Дві прикарпатські ОТГ презентували стратегії розвитку

Дві прикарпатські ОТГ презентували стратегії розвитку

Децентралізація
Укрінформ
Дві об'єднані територіальні громади на Прикарпатті - П’ядицька та Космацька - презентували стратегії свого розвитку в рамках прес-заходу, який відбувся у вівторок за сприяння Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наявність стратегії розвитку громади на 7-10 років – це вимога часу. Перша стратегія громади - це, насамперед, орієнтир. Не варто очікувати, що вона буде на 100% реалізована. Але конкретні проекти, які громади написали на виконання пріоритетів стратегічного розвитку, вже є серйозним прогресом", - зазначив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Стратегічне бачення розвитку території громади створюється на основі аналізу її ресурсного потенціалу, переваг та ризиків, проаналізувати ці чинники допомагали нещодавно створеним ОТГ експерти ІФ ЦРМС.

"Тут головне - збалансувати бажання і можливості, а також зробити акценти на унікальних рисах кожної ОТГ", - наголосив Ігор Мельничук, радник з питань регіонального розвитку Центру.

Презентовані П’ядицькою та Космацькою ОТГ стратегії є принципово різними, адже ці дві громади мають різне географічне розташування, потенціал та бачення свого майбутнього.

"Стратегія розвитку П’ядицької ОТГ до 2027 року є не тільки адміністративним документом. Це, скоріше, договір громадської згоди, відповідно до якого органи влади, депутати, підприємства й громадські організації беруть на себе певні обов’язки. Вона адресована всій громаді, задає орієнтири для всіх, показує перспективу і бізнесу, і владі, і жителям району, і потенційним зовнішнім інвесторам", - сказав голова П'ядицької ОТГ Петро Гайдейчук.

Читайте також: Зубко назвав області-лідери щодо створення ОТГ

Ця громада має яскраво виражене сільськогосподарське спрямування. Тож і пріоритети розвитку тут обрали відповідні - територія безпечного середовища та високої якості життя і підвищення економічної спроможності громади.

Зі свого боку, Космацька ОТГ зробила наголос на інших особливостях. "Космацька громада у своїй Стратегії розвитку до 2025 року окремий акцент зробила на розвиток туризму та людського капіталу. Адже саме робота у цих двох напрямках може дати найбільший ефект для економічного зростання громади", - зазначив Іван Лесюк, перший заступник голови Космацької ОТГ.

Реалізація стратегій обох громад підкріплена переліком проектів. У П’ядицькій ОТГ це - 91 проект на суму близько 80 мільйонів гривень, а у Космацькій ОТГ це – 73 проекти на суму понад 153 мільйони гривень.

У 2018 році Центр працюватиме над розробкою стратегії розвитку у Витвицькій ОТГ Долинського району і Тлумацькій ОТГ.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото: Наталія Вінничук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-