Голови вінницьких ОТГ і виконавча влада обговорили роботу в умовах реформування

Голови вінницьких ОТГ і виконавча влада обговорили роботу в умовах реформування

Децентралізація
Укрінформ
У Вінниці голови ОТГ та виконавча влада разом шукали оптимальні шляхи розвитку об’єднаних громад в умовах викликів, які виникають у ході реформ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку можливість представники самоврядування отримали 24 січня під час форуму "Засідання клубу ОТГ. Планування діяльності на 2018 рік", який відбувся за сприяння Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування та  Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

"Сьогодні ми зібрали саме тих голів ОТГ, які вже зараз змінюють життя громад. Йдеться про  конкретні школи, дороги, якісь інші речі. Будемо говорити про те, як їм стати сильнішими. Це зробити непросто, бо в ході становлення ОТГ їхнім очільникам потрібно навчитися знаходити порозуміння з представниками виконавчої влади. Тим більше, що децентралізація проходить не у вакуумі, а на тлі реформ в інших галузях, - в освіті та медицині. Починають працювати нові інституції – наприклад, Дорожній фонд тощо. І головне наше завдання - сформувати в області єдиний дієвий план цих змін", - наголосив директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко.

Пошуки вдалого алгоритму роботи ОТГ вирішили провести на початку року, коли формуються плани роботи та затверджуються стратегії розвитку громад. А оскільки об’єднані громади мають співіснувати з виконавчою владою, місцевими радами і діяти в недосконалому правовому полі, іноді виникає чимало неузгоджень або й майнових конфліктів. Їх часом доводиться вирішувати "в ручному режимі".

Утім, задля успіху реформи децентралізації як такої та конкретних громад керівники області навіть готові брати на себе роль "переговорників", зазначив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Читайте також: Дві прикарпатські ОТГ презентували стратегії розвитку

"Закон про добровільне об’єднання громад стосувався насамперед змін до Бюджетного кодексу, які дали громадам фінансові ресурси, і цей рушій їхнього розвитку спрацював. Але велика кількість інших нормативних актів відстали, або не відповідали загальному розвитку ситуації. Наприклад, раніше медична субвенція заходила в ОТГ, а тим залишалося вирішити, як її використати, - самим, якщо є що фінансувати, або передати на вторинний рівень тощо. Наприклад, смт Вапнярка хоче передати кошти на "вторинку" лікарні з іншого райцентру, а не свого Томашпільського. Це породжує масу запитань, на які треба дати відповідь, зокрема й на законодавчому рівні. Тому іноді доводиться відряджати на місця цілі комісії, або "переговорників", аби знайти компроміс, розмежувати, що кому має належати і хто за що має платити", - сказав посадовець.

Під час форуму "Засідання клубу ОТГ. Планування діяльності на 2018 рік" йшлося і про стан виконання бюджетів об’єднаними громадами та подальші перспективи фінансової децентралізації. А з огляду на те, що на Вінниччині переважають сільські громади, фахівці департаменту охорони здоров’я розповіли про нові можливості розвитку мережі медичних закладів ОТГ, які відкриває закон про сільську медицину.

Жваве зацікавлення викликали й питання надання послуг житлово-комунального господарства, оскільки ОТГ створюють власні спеціалізовані КП, а також особливості розвитку, ремонтів та обслуговування дорожньої мережі ОТГ. 

Не залишилися поза увагою й питання розвитку нової освітньої інфраструктури в умовах децентралізації, адже вони викликають чимало пересторог і запитань під час об’єднання громад. Зокрема, обговорювалася необхідність формування оптимальної мережі навчальних закладів, які б забезпечували якісну освіту школярів.

Також обговорювалися питання соціального захисту членів ОТГ і практичні аспекти налагодження міжмуніципального співробітництва.

Загалом усі питання, включені до програми форуму, були спрямовані на те, аби підсилити управлінську майстерність голів ОТГ задля того, щоб їхні громади були успішними й самодостатніми.

Засідання клубу голів об’єднаних територіальних громад

Спілкувалися з учасниками форуму й керівники Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування: відбулася презентація звіту фундації про виконану роботу і основні напрямки роботи у поточному році.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото: Олександр Лапін  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-