Дні пам'яті жертв Голодомору у Харкові почалися показом фільму

Дні пам'яті жертв Голодомору у Харкові почалися показом фільму "Пейзаж після мору"

Укрінформ
Документальний фільм українського режисера Юрія Терещенка "Пейзаж після мору", презентований у кінотеатрі "Боммер", що на вулиці Полтавський шлях у центрі Харкова, розпочав у регіоні дні пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла директор кінотеатру "Боммер" Тетяна Настасієнко.

"Глядацьку залу заповнили люди різного віку, багато хто прийшов з сім'ями, з дітьми. Тема геноциду українців - а лише в Харківській області, що включала тоді частину Сумської, від голоду загинули до 2 млн людей - нікого не залишила байдужим. Після сеансу люди розповідали про історію своїх сімей, показували фотографії, роздавали печиво й цукерки: на помин душ загиблих", - зауважила пані Настасієнко.

За її словами, у фойє кінотеатру відкрилася виставка "Закон про п'ять колосків".

"Усі шість планшетів з документами і фотографіями 30-х років про наслідки голоду на Харківщині передав сюди Харківський історичний музей ім. Сумцова... Тему пам'яті про жертв голоду продовжили вихованці міського коледжу мистецтв. Вони показали глядачам літературно-музичну композицію на тлі запалених свічок", - додала директор кінотеатру.

Як розповіли кореспондентові Укрінформу в Харківській ОДА, напередодні в Куп`янську відкрили гранітну стелу на згадку про жертв Голодомору, встановлену за рахунок благочинників.

Читайте також: Голодомор за півроку вбив 3 мільйони українців - демографи

Завтра відбудеться покладання квітів до пам'ятника жертвам Голодомору, встановленому на в'їзді до Харкова зі сторони Білгорода. Відомий харківський скульптор Олександр Рідний відтворив у бронзі образи української сім'ї - батька, матері, сина й дочки. Чоловік дивиться на північ, у бік Москви, стиснувши кулак, і символічно намагається захистити сім'ю від голодної смерті...

Там же ввечері відбудеться акція "Запали свічку". Організатори - Національний корпус "Харків" -  починаючи з 16:30 доправлять на місце покладання квітів  усіх охочих автобусами від метро "Університет", а після 19:00 людей привезуть назад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-