У Вінниці відцифрували архівні справи галицьких солдатів

У Вінниці відцифрували архівні справи галицьких солдатів

Укрінформ
У Вінниці з нагоди 100-річчя Української революції відцифрували справи галицьких солдатів, які підтримали національно-визвольну боротьбу українського народу у 1917-1921 роках.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

«Ідея відцифрувати справи колишніх підданих Австрійської імперії з Галіції належить мені, бо це частина моєї наукової теми. Про задустовані справи галичан йшла мова досить давно, адже історики Центральної і Західної України знали, що Вінницький архів зберігає такий скарб, до якого немає через технічні причини (отруту) доступу. Це одна з перших ініціатив Центру історії Вінниці, яку ми вирішили реалізувати якнайшвидше,  враховуючи 100-річчя Української революції», - повідомив Федоришин.

За його словами, протягом літа співробітники Центру історії Вінниці у співпраці з Державним архівом Вінницької області оцифрували 165 персональних справ фонду обласного архіву. Інформація у цих документах надзвичайно цікава, адже це особові справи «колишніх підданих Австрійської імперії з Галіції», які на момент 1921-1922 років проживали у Вінниці. Переважна більшість із них – це колишні солдати та офіцери Галицької Армії та Дієвої Армії УНР.

Читайте також: У Києві відкрилася виставка до 100-річчя проголошення УНР

Справи фонду у повоєнні часи були пересипані дустом - надзвичайно токсичним інсектицидом, який зробив документи недоступними та навіть небезпечними для працівників і користувачів обласного архіву.

Тепер з цими матеріалами можна ознайомитись у читальному залі Держархіву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-