Агрофірма, де вчаться господарювати по-європейськи

Агрофірма, де вчаться господарювати по-європейськи

Точка на карті
Укрінформ
Екологічне підприємство віднедавна працює просто серед широкого українського степу на Одещині

Цю барвисту "Точку на карті" Одеської області засновники успішної сімейної агрофірми, що спеціалізується на виробництві екологічно чистих продуктів, назвали заміським агрокомплексом "Еколандія".

Бо орієнтувалося подружжя Тетяни й Валерія Сахнів при її створенні на поки що недосяжні для багатьох вітчизняних аграріїв європейські стандарти господарювання. І зуміли-таки втілити в життя мрію про прибуткове багатогалузеве фермерське господарство просто серед широкого українського степу — на півдорозі від райцентру Біляївки до Одеси.

З МЕДИЦИНИ - У ФЕРМЕРСТВО

Спершу спорудили просто ошатний будинок за містом, неподалік Кишинівського шосе - над мальовничим ставком. Згодом стали зводити одну за одною виробничі будівлі, склади, підсобні споруди. Усі багаторічні заощадження від успішної медичної практики у популярній клініці подружжя Сахнів вирішило вкладати у модерний проект. Більш того, господарка агрофірми вступила до вишу і здобула фах селекціонера.

- Ми з чоловіком вирішили обрати під реалізацію проекту "Еколандія" 12-гектарну ділянку степу в районі 8-го кілометра Кишинівського шосе. Два гектари відвели під забудову - будівництво затишного готелю, тепличного господарства, пасіки та ресторану, де готують і подають вишукані страви виключно з екологічно чистих продуктів, які вирощують працівники агрофірми. А решту землі - під посіви зернових і бобових культур, причому для вирощування гарних врожаїв застосовуємо передусім органічні добрива, уникаючи використання гербіцидів та інших препаратів, а тим більше, не підживлюємо хімпрепаратами землю, відведену під сіножаті та пасовище, - розповіла журналістам Укрінформу співвласниця господарства Тетяна Сахно.

Ставили перед собою завдання першопрохідців - навчитись господарювати по-європейськи: якісно і високопродуктивно. Щоб вибрати модель розвитку для своєї "Еколандії", виїжджали і знайомились із досвідом німецьких та інших аграріїв. І при плануванні найдорожчих об'єктів господарства - сучасних приміщень для утримання невеличкого стада корів елітної голштинської породи - обрали саме німецький проект.

ЧИСТОТА, МАКСИМАЛЬНА МЕХАНІЗАЦІЯ ТА ВІДСУТНІСТЬ "ХІМІЇ"

Вирішили, що усі процеси догляду - від годівлі-напування тварин до доїння і прибирання – мають бути повністю механізовані. Такими ж підходами керувались при зведенні споруд для вирощування бройлерів, курей-несучок, спеціалізованої породи свиней беконного типу "ландрас". Чи не найлегшою справою виявилось утримання кількох десятків бджолиних сімей.

І в цьому році, коли уряд вирішив ввести програми підтримки агропідприємств, спрямовані на неухильне підвищення якості молочної сировини, сімейна фірма "Еколандія" почувається у виграші.

- На відміну від більшості виробників молочної продукції, яким до червня-липня належить довести якість свого товару до першого ґатунку або збувати молоко у вигляді казеїну, нам не треба терміново закупляти доїльні апарати, забезпечувати модернізацію супутньої інфраструктури. "Еколандія" ще торік постачала у торговельну мережу молоко так званого "стандарту 100/400", який в Україні планують запровадити орієнтовно аж у 2022 році.

Усі процеси у корівнику, де утримуємо 27 високопродуктивних "голштинців" - від годівлі до доїння і прибирання – у нас повністю механізовані, - зауважила керівник господарства, пропонуючи гостям одягнути бахили для ознайомлення з залом для доїння тварин.

- Не дивуйтесь, - додала Сахно, - наші працівники теж заходять до корівника у змінному взутті. Оператор машинного доїння практично не контактує з молоком: воно подається від доїльних апаратів безпосередньо до холодильних ємностей, максимально зберігаючи всі корисні вітаміни, мікро- і макроелементи. При цьому повністю уникаємо ризику потрапляння в молоко бактерій із зовнішнього середовища.

Усе робимо так само, як у будь-якому конкурентноспроможному німецькому господарстві. Запрошували зарубіжних фахівців із фірми "Zimmerman" і до нас, в Україну, в тому числі провели зустріч приїжджих аграріїв із нашими фермерами і керівниками сільгоспкооперативів - заради обміну досвідом господарювання.

Як з'ясувалось під час розмови з Тетяною Володимирівною, молоко європейської якості продають в "Еколандії" численним покупцям, які щодня приїжджають за ним на агрофірму, усього по 10 гривень за літр - за ціною щонайменше в півтора раза нижчою, ніж в абсолютній більшості продмагів.

- Поки що за такою ж ціною відправляємо наше молоко жирністю в 3,5 - 3,7% та щільністю білка 3,14 - 3,16 також в один з магазинів на Грецькій вулиці Одеси, з яким перебуваємо у договірних відносинах. Хоча, можливо, доведеться робити поправку на інфляційну складову, - уточнила директор фірми Христина Юрчишин.

За її словами, якість молока, сиру, м'яса, меду та іншої продукції - візитна картка агрофірми. Це забезпечується дотриманням технологічних вимог, починаючи від підготовки та збалансування кормів за поживними речовинами і вітамінами до забезпечення належних умов утримання тварин - завдяки чому практично не фіксується їх захворювань, а тим більше, падежу. Влітку для заготівлі сіна й інших кормів використовуються природні сіножаті та посіви злакових і бобових трав, під які відведено частину орендованої землі, причому в агрофірмі забезпечено умови зберігання й вентилювання сіна та зерна у просторих складах і ангарах. Влітку вони порожніють, а восени вщерть заповнюються кормами для худоби і птиці.

Як наголосила зоотехнік Алла Демидова, забезпечує високу продуктивність стада корів та відтворення поголів'я свиней і птиці добре поставлена племінна робота. "Ми пересвідчились, - уточнила фахівець, - у високій конкурентоспроможності, зокрема, методу відтворного схрещування поголів'я корів голштинської породи з українською червоною молочною. Так само добиваємось чудових результатів у виробництві свинини і бройлерів, причому застосовуємо на відгодівлі збалансовані по протеїну корми, виключивши з раціонів шкідливі добавки, які багато хто використовує для прискореного набирання ваги тварин і птиці, не турбуючись про споживчу якість продукції".

СТРАВИ З ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИХ ПРОДУКТІВ

- Переконавшись у високому попиті на м'ясомолочні вироби, сири та мед, виготовлювані в агрофірмі, ми готуємось найближчим часом відкрити безпосередньо на території господарства магазин із продажу екологічно чистих продуктів, ділиться планами Христина Юрчишин. Причому для підготовки випуску лінійки цих товарів, в тому числі з пасіки й тепличного господарства, задіюємо кращих фахівців нашого ресторану Михайла Сосновських, Євгена Гергеца, яких залучили до роботи після їхніх перемог у всеукраїнських конкурсах серед шеф-кухарів ресторанів і майстрів-кулінарів.

"Я чекав можливості працевлаштуватися у такому ресторані, де можна готувати страви виключно з екологічно чистих продуктів. Водночас тут є змога постійно вдосконалювати свою професійну майстерність", - каже шеф-кухар Гергец, який вважає свій заклад не лише рестораном здорової їжі, а й високої кухні.

Такі от фахівці і професійні стандарти домінують в агрофірмі неподалік Одеси, засновники і працівники якої власним прикладом формують у земляків устремління до європейського стилю роботи і життя в Україні.

Михайло Аксанюк. Одеса

Фото Ніни Ляшонок і надані "Еколандією".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-