Формування територій громад: не можна дати облрадам створювати “вотчини” - експерт

Формування територій громад: не можна дати облрадам створювати “вотчини” - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Обласні ради потрібно усунути від процесу формування територій громад, щоб вони не створювали собі “вотчини”.

Таку думку в Івано-Франківську висловив директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак на засіданні регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад, яке організував Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Перспективний план без білих плям – це найголовніша наша позиція. Жодних бар’єрів для створення такого плану зараз немає. В нас вже погоджені центри. Тепер ще зареєстрований проект закону № 7467, який передбачає усунення обласних рад від процесу формування територій, тому що в більшості областей облради почали зловживати. Навіть перші Плани, які були більш-менш нормальними, вони почали переробляти, робити собі вотчини, почались торги, а головне - почалося дробіння і створення неспроможних громад. Це - ненормально», - наголосив Ганущак. 

За його словами, зловживання Перспективним планом створення ОТГ вже спостерігається у Київській, Полтавській, Закарпатській, Миколаївській та Львівській областях. В Івано-Франківській області до формування Перспективного плану, зауважив Ганущак, обласні депутати ставляться відповідально. Втім, і тут є “білі плями”, тобто населені пункти, які ще не визначили свого майбутнього в об’єднаній громаді, зазначив експерт. 

«Завдання на 2018 рік – це усунути білі плями, намалювати карту перспектив з урахуванням побажань, які зробили органи місцевого самоврядування. Цей рік може бути останнім у частині добровільного об’єднання. Думаю, що сьогодні нам вдасться розв’язати болючі питання, такі як утворення неспроможних і нечисельних громад. Правильно буде сказати їм, що вони стали на хибний шлях і фінансових переваг не отримають, вони підуть шляхом укрупнення. Людям треба чесно про це говорити», - переконаний директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк. Він додав, що таке застереження нині отримають Угринівська та Загвіздянська громади. 

У рейтингу щодо формування ОТГ Івано-Франківська область серед інших регіонів України займає «золоту середину», а саме: 13 місце. За словами фахівців, у регіоні уникають утворення неспроможних громад. 

«Ми не женемося за кількістю. Так, є можливість об’єднати два села. Такі ОТГ є в інших областях і сьогодні вже виникає питання: а що з ними робити? А ще виникає потреба нового закону про об’єднання об’єднаних громад», - сказав радник Івано-Франківського ЦРМС Максим Чопей. 

Втім, Ганущак відзначив, що об’єднані громади, які поспішили і помилились, можуть приєднатися до більш спроможних ОТГ. Це їм дозволяє законодавство. А щодо особливостей гірських та високогірних територій, то тут законодавство потрібно кардинально змінювати, додав він. 

«Увесь закон щодо високогірних територій треба змінювати. Не нормально, коли там, де процвітає «Буковель» (гірськолижний курорт на Прикарпатті – ред.), казати, що це - депресивні території. Язик не повертається. Ми будемо переробляти закон не під населені пункти, а під території. Основна позиція - зменшення рівня депресивності територій. Розглядаємо варіант виділення додаткових коштів у вигляді субвенцій під відповідні програми. Переконаний, що тут краще віддати гроші обласній раді, яка знає, де є депресивна територія. Бо якщо змусити роботодавців платити людям на 20% більше, то очевидно, що бізнес там процвітати не буде», - зазначив Ганущак. 

За його словами, питання розвитку високогірних територій нині гостро стоять у Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях. Ймовірно, для них законотворці запозичать досвід Австрії, де є подібні  території, вважає він. 

семінар -«Механізми формування спроможних ОТГ» / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Як повідомлялося, в Івано-Франківській області діють 23 ОТГ. Торік вони отримали від держави 43 млн грн у вигляді інфраструктурної субвенції. У 2018-му на Прикарпатті очікують створення ще не менше 10 об’єднаних громад. 

Читайте також: У чотирьох областях вже почали передавати землі тергромадам

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото: Фейсбук Івано-Франківського Центрк розвитку місцевого самоврядування

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-