Агрофірма, де вчаться господарювати по-європейськи
Цю барвисту "Точку на карті" Одеської області засновники успішної сімейної агрофірми, що спеціалізується на виробництві екологічно чистих продуктів, назвали заміським агрокомплексом "Еколандія".
Бо орієнтувалося подружжя Тетяни й Валерія Сахнів при її створенні на поки що недосяжні для багатьох вітчизняних аграріїв європейські стандарти господарювання. І зуміли-таки втілити в життя мрію про прибуткове багатогалузеве фермерське господарство просто серед широкого українського степу — на півдорозі від райцентру Біляївки до Одеси.
З МЕДИЦИНИ - У ФЕРМЕРСТВО
Спершу спорудили просто ошатний будинок за містом, неподалік Кишинівського шосе - над мальовничим ставком. Згодом стали зводити одну за одною виробничі будівлі, склади, підсобні споруди. Усі багаторічні заощадження від успішної медичної практики у популярній клініці подружжя Сахнів вирішило вкладати у модерний проект. Більш того, господарка агрофірми вступила до вишу і здобула фах селекціонера.
- Ми з чоловіком вирішили обрати під реалізацію проекту "Еколандія" 12-гектарну ділянку степу в районі 8-го кілометра Кишинівського шосе. Два гектари відвели під забудову - будівництво затишного готелю, тепличного господарства, пасіки та ресторану, де готують і подають вишукані страви виключно з екологічно чистих продуктів, які вирощують працівники агрофірми. А решту землі - під посіви зернових і бобових культур, причому для вирощування гарних врожаїв застосовуємо передусім органічні добрива, уникаючи використання гербіцидів та інших препаратів, а тим більше, не підживлюємо хімпрепаратами землю, відведену під сіножаті та пасовище, - розповіла журналістам Укрінформу співвласниця господарства Тетяна Сахно.
Ставили перед собою завдання першопрохідців - навчитись господарювати по-європейськи: якісно і високопродуктивно. Щоб вибрати модель розвитку для своєї "Еколандії", виїжджали і знайомились із досвідом німецьких та інших аграріїв. І при плануванні найдорожчих об'єктів господарства - сучасних приміщень для утримання невеличкого стада корів елітної голштинської породи - обрали саме німецький проект.
ЧИСТОТА, МАКСИМАЛЬНА МЕХАНІЗАЦІЯ ТА ВІДСУТНІСТЬ "ХІМІЇ"
Вирішили, що усі процеси догляду - від годівлі-напування тварин до доїння і прибирання – мають бути повністю механізовані. Такими ж підходами керувались при зведенні споруд для вирощування бройлерів, курей-несучок, спеціалізованої породи свиней беконного типу "ландрас". Чи не найлегшою справою виявилось утримання кількох десятків бджолиних сімей.
І в цьому році, коли уряд вирішив ввести програми підтримки агропідприємств, спрямовані на неухильне підвищення якості молочної сировини, сімейна фірма "Еколандія" почувається у виграші.
- На відміну від більшості виробників молочної продукції, яким до червня-липня належить довести якість свого товару до першого ґатунку або збувати молоко у вигляді казеїну, нам не треба терміново закупляти доїльні апарати, забезпечувати модернізацію супутньої інфраструктури. "Еколандія" ще торік постачала у торговельну мережу молоко так званого "стандарту 100/400", який в Україні планують запровадити орієнтовно аж у 2022 році.
Усі процеси у корівнику, де утримуємо 27 високопродуктивних "голштинців" - від годівлі до доїння і прибирання – у нас повністю механізовані, - зауважила керівник господарства, пропонуючи гостям одягнути бахили для ознайомлення з залом для доїння тварин.
- Не дивуйтесь, - додала Сахно, - наші працівники теж заходять до корівника у змінному взутті. Оператор машинного доїння практично не контактує з молоком: воно подається від доїльних апаратів безпосередньо до холодильних ємностей, максимально зберігаючи всі корисні вітаміни, мікро- і макроелементи. При цьому повністю уникаємо ризику потрапляння в молоко бактерій із зовнішнього середовища.
Усе робимо так само, як у будь-якому конкурентноспроможному німецькому господарстві. Запрошували зарубіжних фахівців із фірми "Zimmerman" і до нас, в Україну, в тому числі провели зустріч приїжджих аграріїв із нашими фермерами і керівниками сільгоспкооперативів - заради обміну досвідом господарювання.
Як з'ясувалось під час розмови з Тетяною Володимирівною, молоко європейської якості продають в "Еколандії" численним покупцям, які щодня приїжджають за ним на агрофірму, усього по 10 гривень за літр - за ціною щонайменше в півтора раза нижчою, ніж в абсолютній більшості продмагів.
- Поки що за такою ж ціною відправляємо наше молоко жирністю в 3,5 - 3,7% та щільністю білка 3,14 - 3,16 також в один з магазинів на Грецькій вулиці Одеси, з яким перебуваємо у договірних відносинах. Хоча, можливо, доведеться робити поправку на інфляційну складову, - уточнила директор фірми Христина Юрчишин.
За її словами, якість молока, сиру, м'яса, меду та іншої продукції - візитна картка агрофірми. Це забезпечується дотриманням технологічних вимог, починаючи від підготовки та збалансування кормів за поживними речовинами і вітамінами до забезпечення належних умов утримання тварин - завдяки чому практично не фіксується їх захворювань, а тим більше, падежу. Влітку для заготівлі сіна й інших кормів використовуються природні сіножаті та посіви злакових і бобових трав, під які відведено частину орендованої землі, причому в агрофірмі забезпечено умови зберігання й вентилювання сіна та зерна у просторих складах і ангарах. Влітку вони порожніють, а восени вщерть заповнюються кормами для худоби і птиці.
Як наголосила зоотехнік Алла Демидова, забезпечує високу продуктивність стада корів та відтворення поголів'я свиней і птиці добре поставлена племінна робота. "Ми пересвідчились, - уточнила фахівець, - у високій конкурентоспроможності, зокрема, методу відтворного схрещування поголів'я корів голштинської породи з українською червоною молочною. Так само добиваємось чудових результатів у виробництві свинини і бройлерів, причому застосовуємо на відгодівлі збалансовані по протеїну корми, виключивши з раціонів шкідливі добавки, які багато хто використовує для прискореного набирання ваги тварин і птиці, не турбуючись про споживчу якість продукції".
СТРАВИ З ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИХ ПРОДУКТІВ
- Переконавшись у високому попиті на м'ясомолочні вироби, сири та мед, виготовлювані в агрофірмі, ми готуємось найближчим часом відкрити безпосередньо на території господарства магазин із продажу екологічно чистих продуктів, ділиться планами Христина Юрчишин. Причому для підготовки випуску лінійки цих товарів, в тому числі з пасіки й тепличного господарства, задіюємо кращих фахівців нашого ресторану Михайла Сосновських, Євгена Гергеца, яких залучили до роботи після їхніх перемог у всеукраїнських конкурсах серед шеф-кухарів ресторанів і майстрів-кулінарів.
"Я чекав можливості працевлаштуватися у такому ресторані, де можна готувати страви виключно з екологічно чистих продуктів. Водночас тут є змога постійно вдосконалювати свою професійну майстерність", - каже шеф-кухар Гергец, який вважає свій заклад не лише рестораном здорової їжі, а й високої кухні.
Такі от фахівці і професійні стандарти домінують в агрофірмі неподалік Одеси, засновники і працівники якої власним прикладом формують у земляків устремління до європейського стилю роботи і життя в Україні.
Михайло Аксанюк. Одеса
Фото Ніни Ляшонок і надані "Еколандією".