Вирок расисту-

Вирок расисту-"різнику" з Харкова оголосять 5 лютого

Укрінформ
У Харкові у понеділок, 5 лютого, буде оголошено вирок 28-річному чоловіку, який через расову нетерпимість відстежував та нападав з ножем на людей з темним кольором шкіри.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в прес-службі Дзержинського районного суду міста Харкова.   

"У Дзержинському районному суді міста Харкова відбулося останнє засідання щодо справи мешканця с. Безруки Дергачівського району Харківської області, 1990 року народження, який обвинувачується у вбивстві та замахах на вбивство на грунті расової та національної дискримінації до громадян країн Африки та Азії. Серед потерпілих - як громадяни України, так і іноземці, всього сім осіб. Одного врятувати не вдалося. Також серед злочинів, які інкримінуються обвинуваченому, – незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами", - уточнили в прес-службі.  

Наразі судді перебувають в нарадчій кімнаті, 5 лютого буде проголошено вирок. На даному засіданні будуть посилені заходи безпеки. 

Напади підозрюваний здійснив у квітні-травні 2012 року. Він відстежував людей з темним кольором шкіри, завдавав їм ножових поранень і зникав з місця пригоди. Серед постраждалих – нігерійські студенти, які навчалися у Харкові, громадянин Північної Африки і жителі України. Одного зі співвітчизників підозрюваний переплутав з іноземцем через смагляву шкіру. Шість потерпілих отримали тяжкі поранення і були госпіталізовані та залишилися живі.

Смертельний випадок стався в ніч на 2 травня на станції «Харків – Пасажирський». Його мотиви не були расовими: чоловік хотів пригостити підозрюваного пивом і навіть приніс пляшку. Оскільки підозрюваний категорично не вживав алкоголю, він завдав чоловіку близько 40 ножових ударів, і той помер на місці.

Підозрюваного затримали 20 травня на станції метро «Московський проспект». При собі він мав ніж. 

Згідно з висновками експертизи, чоловік психічно здоровий, проте останнє судове засідання викликає сумніви в цьому. Підсудний кидався на металеву клітку з такою силою, що зігнув її прути, кричав та лаявся. Своєї вини він не визнає і вважає себе політичним в'язнем. 

Читайте також: Біля військової частини знайшли повішеним офіцера

За інформацією представників правозахисних організацій, кожного року в Україні реєструється від 20 до 30 випадків  расизму, жертвами яких здебільшого є представники Нігерії, Йорданії, Афганістану, Сирії, Гани тощо. За словами представниці громадської організації африканської спільноти "Справедливість та захист" Маріани Нан Нкіавете, расистські напади в Україні досі залишаються безкарними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-