Файгель: Ключова ідея децентралізації – підвищення рівня життя українців

Файгель: Ключова ідея децентралізації – підвищення рівня життя українців

Децентралізація
Укрінформ
Ключовою ідеєю реформи децентралізації є підвищення рівня життя кожного громадянина України.

На цьому 17 січня наголосив директор Програми «U-LEAD з Європою» від німецької компанії GIZ Бастіан Файгель у Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), де відбулася зустріч голови правління ЦРМС Олени Томнюк, регіонального координатора Центрального офісу реформ Івана Лукері, представників регіонального хабу U-LEAD для південно-західної України та директорів Івано-Франківського, Хмельницького, Одеського, Вінницького та Чернівецького ЦРМС. 

Як повідомляє Укрінформ, це вже друга така зустріч цього року – попередня відбулася минулого тижня в Закарпатській області для західного хабу U-LEAD та відповідних ЦРМС. Основна мета цих заходів – підбити підсумки роботи 2017 року та спланувати її на 2018-й. 

«Упродовж 2017 року ми створили структуру, яка складається з 24 регіональних ЦРМС, для допомоги та супроводу України у здійсненні реформ децентралізації та регіональної політики. Сьогодні ми зібралися тут, щоб спланувати діяльність на 2018 рік і узгодити пріоритети політики, які є в українського уряду, потреби, які мають українські громадяни, та ті можливості, які може надати Європейський Союз для допомоги Україні у здійсненні цієї важливої реформи», - зазначив Файгель. 

Читайте також: ОТГ Житомирщини активно долучаються до міжмуніципальної співпраці

Він підкреслив, що основним завданням на 2018 рік є сприяння розвитку тих людей, які працюють вже в новій країні, в нових умовах. 

«Безумовно, ми сконцентруємося на тих громадах, що вже об’єдналися, але допомагатимемо і тим, що об’єднаються в майбутньому. Ключова ідея реформи децентралізації – це підвищення рівня життя кожного громадянина України. Відповідно, ми й далі працюватимемо та підтримуватимемо процеси формування громад. Також ми збільшуватимемо потенціал і спроможність керівництва громад, оскільки вони отримують багато нових функцій та завдань. І, безумовно, ми сприятимемо регіональному розвитку, зокрема економічному розвитку громад, що в свою чергу підвищить рівень життя», - сказав Файгель.  

На його думку, реформа децентралізації в Україні рухається надзвичайно швидко. Європейські експерти відзначають шалені темпи формування об'єднаних територіальних громад, зростання місцевих бюджетів. На 2018 рік Центральний офіс реформ при Міністерстві регіонального розвитку України та Програма «U-LEAD з Європою» визначили пріоритетні пакети послуг для мешканців громад. 

У Чернівцях обговорили підсумки децентралізації за 2017 рік / Фото: Максим Козменко

Зокрема, головний напрямок діяльності Чернівецького ЦРМС – диверсифікація та збільшення доходів місцевих бюджетів ОТГ.

«Чернівецька область є найменшою в Україні, при цьому наші об'єднані громади є достатньо спроможними. Власне, наша область посіла сьоме місце в загальноукраїнському рейтингу щодо процесів децентралізації. Але при всьому цьому область залишається дотаційною. Тож цьогоріч наш пріоритет – пошук нових додаткових внутрішніх ресурсів громад, їх оптимізація. По-перше, невеликим громадам варто приєднувати економічно більш потужні сусідні території. По-друге, плануємо провести інвентаризацію земельних і природних ресурсів, вивести з тіні місцевий бізнес. Також велику увагу приділятимемо стратегічному плануванню, яке буде інтегроване у просторове планування, розробленню просторової документації», - поділилася планами директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

Серед планів Чернівецького ЦРМС також робота з інвесторами. Зокрема, вже цього року спільно з облдержадміністрацією впроваджуватимуть інвестиційні профілі громад, у яких міститиметься вся базова інформація про ОТГ. Таким чином, інвестор отримуватиме повну інформацію про ту чи іншу громаду. 

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-