ терориста, вирішили у ФСБ, підходить і господар собаки. Їм здалося підозрілим, що Олександр Ковальчук у 2011 році переїхав жити до Ялти з Києва. Причиною його переїзду стало те, що лікарі діагностували у нього онкологічне захворювання і порадили йому м'який клімат і морське повітря. Олександр двічі був прооперований в Ялті, нікуди звідти не виїжджав, і виїжджати не збирався, оскільки готувався до третьої операції. Будучи громадянином України і маючи намір легалізуватися в нових реаліях, він з допомогою адвокатів протягом трьох років намагався отримати вид на проживання в Криму. Проте його зусилля були марними – у так званих кримських «судах» йому відповідали, що достатніх доказів того, що Ковальчук жив у Ялті з 2011 року, немає.

Більш того, затримавши Олександра за підозрою в тероризмі його собаки, силовики «несподівано» з'ясували, що у них є відомості про «незаконний перетин кордону РФ» в районі Троєбортного (пункт пропуску в Брянській області РФ).

Українцю запропонували «щиросердно зізнатися» у порушенні міграційного законодавства і виїхати з Криму протягом 15-ти діб. В іншому випадку, пригрозили йому, він буде арештований, негайно депортований з Криму і відправлений до Краснодарського спецприймальника для мігрантів, звідки, якщо пощастить, його видадуть Україні лише за кілька місяців.

У Олександра не було вибору, здоров'я його навряд чи витримало б російські СІЗО і спецприймальники, а ще під його опікою були кіт і пес. Він зробив усе, щоб його вихованці не відчули «караючої руки» окупаційної влади і вже за десять днів разом із Тимофієм і Тедді був у Києві. Рішенням так званого суду йому на п'ять років заборонений в'їзд до Росії та на окупований півострів.

Так пес-"терорист" Тедді, його друг кіт Тимофій і порушник міграційного законодавства Олександр стали вимушеними переселенцями з окупованого Криму.

Як вважає Ковальчук, а його сторінка в Facebook не дозволяє в цьому сумніватися, у такий спосіб Росія продовжує зачистку Криму від українських патріотів, від тих, хто не бажає змінювати український паспорт на російський і відкрито критикує Путіна та його режим.

Щодо Тедді, то сьогодні, вже у Києві, він знову щасливий. Пес без проблем пішов за Олександром, бо собаки, на відміну від деяких людей, не зраджуватимуть через додаткову кісточку, кимось обіцяну. Як сказав якийсь мудрець: «Найкращі люди – це брати наші менші».

Зера Аширова, Київ

Фото: FB

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-