Суд в Одесі відпустив фігуранта справи 2 травня - піде за програмою обміну полоненими

Суд в Одесі відпустив фігуранта справи 2 травня - піде за програмою обміну полоненими

Укрінформ
Прокуратура заявляє, що одеськими судами звільнені 8 осіб, підозрюваних у сепаратизмі та злочинах проти нацбезпеки, бо вони заявлені у програмі обміну полоненими. 

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" сказала прес-секретар прокуратури Одеської області Інна Верба.

«В цілому за кілька днів уже 8 осіб, які є підозрюваними та обвинуваченими по ряду кримінальних проваджень: злочини проти національної безпеки, територіальної цілісності, громадської безпеки, були звільнені з-під варти в залі суду», - повідомила вона.

Зокрема, звільнений громадянин Росії Євген Мефьодов, підозрюваний в організації заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.

Читайте також: Суд залишив під арештом фігуранта "справи 2 травня" Долженкова

Як повідомлялося, суд Одеси скасував запобіжний захід росіянину Мефьодову, його та ряд інших терористів обміняють на утримуваних в ОРДЛО українців.

 15 листопада Приморський районний суд Одеси продовжив на 60 діб термін утримання під вартою колишньому обвинуваченому у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі), громадянину Росії Мефьодову в рамках об'єднаного кримінального провадження за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність України), ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 294 (підготовка до масових безладів) Кримінального кодексу України, яке веде управління СБУ в Одеській області.

Раніше Приморський районний суд Одеси продовжив термін утримання під вартою для іншого підозрюваного в цій справі - українця Сергія Долженкова.

18 вересня 2017 року Іллічівський міський суд ( Чорноморськ Одеської області) визнав недостатніми докази сторони обвинувачення проти 19-ти обвинувачених в їх участі та організації масових заворушень, які спричинили  тяжкі наслідки (смерть і травми людей) 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі).

Відразу після оголошення вироку співробітники СБУ повідомили про підозру 2-м з 19-ти обвинувачених у справі - українцю Сергію Долженкову і росіянину Євгену Мефьодову за ст. 110 (замах на територіальну цілісність країни) Кримінального кодексу України за фактом їхньої участі в акції в Миколаєві навесні 2014 року. Обох чоловіків через кілька годин на 60 діб заарештував Київський районний суд.

12 жовтня співробітники Одеської місцевої прокуратури №1 спільно з працівниками Київського відділу повідомили Мефьодову і Долженкову про підозру у підготовці до організації масових заворушень, приготування до яких мало відбуватися також на території меморіального комплексу "411 батарея" (ч. 1 ст. 14 год. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України).

Крім того, в ході розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України, фігурантами якої є ці особи, за результатами отриманої лінгвістичної експертизи, на думку прокуратури, було підтверджено, що публічні заклики, висловлені ними в березні 2014 року під час автопробігу по Миколаївській і Одеській області, є навмисними діями, що мають на меті вплив на громадську думку жителів регіонів для подальшого створення на території областей незаконних утворень і порушення порядку, встановленого Конституцією України.

За результатами експертиз чоловікам було повідомлено про підозру у вчиненні дій з метою насильницької зміни, повалення конституційного ладу (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).

2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 осіб і понад 200 було поранено. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-