Україна наблизилася до екватора реформи децентралізації — Зубко

Україна наблизилася до екватора реформи децентралізації — Зубко

Укрінформ
Україна наблизилася до екватора реформи децентралізації, про це свідчать не тільки збудовані дитячі садочки, опорні школи чи кілометри нових доріг, а насамперед нова якість послуг у громадах і житті громадян.

Так сказав віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на ІІ Всеукраїнському форумі об’єднаних громад, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

«Сьогодні можемо говорити про 665 громад, де перші вибори вже пройшли або відбудуться у грудні 2017-го року. Враховуючи громади, які чекають на рішення ЦВК, на початок наступного року буде сформовано 688 ОТГ. І це – наближає Україну до екватора реформи. Адже кількість створених громад конвертується у нову якість життя людей – зручний адміністративний сервіс в ЦНАП, у якісну освіту для дітей та зростання їхньої конкурентоздатності після навчання», — наголосив Зубко.

За його словами, від початку децентралізації збільшуються фінансові можливості громад. «Бюджетна децентралізація збільшила місцеві бюджети з 98,2 млрд у 2015-му до 170,7 млрд у 2017-му. Бюджети ОТГ – із 4,1 млрд до 7,5 млрд гривень відповідно», — підкреслив Зубко.

Читайте також: Гройсман назвав кінцеву мету децентралізації - повсюдне місцеве самоврядування

Він відзначив, що важливою складовою підсилення громад є наявність необхідної законодавчої бази. 

«Саме від парламенту залежать прості кроки, які дадуть можливість громадам успішно розвиватись і змінюватись. Наразі у незалежній і європейській Україні з’явилося 665 нових лідерів, які працюють заради успіху своїх громад. Це і є головна перемога реформи децентралізації», — наголосив урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-