Стратегія Перечинської ОТГ: за три роки - півсотні проектів на 98 мільйонів

Стратегія Перечинської ОТГ: за три роки - півсотні проектів на 98 мільйонів

Децентралізація
Укрінформ
На Закарпатті ухвалили Стратегію розвитку ще однієї об'єднаної громади - Перечинської ОТГ

Вона розрахована до 2025 року і передбачає вже за перші три роки реалізувати понад 50 проектів вартістю 98 млн грн.

Проголосували за документ одноголосно на черговій сесії Перечинської міськради, яка відбулася у четвер, 15 лютого, за ініціативи Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

ДОКУМЕНТ, ЗА ЯКИМ ГРОМАДА ЖИТИМЕ НАСТУПНІ СІМ РОКІВ

Стратегію Перечинської ОТГ на засіданні сесії міськради презентувала Іванна Тирпак, начальник відділу економічного розвитку, міжнародних відносин, інвестицій та туризму Перечинської міськради.

"Це документ, згідно з яким громада житиме та розвиватиметься наступні сім років. Вже за перші три роки заплановано реалізувати 51 пріоритетний проект розвитку, що впливає на всю територію громади. Орієнтовна загальна вартість проектів (на три роки - ред.) – 98 млн грн. Цьогоріч в Перечинській ОТГ дають старт першим проектам - на це в бюджеті уже передбачили понад 10 млн грн", - наголосила Тирпак.

Іванна Тирпак
Іванна Тирпак

Якщо говорити детальніше про напрямки Стратегії, то першочергово планується створення бізнес-інкубатора та сучасного ЦНАПу, передумов для розвитку фермерства та сільгоспкооперації. Це також популяризація і збереження історичної та культурної спадщини ОТГ, брендинг громади, розробка туристичного маршруту "Шляхами лемків".

Щодо другої стратегічної цілі - тут ідеться про розробку Плану дій сталого енергетичного розвитку, встановлення вітрової мініелектростанції, енергоаудит будівель комунальної власності ОТГ та заходи щодо підвищення енергоефективності та енергозбереження у цих будівлях. Передбачається ремонт доріг, розробка маршруту внутрішнього сполучення між населеними пунктами ОТГ, впровадження системи роздільного збору ТПВ в громаді.

"Ну й для того, аби задіяти третій напрямок Стратегії, збираємось запровадити картку мешканця ОТГ, створення місцевої пожежної команди, встановлення відеокамер спостереження в усіх населених пунктах ОТГ як передумову підвищення безпеки проживання, покращення мережі зовнішнього освітлення", - сказала Тирпак.

ПЛЮСИ: ГРОМАДА, В ЯКІЙ ХОЧЕТЬСЯ ЖИТИ ТА ПРАЦЮВАТИ

Аби краще зрозуміти напрямки Стратегії, Тирпак пояснила особливості цієї громади.

"Перечинська ОТГ – це громада з понад 12,5 тис. мешканців, на стику Ужанської та Турянської долин, сучасна, екологічно чиста, туристично приваблива та з розвинутою промисловістю. Загальна площа території ОТГ – 144,5 тис. кв. км. Площа в межах населених пунктів - 31,7 тис. кв. км. Це громада, в якій хочеться жити та працювати", - пояснила Тирпак.

Сильні сторони Перечинської ОТГ: мала відстань до обласного центру - міста Ужгорода (близько 22 км), два митні пункти перетину кордону зі Словаччиною (Ужгород - Вишнє Німецьке та Малий Березний - Убля), наявність джерел мінеральних вод у селах Зарічево, Сімерки, Сімер та джерел води з іонами срібла у селі Сімер. Є  залізничне сполучення Ужгород-Львів та станції розвантажування вагонів, вільні земельні ресурси для громадської забудови та інвестиційної діяльності. Перевагою громади можна назвати також те, що Перечинська ОТГ розташована в центрі транзитних маршрутів Ужгород-Самбір-Львів, Ужгород-Убля; транзитних туристичних маршрутів на Лумшори й Воєводино. Також тут беруть початок пішохідні маршрути на гори Плішку, Соколув Камінь, Соколець, на гірські хребти Синаторія та Липова Скала.

"Слабкі сторони, про які варто пам'ятати, - каже Тирпак, - це невідповідність ринку праці наявним вакансіям в ОТГ та рівня оплати праці, що призводить до високого рівня безробіття. Проблемою є також промислові викиди хімічного виробництва ТДВ "Перечинський ЛХК". Актуальна проблема на ринку житла (мала кількість, незадовільний стан), погані дороги, також це - невирішеність до кінця екологічних проблем у сфері поводження з твердими побутовими відходами (збір та утилізація), низька екологічна культура населення. Варто відзначити також відсутність, зокрема, внутрішнього маршрутного сполучення в громаді та запущеність земель сільськогосподарського призначення".

Після введення в дію Стратегії для Перечинської ОТГ тут очікують покращення економічної ситуації завдяки євроінтеграційним процесам і вигідному геоекономічному розташуванню.

Також в ОТГ покладають надії на будівництво нового міжнародного транспортного коридору, збільшення потоку туристів через Перечин за рахунок відкриття нового пункту перетину на українсько-польському кордоні. Розраховують на позитив від реорганізації міжнародної асоціації "Карпатський Єврорегіон", яка з 2018 року активізує всю систему транскордонного співробітництва між регіонами Словаччини, України, Польщі й Угорщини. Це створить сприятливі можливості розвитку в цій сфері для Перечинської ОТГ, каже Тирпак.

ааааааа
Іван Погоріляк

СТРАТЕГІЯ - НЕ ДАНИНА МОДІ, А РЕАЛЬНИЙ ІНСТРУМЕНТ

Як поінформував міський голова Іван Погоріляк, Перечинська об’єднана територіальна громада утворена 11 жовтня 2016 року. До складу її увійшли села Сімер, Сімерки, Зарічево, Ворочово, адміністративний центр громади розташований у місті Перечин.

Процес стратегування в новоствореній громаді почався вже через півроку і тривав з літа 2017 року. До нього було залучено близько 100 учасників та експертів.

Під час роботи було проведено соціологічне опитування населення та представників бізнесу, а також соціально-економічний аналіз громади, визначено сценарії розвитку, бачення ОТГ. Експертам вдалося спрогнозувати демографічні явища та процеси в ОТГ на восьмирічну перспективу. За результатами роботи сформовано стратегічні цілі до 2025 року. На період 2018-2020 років розроблено план заходів з реалізації Стратегії розвитку та створено каталог технічних завдань на проекти розвитку.

Стратегія дозволяє громаді визначити напрямки розвитку та зрозуміти те, куди потрібно вкладати фінанси (які є обмеженими) для того, щоб першочергово реалізовані проекти принесли найбільше користі.

"Ухвалення Стратегії розвитку громади до 2025 року є однією з найважливіших подій Перечинської ОТГ, - коментує Микола Сюсько, радник з питань регіонального розвитку Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування. – Якщо ще кілька років тому мало хто думав про розроблення стратегії у невеличких містечках, то завдяки децентралізації, збільшенню місцевих бюджетів та передачі реальних повноважень на місця зараз це є не просто даниною моді, а й необхідною передумовою успішного розвитку громади. Найважливішим є те, що члени робочої групи, міський голова розуміють важливість даного документа, і це має сприяти його успішній реалізації", - переконаний Сюсько.

Програма "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Тетяна Когутич, УЖГОРОД.

Фото: Сергій Гудак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-