КВУ пояснив, чому “саморозпуск” міськради Черкас неможливий

КВУ пояснив, чому “саморозпуск” міськради Черкас неможливий

Укрінформ
Рішення сесії Черкаської міської ради від 29 січня щодо саморозпуску носить суто декларативний характер і не може бути реалізоване через відсутність відповідної норми в законодавстві.

Про це йдеться в коментарі Всеукраїнської громадської організації „Комітет виборців України” (ВГО КВУ), оприлюдненому на сайті ВиЧЕРпно.

“В м. Черкаси останнім часом загострилось політичне протистояння і точаться дискусії навколо можливого розпуску міської ради, імпічменту міському голові і імовірних дострокових виборів. Комітет виборців України є незалежною громадською організацією рівновіддаленою від будь яких політичних рухів, і тому до нас почастішали звернення виборців, журналістів і політиків з проханням прокоментувати дану ситуацію. Юридичний відділ Комітету виборців України узагальнив всі питання і підготував роз’яснення щодо дострокового припинення повноважень міської ради. На сьогодні законодавство України не передбачає такої норми, як саморозпуск ради. Рішення сесії Черкаської міської ради від 29 січня 2018 року носить суто декларативний і символічний характер”, - йдеться в висновку КВУ.

В ньому підкреслюється, що припинити повноваження міської ради можна також через місцевий референдум, але на сьогоднішній день референдум не може бути проведений відповідно Конституції України та Закону України «Про всеукраїнський референдум».

Що стосується процедури імпічменту міського голови, яким погрожують черкаські депутати меру Анатолію Бондаренку, то вона неодноразово застосовувалась в Україні і є досить поширеною при критичному конфлікті між депутатами і міським головою, але для цього потрібна консолідована позиція 2/3 депутатів міської ради.

“Для Черкаської міської ради така кількість дорівнює 28 депутатам. В разі успішного голосування обов’язки міського голови виконуватиме секретар міської ради до обрання нового міського голови”, - уточнює КВУ.

Читайте також: За політичну кризу в Черкасах візьмуться АТОвці, профспілки та волонтери

Окремо КВУ наголошує на неприйнятності насильницьких дій і тиску на депутатів Черкаської міської ради, які мали місце на сесії міськради 29 січня 2018 року. Такі дії повинні стати предметом розгляду правоохоронних органів і повинні бути засудженими політичними лідерами тих сил, які взяли на себе відповідальність за їх організацію.

Як повідомляв Укрінформ, політична криза в Черкасах склалася через неспроможність депутатів сформувати виконком. Вони також саботували прийняття бюджету. Під час сесії 29 січня в зал зайшли представники Координаційної ради учасників АТО і змусили депутатів із п’ятої спроби таки ухвалити бюджет Черкас на 2018 рік.

Після перерви більшість депутатів не повернулися до залу, і депутат Павло Карась звернувся до громади із закликом щодо саморозпуску міськради. "Пропоную звернутися до Верховної Ради України з пропозицією про розпуск Черкаської міської ради та проведення виборів", - заявив він.

За відповідне рішення проголосувала більшість депутатів - 22 (загальна кількість депутатів 42 особи).

В середу 31 січня на сайті поліції Черкаської області з’явилося повідомлення, що “за фактом подій, які відбулися під час сесії міської ради Черкас, відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. На даний час поліція здійснює комплекс слідчих заходів для встановлення всіх обставин події”.

Зауважимо, наступні вибори до міської ради мали відбутися у Черкасах 2020 року.

За словами міського голови Анатолія Бондаренка, у міській раді триває штучне політичне протистояння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-