На Прикарпатті у 2018-му очікують створення не менше 10 нових об’єднаних громад

На Прикарпатті у 2018-му очікують створення не менше 10 нових об’єднаних громад

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківській області у 2018 році очікують створення не менше 10 нових об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Про це в Івано-Франківську на підсумковій прес-конференції повідомив Руслан Панасюк, директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

"2017-й був першим роком роботи для Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування. Нам вдалося разом з експертами провести 233 заходи, зустрічі різного роду.  Майже 150 днів експерти Центру працювали в громадах. Це дуже непроста і кропітка робота, але й наш перший пріоритет. Її результат дав успіх: Івано-Франківщина поповнилася 11 об’єднаними громадами. У 2018 році ми продовжимо цю роботу і очікуємо створення в області ще 10-11, а може й більше об’єднаних громад", - повідомив Панасюк.

Читайте також: Голови вінницьких ОТГ і виконавча влада обговорили роботу в умовах реформування

Він зауважив, що стримуючим фактором у цьому може бути лише наближення виборів до органів місцевого самоврядування. Втім, робота експертів, позитивні приклади діючих ОТГ, прагнення нових лідерів, обмін досвідом об’єднаних громад, який постійно ініціює та організовує  Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування, стануть суттєвим позитивом для об’єднання  громад.

"Івано-Франківська область має свою специфіку, певний екологічний, природний баланс. Не секрет, що тут напрямку на промисловість майже немає, втім є велике бажання створювати нові та додаткові робочі місця. Дуже багато громад сьогодні мають надію на державні дотації. Але, переконаний,  треба створювати самодостатні об’єднані громади", - зазначив голова Асоціації ОТГ Прикарпаття, голова Печеніжинської ОТГ Ігор Довірак. 

Він зазначив, що для створених об’єднаних громад дуже важливим фактором є написання стратегії розвитку, пошук партнерів, і в цьому громадам Прикарпаття теж активно допомагає Івано-Франківський ЦРМС, який став для них освітнім та методичним майданчиком. Нині Центр розвитку місцевого самоврядування має на меті ще й посилити інформаційну роботу та об’єднати небайдужих людей. Для цього тут вже створили "Клуб прихильників децентралізації" і запрацювала інформаційна кав’ярня.

"Децентралізація – це є перша реформа в Україні, яка здійснюється за участю багатьох людей, їх інтелекту, намірів, прагнення. Добре, що сьогодні це прийшло до територіальних громад. Я переконаний, ресурси, яких не вистачає, завжди можна поповнити за рахунок інтелектуального ресурсу людей, які живуть і працюють в цих громадах. Тому серед головних завдань Центру розвитку місцевого самоврядування бачу знаходження того імпульсу, який допоможе людям думати, включатися і вимагати", - зауважив професор кафедри державного управління та адміністрування Івано-Франківського національного університету нафти і газу Віктор Петренко.

Як повідомлялося, в Івано-Франківській області діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані територіальні громади і одна – міська. 

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

В Івано-Франківську обговорили підсумки децентралізації за 2017 рік / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-