Харківщина - в

Харківщина - в "червоній зоні" за кількістю ОТГ, але в лідерах за якістю

Децентралізація
Укрінформ
За кількістю новостворених об'єднаних територіальних громад (ОТГ) Харківщина поки що знаходиться в "червоній зоні", тобто в нижній частині списку регіонів країни, але за якістю ОТГ, включаючи їх самодостатність - в числі лідерів.

Ці дані, повідомляє кореспондент Укрінформу, прозвучали під час "круглого столу" на тему "Координація діяльності в процесі реалізації реформи місцевого самоврядування і децентралізації в Харківській області", який відбувся у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" і Мінрегіону.

"На сьогоднішній день у Харківській області створено 13 об'єднаних територіальних громад (ОТГ) і за цим показником в загальному рейтингу регіон посідає 19 місце в списку регіонів країни. Здавалося б, для такої великої області цього недостатньо. На перший погляд, так. Але всі наші громади відповідають головному завданню реформи, вони самодостатні, 60% з них об'єднують по 10 і більше тисяч громадян кожна, і 40% - від 6,5 тисяч до 10 тисяч. Це вже якісний показник. До того ж, процес створення ОТГ на Харківщині активно триває", - вважає директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Барінова.

Читайте також: У Харкові обговорили координацію дій в рамках реформи місцевого самоврядування

За словами першого вице-президента-виконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Миколи Тітова, у харків'ян є всі можливості прискорити процес створення ОТГ.

"У співпраці з депутатами та вченими, експертами Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування у 2017 році ми провели близько півтисячі заходів з роз'яснення переваг ОТГ, починаючи з зустрічей з членами вуличкомів на місцях і закінчуючи громадськими слуханнями, які збирають сотні жителів в сільських клубах і школах. В першу чергу роз'яснення стосуються фінансових питань. Об'єднані громади отримують більше коштів з держбюджету на реалізацію своїх планів. Наприклад, Нововодолазька громада, яка об'єднала 23 сільських населених пункти і налічує 19 тисяч осіб, на ці кошти відкрила власний Центр надання адміністративних послуг населенню, і тим самим поповнює свій бюджет. Це хороший приклад. Водночас, інші голови сільрад, отримавши підвищену зарплатню, ні на крок не просунулися у створенні ОТГ, і таке нерозуміння треба долати. Поки що об'єднання громад - справа добровільна, але закон може змінитися, і громади мають бути готові до об'єднання у рамках затвердженого Кабміном перспективного плану. Загалом скажу, що у нас є хороший резерв для вирішення проблем: в обласній Асоціації об'єднані 98 відсотків усіх сільських, селищних, районних і міських рад, і у нас є розуміння цілей і завдань, пов'язаних з реформою самоврядування", - пояснює Микола Тітов.

За словами президента Харківського університетського консорціуму, професора, директора Харківського регіонального інституту держуправління Національної академії держуправління професора Людмили Бєлової, до роботи з місцевими органами самоврядування і новоствореними ОТГ залучені більш як 100 експертів з числа викладачів і вчених 32-х вузів консорціуму. 

Як відомо, Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-