У Львові померла директор наукової бібліотеки імені Стефаника

У Львові померла директор наукової бібліотеки імені Стефаника

Укрінформ
У Львові на 89-у році померла відомий вчений, багаторічний директор наукової бібліотеки імені Стефаника, археолог, бібліотекознавець, доктор історичних наук Лариса Крушельницька.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Такі освічені люди, як Лариса Іванівна, творять не сьогодення, а майбутнє, за що ми щиро вдячні. Співчуваємо усією громадою", - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Висловлюючи свій смуток з приводу втрати, львів'яни у соцмережах зазначають, що відійшла жінка, яка уособлювала цілу епоху, вічно молода, яскрава, темпераментна, стовідсоткова галичанка з відповідною іронією до всього нафталінно-серйозного. І дуже принципова у справді серйозних питаннях.

Лариса Крушельницька організувала й провела понад 50 археологічних експедицій, вона відкрила і дослідила близько 60 пам’яток минулого, що принесли їй визнання як в Україні, так і за кордоном.

Львівську наукову бібліотеку ім. В. Стефаника очолила у жовтні 1991 року. Як керівник вона зуміла зберегти колектив у нелегкий час фінансових негараздів, відсутності коштів для придбання нової літератури. З того часу на півмільйона збільшився обсяг фондів бібліотеки, який тепер становить близько 7 мільйонів одиниць збереження, вперше частково здійснено ремонтно-реставраційні роботи у чотирьох корпусах. Під її керівництвом розгорнуто активну роботу науковців бібліотеки над темами, що пов’язані зі створенням національної бібліографії, дослідженням проблем бібліотекознавства, книгознавства й історії періодики; триває науково-бібліографічне опрацювання та розкриття рідкісних фондів, колекцій і збірок.

За розвиток історичної науки, багаторічну наукову, організаційну та видавничу діяльність, подвижницьке служіння Україні Ларису Крушельницьку нагороджено почесними грамотами, зокрема, Верховної Ради України, Президії НАН України, Міністерства освіти і науки України, обласних і міських рад. У 2008 році була нагороджена орденом княгині Ольги III-го ступеня і почесною грамотою Кабінету міністрів України. 2011 року - орденом княгині Ольги II ступеня. 5 квітня 2013 року у день свого 85-річчя була нагороджена почесним знаком святого Юрія.

Лариса Крушельницька була почесним директором ЛНБ ім. В. Стефаника, головою археологічної комісії Наукового товариства ім. Шевченка, членом наукового товариства "Український історик" (США), членом Львівської організації ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-