ОТГ Дніпропетровщини проводитимуть мистецькі фестивалі щомісяця

ОТГ Дніпропетровщини проводитимуть мистецькі фестивалі щомісяця

Децентралізація
Укрінформ
15 творчих колективів, що представляли свої ОТГ на децентралізаційній різдвяній коляді, вирішили проводити творчі мистецькі фестивалі, подібні «Різдвяній зірці» щомісяця.

Децентралізаційна різдвяна коляда відбулася у Софіївській об’єднаній територіальній громаді за ініціативою Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Про це перед початком фестивалю-конкурсу різдвяно-новорічної атрибутики та вертепів «Різдвяна зірка» повідомила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна, передає кореспондент Укрінформу.

«Ідею фестивалю підтримали 15 територіальних громад області, які в свою чергу ініціювали наступне – щомісяця одна з територіальних громад області буде приймати творчі мистецькі фестивалі інших громад», - сказала Олена Тертишна.

Відкритий фестиваль-конкурс «Різдвяна зірка»/ Фото Миколи М'якшикова

За її словами, Солонянська ОТГ зголосилася приймати колективи області на свято Івана Купала, на свято Покрови – Покровська ОТГ буде проводити конкурс-фестиваль козацьких народних пісень, Аулівська громада у травні планує запропонувати усім об’єднаним громадам проведення фестивалю скаутських патріотичних колективів, які продемонструють поєднання культури і фізичного виховання.

Як вважає Тертишна, таким чином увесь рік в області буде наповнений демонстрацією результатів, які об’єднані територіальні громади отримали не лише в економіці, а й творчому та культурному житті.

Вона наголосила, що такі можливості розвиватись ОТГ отримали завдяки децентралізації. «Ці результати стали видимі, оскільки кожна ОТГ створила свої органи управління культурою, спортом. І усі заклади культури сьогодні знаходяться на балансі об’єднаних громад, повністю фінансуються за їх рахунок», - зазначила директор Дніпропетровського ЦРМС.

Читайте також: «Різдвяна коляда» об’єднаних тергромад вперше пройшла на Дніпропетровщині

Цікаво, що цей напрямок фокусується не лише в центральних садибах, а й на старостинських округах. Є громади, де, наприклад, в одному будинку культури вже проведено ремонт, а інший – ще ремонтується, але культурне життя триває в обох населених пунктах. А от, наприклад, у Волоському старостинському окрузі Новоолександрівської об’єднаної громади, де культурного осередку у вигляді клубу чи будинку культури взагалі не було, бо той розвалився вщент, - офіс старости став своєрідним народним будинком, навколо якого тепер вирує і творче, й спортивне життя.

На думку Тертишної, це не лише аспект залучення молоді – «це аспект щастя в ОТГ», який формує громадську думку й спонукає молодь залишатися жити в громадах, а не виїздити до міста.

Як раніше повідомлялось, у п’ятницю, 12 січня, на Дніпропетровщині вперше провели децентралізаційну різдвяну коляду серед об’єднаних територіальних громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-