У Харкові судді Верховного Суду представили нову філософію судової влади

У Харкові судді Верховного Суду представили нову філософію судової влади

Фото
Укрінформ
Принципи нової філософії судової влади - справедливість, компетентність, непідкупність, відкритість - підпорядковані одній меті: завоювати довіру людей.

Про це розповіли на брифінгу перед зустріччю зі студентами Харківського національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого гості міста: група випускників вузу, а нині обраних суддів нового Верховного Суду України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Університет ім. Ярослава Мудрого - перший вищий навчальний заклад країни, який організував нинішню зустріч в рамках розробленого за участю Координатора ОБСЄ в Україні спільного проекту суддів і юридичних вузів під назвою "Дякую, Альма матер! Чесний суд, корінням із студентства". Університет посідає перше місце за кількістю випускників - суддів Верховного Суду: 38 з 113-ти. Всі вони обрані за результатами відкритого та прозорого конкурсу, що є свідченням реформування судової системи. Серед них - судді різного рівня, адвокати, вчені-юристи. Нинішній Верховний суд - це нова філософія судової влади, метою якої є завоювання довіри людей", - зазначив на брифінгу т.в.о. голови нового Верховного Суду Дмитро Луспеник.

За його словами, обстановку конкурсного відбору кандидатів на посади суддів ВС по транспарентності можна порівняти з досвідом США: "В Україні нічого подібного не було".

Круглий стіл з новообраними суддями Верховного суду / Фото В'ячеслава Мадієвського

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, Луспеник сказав, що на сьогодні у Верховному Суді накопичилося 55 тисяч нерозглянутих справ: "Перехідний період - не менше року, але ми постараємося вкластися в шість місяців. Не випадково в Верховному Суді створюється група ефективного менеджменту, яка покликана налагодити не тільки роботу суддів, а й комунікативну політику. Ми зацікавлені в спілкуванні з журналістами, навіть в їх критиці, тому що це частина процесу завоювання довіри", - додав Луспеник.

За словами судді ВС Алли Лесько, хоча суспільство на 100 відсотків ніколи не буде задоволене роботою суддів, часто все залежить від вироку винному - "рішення суду повинні стати інструментом завоювання довіри: простим і аргументованим".

Читайте також: Порошенко про "осінь реформ": Європейські та американські партнери задоволені

Як прозвучало на брифінгу у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу, статус судді ВС майже не змінився: охорона не передбачена, автомобіль - теж, робочий день - з ранку і до ночі, безкоштовних путівок в санаторії не дають, хіба що зарплата підвищилася. Що тримає їх на цих посадах? - Безкорислива любов до своєї справи.

Відразу після закінчення брифінгу судді нового Верховного суду зустрілися зі студентами університету ім. Ярослава Мудрого, де також представили нову філософію судової влади.

Такі зустрічі суддів ВСзаплановані в Києві, Львові та Одесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-