У Тернополі вшановують пам'ять фізика-відкривача Х-променів

У Тернополі вшановують пам'ять фізика-відкривача Х-променів

Укрінформ
У Тернополі проходить ряд заходів, присвячених 100-річчю від дня смерті земляка, видатного вченого-фізика, електротехніка і громадського діяча Івана Пулюя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Науковий геній Івана Пулюя полягав у багатогранності його таланту та високому рівні досягнень у всіх сферах діяльності. Вчений стояв біля витоків одного з найвизначніших досягнень людства — відкриття Х-променів, дослідив їх природу та властивості, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Праці Пулюя з електродинаміки змінних струмів лягли у фундамент теоретичних основ електротехніки. Окрім цього, в наукових енциклопедіях і довідниках Івана Пулюя згадують як першого електротехніка Європи. Він – перекладач на українську мову Біблії, Псалтиря, укладач молитовника. А ще - відома його активна позиція щодо захисту прав українського народу, його політичних свобод, рідної мови», - розповів кореспонденту агентства ректор Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя професор Петро Ясній.

Сьогодні після поминальної Божественної літургії в Архикафедральному соборі у Тернополі керівництво технічного університету, представники влади, громадськості поклали квіти до меморіальної дошки членам Тернопільського таємного товариства «Громада», яке заснував Іван Пулюй.

Також у рамках вшанування пам’яті науковця у бібліотеках Тернополя діють книжкові виставки, організовано безкоштовний перегляд кінострічки про Пулюя, екскурсії в музей ТНТУ, де відображені усі віхи діяльності вченого зі світовим ім’ям.

Читайте також: Людиною року в Австралії стала квантовий фізик

Як відомо, Х-промені були названі рентгенівськими на честь професора Вюрцбурзького університету Вільгельма Конрада Рентгена, який  28 грудня 1895 року представив науковому товариству опис відкритих ним променів та першу рентгенограму, на якій була відображена рука його дружини Берти Рентген.

Але ще в 1881 році український фізик, винахідник, професор Іван Павлович Пулюй виготовив лампу з так званими Х-променями власної конструкції і приступив до її серійного виробництва, опублікував теоретичну роботу «Проникнення швидких променів «Х» з трубок назовні».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-