На Донеччині громада лемків та бойків взяла за основу розвитку етнічне походження

На Донеччині громада лемків та бойків взяла за основу розвитку етнічне походження

Децентралізація
Укрінформ
Званівська тергромада в Бахмутському районі Донеччини, де значну кількість населення становлять родини переселених лемків та бойків, поклала в основу відродження та розвитку своє етнічне походження.

Про це повідомляє портал "Децентралізація"

“Місцеві активісти від самого початку були впевнені, що етнічне походження лемків та бойків, яких насильницьким шляхом переселили з Закарпаття до Званівки у середині минулого століття, допоможе Званівській громаді відродитися та розвиватися у майбутньому. Тобто невеличка громада, з трохи більше 3 тис. мешканців, але з міцним корінням, зможе стати на ноги”, - йдеться у повідомленні.

Децентралізація по-лемківськи / Фото: decentralization.gov.ua

Званівська ОТГ утворилася в жовтні 2017 році всупереч усім перепонам, які стояли на шляху об’єднання, адже громади не було навіть у перспективному плані. Перші вибори в об’єднаній громаді були призначені на жовтень минулого року, а в останні дні грудня ОТГ перевели на прямі міжбюджетні відносини з 2018 року.

“Молода громада отримала можливість самостійно керувати бюджетним ресурсом нарівні з районами та містами обласного значення. Коли Званівка отримає інфраструктурну субвенцію з державного бюджету та додаткові кошти на розвиток з обласного бюджету, тоді буде більш чітке розуміння розвитку ОТГ”, - заявив Сергій Івахнін, радник з місцевих фінансів Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD  з Європою”.

Наразі Званівська громада активно продовжує внутрішнє об’єднання, базуючись на етнічному минулому. Так, наприкінці минулого року в приватній садибі подружжя Тимчаків відкрилася творча майстерня ЛЕМКО-Центру. Місцеві діти та молодь мають можливість відвідувати художню школу, майстер-класи, клуб шахів та настільних ігор, уроки акторської майстерності, українську вільну бібліотеку сучасних дитячих книжок.

Читайте також: Житель Лиманської ОТГ подарував незнайомій сироті свою квартиру

Засновником ЛЕМКО-Центру стала громадська організація “Чарівні руни”, із залученням грантової допомоги. Ця ГО намагається  активно залучати ресурси та кошти на розвиток громади. В 2016 році організація написала 40 проектів, хоча й не виграла жодного гранту. В 2017 році таких проектів було вже 52, а виграти вдалося 11. Один із них – на створення за допомогою донорів молочного кооперативу на території Званівської ОТГ.

Останні роки діяльність лемків та бойків була більше зосереджена на різдвяних світах та традиціях святкування Івана Купала. Віднині громада вирішила йти далі. “У ЛЕМКО-Центрі ми сортуємо сміття, проводимо майстер-класи з народних ремесел. Проекти крокують у ногу з часом. Ми розповідаємо селянам про децентралізацію, про альтернативні джерела енергії тощо”, - заявила одна з керівників "Чарівних рун”  Юлія Тимчак.

З перших днів Нового року в Званівці розпочали створювати власний логотип та брендбук, залучаючи до обговорення усіх небайдужих місцевих жителів. А 12 січня 2017 року тут відбудеться обласний фестиваль “Різдвяні передзвони”  - з  вертепами та колядками у Званівку приїдуть творчі колективи з усієї Донеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-