Троє бійців ЗСУ повернулися з полону до рідних домівок на Тернопільщині

Троє бійців ЗСУ повернулися з полону до рідних домівок на Тернопільщині

Відео
Укрінформ
Цієї ночі на Театральному майдані Тернополя відбулася хвилююча зустріч рідних та друзів із трьома бійцями ЗСУ, які повернулися із полону.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я готовий усіх обійняти, кожного, хто прийшов сюди серед ночі, щоб нас зустріти. Гризе тільки те, що там, у колонії ще залишилися наші хлопці. Але вірю, що і вони повернуться, Президент обіцяв, що так і буде...» - каже Олексій Кодьман, один із бійців.

Поруч із ним - Василь Гулька, який воював у складі 56-ої мотопіхотної бригади. Службу проходив на Донеччині. 12 листопада 2015-го під час виконання завдання потрапив у полон. Його зустрічає мати Зінаїда, дві сестри, племінники.   

«Через Червоний Хрест підтримували з Василем зв’язок. Був у полоні 26 місяців. До 22 червня 2016 року йому іноді дозволяли подзвонити до нас, це тоді, коли ще у підвалах тримали тієї їхньої «служби безпеки». А потім, 22 червня 2016 року востаннє подзвонив і сказав, що напевно зв’язку вже не буде. Я шість місяців не  знала, де він перебуває.  Ми розшукували його через усі інстанції. І ось голова моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер повідомила, що її допустили до полонених у Макіївці,  у 97-й колонії. І тоді привезла звідти перший лист від Василя... Ми довго боролися, до Папи Римського писали, до глав усіх релігійних конфесій, до Президента, всюди, де могли... І ось нарешті дочекалися!» - говорить мати Василя.

До Тернополя прибув ще один колишній військовополонений,  39-річний боєць ЗСУ Володимир Бачинський.

Читайте також: Геращенко повідомила про сліди тортур у звільнених заручників

Голова облдержадміністрації Степан Барна, який також зустрічав військових, так прокоментував подію кореспонденту Укрінформу: «Практично спілкувався з кожною родиною цих наших хлопців, увесь цей час, коли вони були у полоні. Це були два роки прохань, клопотань, сліз і молитов з боку родин. Епопея завершилася, головне, що вони вдома, перегорнуто ще одну сторінку цієї жахливої, бандитської війни, яку розв'язала Росія. Головне наше завдання зараз – щоб хлопці повернулися до нормального життя. Намагатимемося створити умови для їхньої самореалізації, до речі, чув від них, що вони хочуть продовжити службу. А щодо їхніх родин, то впродовж року у нас діяла програма підтримки родин наших військовополонених. Виділяли як одноразові так і багаторазові допомоги. Крім цього, зараз маємо можливість їх оздоровити, зрештою, кожного нашого земляка, який воює і повертається додому. За рахунок обласного бюджету, не менше 21 день, вони можуть оздоровлюватися, пройти курс реабілітації».

За його словами, після новорічних свят земляки-бійці пройдуть курс лікування у військовому госпіталі, а на Йордан знову відвідають рідний край.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-