Очільник Донеччини вважає, що регіон треба

Очільник Донеччини вважає, що регіон треба "переформатовувати" ідеологічно

Укрінформ
На Донеччині треба викорінювати імперські та радянські міфи, виховуючи молодь і популяризуючи знання історії. 

Зокрема доцільно позбутися топоніму "Донбас", який часто використовують для маніпуляцій. Про це голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський сказав у інтерв'ю "Українському тижню".

"Важливо перемогти на гуманітарному рівні. На Донеччині нині популярні два міфи: Єкатєріна ІІ і Донбас часів Серго Орджонікідзе. Нам є що протиставити цьому: сарматська доба, козаччина. Треба популяризувати історичні знання про регіон. Саме над цим і працюємо, готові виділяти гранти на такі програми", - заявив Жебрівський.

Він вважає, що топонім Донбас сьогодні використовують некоректно. За його словами, Бахмутчина, Лиманщина, Слов’янськ, Краматорськ - це Південна Слобожанщина. Південь регіону - Маріуполь, Волноваський, Нікольський, Мангушський райони - це Приазов’я. 

"Із контрольованих нами територій Донеччини, по суті, до Донбасу належать Торецьк, Покровськ, Мирноград, Новогродівка, Селидове, Вугледар. Виходить, що дві третини звільненої Донеччини несправедливо позначають цим топонімом, який, до речі, є совковим та ідеологічним, ним спекулюють сьогодні для того, щоб зберегти пролетарський міф регіону. Він використовується для політичних та економічних маніпуляцій", - наголосив очільник Донеччини.

Читайте також: Жебрівський розповів, скільки Кремль "вливає" в бюджети ОРДЛО

На його думку, надзвичайно важливо працювати з молоддю. В області зараз розбудовується мережа опорних шкіл, створюються молодіжні центри. Це, зазначає Жебрівський, має велику цінність для формування свідомості нового покоління. 

"Дуже простий побутовий приклад: дитинка прийшла в школу, побачила там хороший ремонт, сучасну техніку, що чисто, прибрано, красиво. Потім вона прийде додому й скаже батькам: може, ми й у себе вдома приберемо? Із молоддю мати справу легше, ніж із людьми віком 50+. Але на них можна вплинути саме через дітей", - підкреслив він.

Як один з прикладів "переформатування" свідомості він навів ініціативу обласної влади з перекладу вивісок українською. За перемогу в цьому конкурсі місто Дружківка отримало 30 млн грн на благоустрій. Друге місце посів Покровськ, йому виділять 20 млн грн. Решта міст отримають по 10 млн грн, коли завершать цю роботу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-