В ОТГ на Сумщині відкрили ЦНАП та його мобільне відділення

В ОТГ на Сумщині відкрили ЦНАП та його мобільне відділення

Децентралізація
Укрінформ
В Краснопільській об'єднаній територіальній громаді на Сумщині за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" відкрито Центр надання адміністративних послуг та його мобільне відділення.

Захід, учасниками якого стали керівники обласної та місцевої влади, представники Програми, місцеві жителі, відбувся у четвер, 15 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для нашої громади це надзвичайно важлива і приємна подія. Вперше Програма "U-LEAD з Європою" виділила кошти у сумі 500 мільйонів гривень на створення такого об’єкту для новоствореної ОТГ. Крім того, в рамках іншої програми міжнародної допомоги - проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" - громаді передали автомобіль, призначений для надання адмінпослуг у віддалених населених пунктах ОТГ. Новий Центр стане кроком до сучасного та якісного формату надання адміністративних сервісів, а з автомобілем всі жителі, навіть найвіддаленіших куточків громади, отримають до них доступ. Завдяки шведським та українським експертам Програми "U-LEAD з Європою" всі адміністратори пройшли навчання та будуть надавати високоякісні послуги мешканцям", - зазначив під час відкриття ЦНАПу голова Краснопільської ОТГ Юрій Яремчук.

За його словами, наразі в ОТГ реалізовується проект нової української школи, також в громаді разом з ОДА та завдяки ініціативі Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, працюють над появою центру безпеки.

"Цей проект важливий, тому що ми - прикордонна громада, і питання безпеки її жителів, звичайно, стоїть на першому плані", - зауважив голова ОТГ.

Як зазначила представник напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми "U-LEAD з Європою" Марія Горностай, Краснопільська ОТГ виявила у бажанні отримати на своїй території ЦНАП велику активність.

"Ми дуже раді, що до нашої Програми долучаються такі активні громади, як Краснопільська, адже відкриття Центру стало результатом ефективної партнерської роботи. Більше 16 тисяч жителів Краснопільської ОТГ отримали доступ до якісних адмінпослуг в комфортних умовах. Нам приємно бачити, що шведський досвід надання зручних та доступних послуг був врахований у створенні ЦНАП", - наголосила Горностай.

Про важливість створення в ОТГ ЦНАПу говорили також голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко та голова обласної ради Володимир Токар.

Зокрема, Клочко відзначив, що з появою центру мають зникнути проблеми з наданням тих чи інших видів адміністративних послуг.

"Раніше треба було стояти за отриманням послуг у чергах. Аби витрачати в них менше часу, необхідно було домовлятися з чиновниками, в тому числі й через їх "стимулювання". Зараз це повинно канути в Лету. Мені дуже приємно, що ініціативу Краснопільської громади підтримали міжнародні донори, на співпрацю з якими ми і надалі покладаємо велику надію", - заявив голова ОДА.

Читайте також: Експерти U-LEAD: в адмінцентрах районів доцільно створювати спільний ЦНАП

У свою чергу голова облради Володимир Токар нагадав, що  створення ЦНАПу у Краснопіллі стало можливим завдяки співфінансуванню. Так, крім грошей Програми "U-LEAD з Європою" на нього пішли 250 тисяч гривень громади та 100 тисяч гривень, виділених з обласного бюджету. Він пообіцяв подальшу підтримку депутатським корпусом потрібних для людей проектів у Краснопільській громаді, назвавши її однією з кращих на Сумщині.

Керівник ЦНАПу Олеся Омельченко розповіла: "Мешканці об’єднаної громади отримали доступ до понад 100 видів адміністративних послуг. Реєстрація жителів, нотаріальні послуги, соціальні та пенсійні послуги, земельні послуги, реєстрація бізнесу та нерухомості входять до найбільш популярних серед жителів ОТГ і будуть надаватися в новому ЦНАПі. Розглядається можливість навіть видачі у нас закордонних паспортів. Що стосується пересувного мобільного пункту, то він протягом тижня тричі виїжджатиме у сільську місцевість, що дуже зручно для людей похилого віку та осіб з обмеженими фізичними можливостями".

За її словами, у ЦНАП Краснопільської ОТГ будуть працювати 12 фахівців, які пройшли курс навчання з підвищення кваліфікації, спеціально розроблений українськими та шведськими експертами Програми.

Усім їм під час відкриття ЦНАПу вручили відповідні сертифікати.

Центр створено за європейськими стандартами, допомогу в реконструкції інтер’єру, інституційному створенні, а також в оснащенні центру меблями та сучасною технікою зі спеціалізованим ПЗ громаді надала Програма "U-LEAD з Європою".

Напередодні відкриття в громаді були проведені заходи з інформування жителів про особливості роботи ЦНАП, його переваги, права та обов’язки працівників та споживачів. Центр доступний для людей з інвалідністю. В приміщенні обладнаний дитячий куточок.

В ОТГ на Сумщині відкрили ЦНАП та його мобільне відділення / Фото: Ханін Сергій. Укрінформ

Як відомо, в рамках початкової фази з покращення якості надання адмінпослуг Програми "U-LEAD з Європою" відкриють 26 ЦНАП. Найкращі практики, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в пілотних громадах, будуть застосовані до всіх Центрів, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-