Зубко: Кількість областей слід залишити, але райони - укрупнити

Зубко: Кількість областей слід залишити, але райони - укрупнити

Децентралізація
Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко вважає, що кількість областей в Україні має залишатися незмінною, однак варто провести укрупнення районів.

Про це він сказав в інтерв’ю "Європейській правді".

"Якщо у громаду передається управління всім – освіта, охорона здоров'я, послуги тощо, – то на рівні району залишається тільки те, що стосується співпраці громад. Наприклад, районна лікарня, яка потрібна всім, або дороги між громадами. Той величезний адміністративний ресурс, який зараз є на районному рівні, стає зайвим, він просто дублюватиме роботу громад. Тому наше бачення – має відбуватися також укрупнення районів", - заявив Зубко.

Водночас, за його словами, кількість областей не потрібно змінювати, бо, зокрема, це може впливати і на сепаратистські настрої. "Якщо ми збільшуємо області, то це може впливати на сепаратистські настрої. Адже сепаратизм з’являється на рівні області, але ніколи не з’являється на рівні громади, навіть потужної. Тому ту структуру областей, яка визначена Конституцією, варто залишити. Це те, що будує фундамент цілісності України", - заявив віце-прем'єр.

Натомість, на його думку, потрібно переглянути повноваження областей. "Це те, що передбачене змінами до Конституції – має працювати обласна або районна рада, яка має виконком, а практичний нагляд за законністю з боку держави при цьому здійснюватиметься префектом", - додав Зубко.

Читайте також: Україні важливо прийняти 17 децентралізаційних законів до літа - Мільбрадт

Підтримку цієї позиції висловив і спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт. "Якщо ми робимо ці громади більшими і потужнішими, то це впливає і на наступний рівень – на рівень районів. Тому вже зараз потрібно думати, які ми будемо робити наступні кроки на районному рівні. Особливістю структури і України, і Росії, і Східної Німеччини був принцип "поділяй і керуй". Виходили з того, що чим менші суб’єкти, тим простіше ними керувати. Та якщо ви зробите громади більшими, то логічно зробити більшими і райони. Бо якщо у вас буде 1000 громад і 490 районів, це якось не дуже стикується", - заявив він.

Збереження нинішньої кількості областей, додав Мільбрадт, "не буде проблемою, в тому числі з політичних причин".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-