Реформа децентралізації на Київщині. У пошуках лідерів

Реформа децентралізації на Київщині. У пошуках лідерів

Децентралізація
Укрінформ
Київська область наразі дещо відстає від інших областей у плані створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) як основної складової реформи децентралізації.

Причин такої ситуації існує кілька, одна з них - брак лідерів, які візьмуть на себе відповідальність за розвиток громад, конструктивну роботу між органами місцевого самоврядування різних ланок в оновленій парадигмі територіальної організації влади.

З метою поліпшення ситуації в цьому напрямку у Києві стартував тренінг з лідерства на тему "Формування лідерських якостей – ініціативність, відповідальність та реалізація мети", організований Українською асоціацією районних та обласних рад (УАРОР) за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

"Наш тренінг не є суто інформаційно-просвітницьким заходом. Ми хочемо з представників місцевого самоврядування, посадових осіб підготувати тренерів, які на місцях будуть доносити до територіальних громад та жителів населених пунктів суть реформи, що вона приносить, які завдання ставить держава, які цілі та вигоди децентралізації та реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади", - заявив керівник Проекту Асоціації "Підвищення знань та навичок у сфері лідерства та регіонального розвитку" Олександр Даниленко.

І хоча Асоціація представляє районні та обласні ради, на тренінг також запрошено й базовий рівень, тобто села та міста, серед яких є представники недавно створених ОТГ Київщини. "І цим ми хочемо показати, наскільки важлива, а найголовніше можлива конструктивна робота між органами місцевого самоврядування різних ланок", - зазначив Даниленко.

Протягом трьох днів голови сільських та селищних рад, голови ОТГ, голови та депутати районних рад і представники обласної ради покращуватимуть свої навички та знання з тим, щоб потім стати провайдерами змін у своїх громадах та органах місцевого самоврядування. В інтерактивній формі учасники братимуть участь у командних вправах, вирішуватимуть індивідуальні та колективні завдання. Тренінгом передбачено розгляд таких тем, як публічний виступ, робота з інформацією, налаштування комунікації з громадами та колективом, розробка інформаційних стратегій тощо. Учасники проекту, які проявлять себе найкраще, будуть також відібрані до бази тренерів Асоціації та рекомендуватимуться до залучення у тренерській діяльності різним інституціям, у тому числі міжнародним проектам.

Говорячи щодо причин, чому на Київщині громади не поспішають об’єднуватися в ОТГ, Даниленко також вказав і на той факт, що в області, особливо, поблизу столиці багато самодостатніх сіл і селищ, які не хочуть ще з кимось об’єднуватися: "Особливо 50-кілометрова зона навколо Києва - це самодостатні села та самодостатні бюджети, які фактично дають можливість закривати деякі питання локального масштабу". Втім, додав представник УАРОР, об’єднання піде лише на користь громадам, які стануть, в тому числі, більш привабливими для бізнесу, адже процес прийняття рішень локалізується та спрощується.

"У перспективі також буде розглядатися завдання реформування районного рівня в тому плані, що районний рівень матиме контрольно-наглядову функцію, функції підтримки та консультації спроможних громад, координації співпраці між ними", - зазначив він.

Даниленко також висловив переконання, що після етапу добровільного об’єднання громад має наступити етап адміністративного створення ОТГ. "Жодна країна не завершувала реформу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади на добровільній основі. Тут головне питання - коли? На моє переконання, чергові місцеві вибори 2020 року мають відбуватися вже на новій адміністративно-територіальній основі. Наша країна не в тому стані, щоб ми могли дозволити собі експериментувати ще до 2025 року", - сказав він.

Заступник голови секретаріату Української асоціації районних та обласних рад Ірина Кордуба також вказала на той факт, що наразі постає потреба в укрупненні районів, адже є ситуації, коли ОТГ покриває всу територію району і тоді район вже не представляє спільних інтересів всіх сіл, селищ та міст. "І якщо ми йдемо європейським шляхом, то район має бути не таким маленьким як зараз, а,  як говорять багато експертів, мати від 150 тис.  мешканців і більше", - зазначила вона.

Читайте також: У Миколаєві членів ОТГ вчили писати плани розвитку своїх громад

На сьогодні у Київській області існує 9 повноцінних, юридично оформлених ОТГ, ще три чекають на рішення Центрвиборчкому щодо призначення виборів. Директор Київського Центру розвитку місцевого самоврядування (створеного за підтримки U-LEAD та Мінрегіону) Олег Любімов сподівається, що до кінця 2018 року на Київщині може бути вже близько 25 ОТГ, що покриє третину території області. "На сьогодні на Київщині вже є велика зацікавленість людей у створенні ОТГ. Спочатку не поспішали, вивчали досвід інших громад, він виявився позитивним і тепер процес пішов активніше. І на сьогоднішньому тренінгу це було яскраво продемонстровано - більшість учасників назвала основою ціллю своєї роботи саме децентралізацію", - зазначив він.

Радник з питань розвитку спроможностей Програми U-LEAD Олександр Голубов також вказав на те, що однією з причин повільного впровадження процесу децентралізації на Київщині є "слабка поінформованість населення, яке проживає в області, щодо переваг об’єднання територіальних громад". Ще одна з причин — це самі очільники заможних громад, які не бажають об’єднуватися, оскільки це може піти на шкоду їх власним бізнесовим інтересам. "Хоча вже розпочалися такі рухи з боку населення, яке має запит на об’єднання. Інформація поширюється стрімко, люди об’єднуються в ініціативні групи, які адвокатують за об’єднання громад", - зазначив Голубов.

Тренінг "Формування лідерських якостей - ініціативність, відповідальність та реалізація мети" / Фото: Юлія Овсянникова, Укрінформ

"Сьогоднішній захід якраз проводиться для того, щоб покращити спроможності людей, які приймають рішення на локальному та регіональному рівні. Ми намагаємося разом з Асоціацією розвинути серед учасників лідерські якості та закріпити навики з ефективного управління людськими ресурсами в громадах", - наголосив представник Програми U-LEAD від німецької компанії GIZ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-