DESPRO допомагатиме Сумщині з реалізацією проектів

DESPRO допомагатиме Сумщині з реалізацією проектів

Децентралізація
Укрінформ
У Сумах у середу підписали меморандум про співпрацю між обласною владою та швейцарсько-українським проектом „Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

„Фінансування, яке надає області проект DESPRO, має надзвичайно важливе значення. Зокрема, протягом другої та третьої фаз проекту в Сумській області було реалізовано 25 проектів громад із „сільського водопостачання”, в рамках яких побудовано 253 км водопровідних мереж, відновлено 17 джерел водопостачання (башти та свердловини). Реалізовувалися в області також проекти щодо сільського водовідведення, утилізації твердих побутових відходів тощо”, - зазначив під час підписання документу тимчасово виконуючий обов’язки голови Сумської облдержадміністрації Олександр Марченко, зауваживши, що документ стане основою для втілення на території регіону наступних конкретних проектів, які на сьогодні підтримує DESPRO.

За словами посадовця, протягом співпраці з DESPRO загальна вартість проектів громад в Сумській області склала 38,5 мільйона гривень. Таким чином, завдяки реалізації моделі партнерства місцевої влади з громадою досягнуто значних успіхів у вирішенні проблем громад та розвитку системи послуг, базованих у громаді.

Важливість продовження співпраці з DESPRO відзначив й голова Сумської обласної ради Володимир Токар.

„Обласна рада своїм пріоритетом вбачає комплексний розвиток території регіону. Чим кращі у них будуть умови життєдіяльності, тим привабливішими вони стануть для населення, а отже для всебічного розвитку. Важливо, що в період реформ громади можуть опертися на підтримку в тому числі й проектів міжнародної технічної допомоги. Яскравий приклад – DESPRO, з яким область продовжить тісну співпрацю”, – сказав Токар.

В свою чергу керівник швейцарсько-українського проекту „Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO Оксана Гарнець наголосила, що в першу чергу їхні зусилля спрямовані на підтримку процесів, які зараз проходять у створених на території регіону ОТГ.

„Ми вже більше 10 років в Україні впроваджуємо проекти, спрямовані на організацію якісних і доступних публічних послуг у тісній співпраці з громадами та місцевою владою. Наразі ми спрямовуємо свою діяльність саме на об’єднані територіальні громади. А у вашій області ми співпрацюємо з тими ОТГ, які, на нашу думку, є прикладом і взірцем для тих, хто ще не об’єднався. І працювати ми з ними будемо не точково, а комплексно”, - заявила Гарнець.

Під час заходу також було підписано Меморандуми про співпрацю між DESPRO та Березівською і Шалигинською об’єднаними територіальними громадами Глухівського району.

В обох випадках передбачається спрямування зусиль сторін на зміцнення інституційного та організаційного потенціалу ОТГ для ефективного забезпечення надання послуг водопостачання та водовідведення на основі інноваційних моделей та кращих практик надання децентралізованих публічних послуг.

Голова Березівської ОТГ Надія Артеменко, розповідаючи про свій досвід співпраці з швейцарсько-українським проектом, повідомила, що завдяки співфінансуванню на території громади за час її існування з 2015 року було побудовано понад 11 кілометрів водогону.

Читайте також: ОТГ Житомирщини активно долучаються до міжмуніципальної співпраці

А голова Шалигинської селищної ОТГ Юрій Матвієнко зазначив, що громада лише розпочинає свою співпрацю з DESPRO. Однак є уже досвід співпраці з проектом ПРООН.

В ОТГ планують реалізувати проекти із водопостачання та водовідведення, зокрема, здійснити капітальний ремонт 18 кілометрів водопровідних мереж.

Зображення decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-