У Харкові обговорили питання зміцнення податкової бази місцевих бюджетів

У Харкові обговорили питання зміцнення податкової бази місцевих бюджетів

Децентралізація
Укрінформ
Як можна зміцнити податкову базу бюджетів тергромад в умовах реалізації реформи місцевого самоврядування і які перешкоди є на цьому шляху, обговорили фахівці та представники ОТГ у Харкові.

Про вирішення цих проблем 6 лютого йшла мова під час круглого столу у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Харкові відбувся "круглий стіл" з питань децентралізації/ Фото В'ячеслава Мадієвського

"Метою круглого столу стало обговорення питань посилення податкової спроможності місцевого самоврядування, зокрема щодо надходжень ПДФО, акцизного збору, екологічного податку та рентної плати, місцевих податків і зборів, а також шляхів підвищення ефективності координації діяльності органів ДФС і місцевих фінансових органів у сфері обліку платників податків і податкових надходжень", - зазначила директор Центру Діана Баринова.

За її словами, цільовою аудиторією круглого столу стали об'єднані громади області, на даний час їх 12, а в квітні додасться ще 2. З учасниками спілкувались спеціалісти Головного управління Державної фіскальної служби України у Харківській області, представники Асоціації платників податків України та Асоціації органів місцевого самоврядування, експерти Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Основне завдання таких заходів, на думку організаторів - змінити свідомість як представників органів місцевого самоврядування, так і платників податків. "Прозорість та ефективність витрачання бюджетних коштів – це сигнал платникам, що їх податки йдуть на розвиток громади. Це має спрацювати як стимул до зменшення рівня тіні. Не дивлячись на позитивну динаміку наповнення бюджетів об’єднаних територіальних громад, резерви їх збільшення не використані у повній мірі. Це стосується, перш за все, ПДФО, плати за землю, єдиного податку, рентної плати", - додала Баринова.

Як зазначила на обговоренні радник з питань фінансів Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Марина Гончаренко, в 2017 році в Україні завдяки децентралізації обсяг власних надходжень до місцевих бюджетів на душу населення зріс майже в 3 рази, а в Роганській ОТГ Харківської області - майже в 6 разів: "Але є і внутрішні перешкоди - тінізація доходів, низька ефективність влади у сфері легалізації доходів, недоліки вітчизняного законодавства, наприклад, щодо неможливості громад розпоряджатися землею поза межами населених пунктів".

Заступник начальника ГУ ДФС у Харківські області Артур Праскурін у своєму виступі наголосив, що треба поліпшити спільну роботу місцевої влади та органів ДФС щодо мобілізації податків: "Необхідним кроком має стати формування на територіях ОТГ даних про податкову базу громади, що передбачає проведення інвентаризації платників податків, запровадження повного обліку ресурсів (матеріальних, природних, земельних тощо), визначення «точок зростання» економічного потенціалу громади (створення нових підприємств, нових робочих місць, розвиток малого та середнього бізнесу тощо)".

За словами голови територіального відділення Асоціації платників податків України у Харківській області Марини Вишневської, яка з перших років незалежності України очолювала бюджетну комісію Харківської облради, її мрія здійснилася: "Настав час, коли голови місцевих рад самі будуть дбати про збільшення своїх бюджетів, а не сподіватимутьcя на органи ДФС".

Податківці запевнили учасників, що ДФС відкрита до співпраці, а також має всі можливості та компетенції для підтримки представників територіальних громад у режимі консультацій.

Читайте також: На Одещині в півтора раза збільшився бюджет тергромад

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-