У Мінрегіонбуді розказали, чому гальмує реконструкція старих будинків

У Мінрегіонбуді розказали, чому гальмує реконструкція старих будинків

Укрінформ
Чинний закон про комплексну реконструкцію застарілого житлового фонду, що був прийнятий ще у 2006 році, виявився неефективним. 

Новий законопроект, над яким працює Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України,  передусім врахує інтереси мешканців. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Діючий закон, який був прийнятий ще у 2006 році, виявився неефективним і на практиці не зміг масово вирішити проблему реконструкції застарілого житла в Україні. Тому Мінрегіон ініціював розробку змін на основі діючого закону, що дасть змогу нарешті розпочати цей довготривалий процес на практиці. Найголовніше, щоб новий законопроект враховував інтереси мешканців і максимально передбачав запобігання можливих ризиків для населення. Це першочергові параметри», - сказав він.

Парцхаладзе пояснив, що  громадянам, які проживають у таких будинках, повинні бути запропоновані поліпшені житлові умови для переїзду: новий будинок, збільшення площі квартири, ремонт. Передусім, людям потрібно надати всі умови для переселення, а вже потім реконструювати старе житло.

Заступник міністра також відмітив, що норма про обов’язкову згоду 100% мешканців, яка є у діючому законі, практично унеможливлює переселення. 

«Незгода всього одного мешканця робить реконструкцію неможливою», - підкреслив він.

Концептуальні параметри майбутнього законопроекту мають стати спільним рішенням усіх зацікавлених сторін:  громадян, органів місцевого самоврядування та інвесторів - і враховувати попередній досвід України та кращі світові практики, зазначив Парцхаладзе.

Читайте також: Кличко розказав, коли закінчиться добудова Великої окружної

За даними статистики, на сьогодні житловий фонд в Україні становить близько 1 млрд квадратних метрів житла, майже половина з якого – застаріле. За оцінками експертів, близько 75 млн квадратних метрів застарілого житла в Україні є непридатним для проживання, оскільки знаходиться в аварійному стані. У Києві такого житла близько 9 млн квадратних метрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-