Сонячні панелі економлять кошти школі на Дніпропетровщині

Сонячні панелі економлять кошти школі на Дніпропетровщині

Децентралізація
Укрінформ
На Дніпропетровщині на даху опорної школи Божедарівської ОТГ встановлені 16 сонячних панелей, які надають навчальному закладу постійний електричний струм потужністю 4 кВт на годину.

Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської ОДА.

«По периметру школи освітлення практично не було. Тепер можемо собі це дозволити. До того ж, сонячні батареї дадуть нам можливість зекономити кошти і спрямувати їх на закупку нових меблів та обладнання», – розповіла директор школи Ірина Василик.

Як зазначив голова Божедарівської громади Володимир Дерко, цей проект – результат успішної децентралізації. Завдяки їй отримали на місця більше коштів і знають, як ними краще розпоряджатися. Після об’єднання минув рік, за цей час лагодили дороги, освітлювали вулиці, ремонтували лікарні, а також приводили до ладу опорну школу. Почали міняти вікна, опалення, а на залишок коштів купили сонячну електростанцію.

Читайте також: Громада з рівненської глибинки за рік збільшила соціальне фінансування у десятки разів

Наразі фотомодулі генерують електроенергію для освітлення подвір’я школи. Незабаром вони подаватимуть електрику на спортзал, камери відеоспостереження та систему пожежної сигналізації.

Звели сонячну електростанцію коштом обласного бюджету. Комплект сонячних модулів коштував майже 200 тисяч гривень, на них використали освітянську субвенцію для ОТГ на поліпшення умов освіти та на встановлення енергозберігаючих технологій. У школі підрахували, що сонячна електростанція окупиться їм майже за шість років. Однак орієнтований строк служби обладнання вп'ятеро перевищує термін повернення інвестицій.

Гарантія на нову сонячну електростанцію – 10 років.

В опорній школі Божедарівки навчається понад 400 дітей, частину з яких підвозять з чотирьох навколишніх сіл.

Божедарівська громада утворилася у грудні 2016-го року. Вона об’єднала майже 6 тисяч мешканців Криничанського району.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-