У Миколаєві членів ОТГ вчили писати плани розвитку своїх громад

У Миколаєві членів ОТГ вчили писати плани розвитку своїх громад

Децентралізація
Укрінформ
Розробка планів соціально-економічного розвитку об’єднаних територіальних громад є необхідною умовою для отримання державної субвенції на розвиток їх інфраструктури.

Про це 6 лютого йшлося під час дводенного семінару-тренінгу "Актуальні питання розробки плану соціально-економічного розвитку об’єднаних територіальних громад", який відбувся у Миколаївському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наявність плану соціально-економічного розвитку громади є однією з умов для отримання державної субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ. Більше того, цей план має слідувати основним тенденціям розвитку як держави, так і області. Чим більшій кількості стратегій він відповідатиме, тим більша вірогідність отримання коштів",  - сказав експерт Миколаївського ЦРМС Микола Дурман.

За його словами, новоутворені ОТГ мають в найближчі 2 місяці написати свої плани, щоб коли будуть виділені кошти, вони змогли їх освоїти. Вже існуючі громади мають такі плани, бо вони складаються на три роки, але і вони також повинні відкоригувати їх. Навчити грамотно писати плани, систематизувати свої знання і є метою даного семінару. 

"Адже є випадки, коли плани написані не за методикою, з помилками. Наше завдання привести їх у відповідність", - зазначає експерт.

Він також наголошує, що громади можуть отримати і додаткові кошти від міжнародних організацій. Для цього також дуже важливо правильно оформити заявку на проект. Цьому також вчать на семінарі.

У минулому році ОТГ Миколаївщини отримали понад 90 млн грн інфраструктурної субвенції, в 2018 році сума поки що не визначена, але має бути значно більшою.

На семінарі також наголошувалося, що громади не повинні зациклюватися на питаннях соціального характеру, необхідно звертати увагу і на економічний розвиток територій.

Йшлося і про те, як грамотно пов'язати стратегічне планування розвитку з бюджетним плануванням у конкретній громаді. Адже наразі вони функціонують окремо один від одного.

"Перше, що я хочу донести до відповідальних працівників громад, це те, що наразі введено середньострокове бюджетне планування, відтак вже не має бути розриву між стратегією та щорічним плануванням бюджету. Друге - впровадження програмно цільового методу, який передбачає кардинально іншу структуру фінансування. Тобто йдеться про досягнення конкретної мети, а не просто утримання закладів та фінансування видатків у відриві від їх кінцевого результату. ОТГ мають розуміти, що на сьогодні план соціально-економічного розвитку громади має відповідати бюджетним програмам", - сказала експерт Миколаївського ЦРМС Юлія Кірвас.

Читайте також: Експерти сформулювали п’ять ключових критеріїв для Центрів адмінпослуг

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. 

Фото Алли Мірошниченко / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-