Навчальна програма «Школа старост» стартувала на Сумщині

Навчальна програма «Школа старост» стартувала на Сумщині

Децентралізація
Укрінформ
Навчальна програма «Школа старост» стартувала на Сумщині. Її учасниками стали близько 30  старост об'єднаних територіальних громад області.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про початок програми було оголошено 8 лютого в Сумському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. 

«Сьогодні ми в рамках навчального модуля «Школи старост» проводимо навчання для виконуючих обов’язки старост та тих керівників, хто вже обраний на цю посаду. Він складатиметься з 4 теоретичних навчань, які будуть проведені у нашому Центрі. Навчатимуть учасників експерти Сумського ЦРМС, експерти національного рівня із залученням представників органів юстиції та фахівців відповідних сфер», - зазначила юрисконсульт Центру Марина Лобова.

Під час першої тематичної сесії наголос було зроблено на питаннях дотримання в.о. старост (старостами) антикорупційного законодавства, конфлікту інтересів, е-декларування, відповідальності та припинення їх повноважень.

В подальшому, за інформацією Лобової, будуть проведені навчання з тематики виконання цими посадовими особами нотаріальних та реєстраційних дій, дотримання бюджетного законодавства та роботи у виконкомі.

«Вважаю подібне навчання дуже потрібним, оскільки ця посада в системі місцевого самоврядування є новою, і виконуючі обов’язки або старости є по суті першопрохідцями, які працюють на своїх помилках. Ми будемо намагатися допомагати їм уникати цих помилок», - зауважила юрисконсульт, наголосивши, що для учасників проекту це буде корисно не лише в плані навчання, а й спілкування, обміну досвідом.

За словами Лобової, програма ставить за мету, аби ці посадові особи знали, що вони можуть зробити на користь своєї громади, оскільки в них дуже багато повноважень.

«Вони можуть впливати на роботу виконкому ОТГ, брати участь у засіданнях сесій, вносити свої пропозиції, відстоювати інтереси саме тих людей, поряд з якими вони живуть і працюють. Тому хотілося б розвинути цей інститут, щоб вони мали можливість справді зробити щось конкретне для тих мешканців, інтереси яких вони представляють», - сказала юрисконсульт.

Читайте також: Реформа децентралізації на Київщині. У пошуках лідерів

Після проведення 4 одноденних навчань Сумський ЦРМС планує організувати стаді-тур до однієї з областей України, де інститут старост вже є повноцінним (швидше за все – до Хмельницької), аби учасники проекту мали змогу на власні очі побачити, як працюють ці посадові особи. А у травні в рамках започаткованої ЦРМС школи відбудеться їх поїздка на форум старост у Дніпрі.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-