"Свобода" вимагає від ГПУ реакції на іноземні прапори на місцевих радах

Укрінформ
Прокуратура має оскаржити в судах рішення місцевих рад про розміщення на державних установах прапорів іноземних держав.

Про це заявив під час прес-конференції в Укрінформі заступник голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Юрій Сиротюк.

"Прокуратура має оскаржити рішення усіх органів місцевого самоврядування, які вийшли за межі своїх повноважень, і домогтися в суді їх скасування. Треба визнати, що виключно державний український прапор може висіти на державних установах", - сказав Сиротюк.

Він вважає, що прокуратура передусім має відреагувати на рішення Берегівської міськради, коли було ухвалено розмістити на будівлі установи прапор угорської нацменшини.

 "Ви знаєте, яким чином у Берегово з'явилися угорські прапори. Колишній міський голова, а згодом депутат Іштван Гайдаш у 2008 році провів через міську раду рішення про вивішення прапорів угорської національної меншини. У документі передбачалася обов'язковість національної символіки та прапору нацменшини. Але, на жаль, громада була введена в оману і той прапор, який називали прапором нацменшини, є повністю схожий на угорський державний прапор. І коли зараз угорці заявляють про наругу над їх державним прапором, то вони підтверджують, що була спроба вивісити саме державний прапор на установі України, що є порушеням Конституції", - зазначив заступник голови ВО "Свобода".

 Також політик заявив, що очікує від українських спецслужб належної реакції на дії колишнього мера Берегово та екс-народного депутата Іштвана Гайдаша.

Сиротюк повідомив, що у партії "Свобода" розцінюють розміщення державних прапорів іноземних держав на будь-яких органах державної влади як посягання на суверенітет України. "Це згодом може перерости до відкритої експансії, як це було у 2014 році в Криму і на Донбасі, де спочатку на органіх державної влади з'вилися російські триколори, а згодом - російські танки і "Гради". Прапори стали приводом до міжнародної інтервенції", - підсумував він.

Читайте також: Гройсман про заяви угорських чиновників: Не дозволимо говорити з нами у тоні шантажу

Як повідомлялося, 12 листопада у Берегові відбулися заходи, приурочені до 79-ї річниці створення організації "Карпатська Січ". Коли учасники акції колоною проходили повз будівлю міської ради, активісти зняли з флагштока угорський прапор, який висить над міськрадою за рішенням влади поруч з прапором міста Берегово та прапорами України і ЄС.

Угорщина виступила з вимогою відреагувати на інцидент та провести розслідування щодо націоналістичних груп, які зірвали прапор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-