Кролевець, де росте диво-дерево

Кролевець, де росте диво-дерево

Укрінформ
На Сумщині плодоносить яблуня, посаджена понад два століття тому

Містечко Кролевець на Сумщині відоме на весь світ своїми біло-червоними тканими рушниками. Але сьогодні у проекті “Сім днів в регіоні” мова піде про диво, створене не людськими руками, а самою природою.

ДИВО-ЯБЛУНЯ, ЇЇ “ДІТИ” ТА “ОНУКИ”

Яблуня, що стелеться землею, як лоза, росте і родить у Кролевці вже понад два століття. “Садок” з одного дерева обнесено металевою загорожею, при вході табличка: “Природно-заповідний фонд України. Яблуня-колонія. Охороняється законом.

При погляді на неї складається враження, що тут живе гігантська доісторична істота: стовбури то “пірнають” у траву, то виринають з неї, звиваються, наче хвіст якоїсь підземної “Нессі”. Важко повірити в те, що це одна-єдина рослина, адже її пагони займають площу майже в тисячу квадратних метрів!

Первісний материнський стовбур диво-яблуні давно зник, і тепер в усі боки тягнуться півтора десятки зв’язаних між собою дерев. Цілий яблуневий гай шумить вітами, буйно квітнучи навесні, а восени приносячи рясний врожай червоно-білих смачнющих плодів.

Фото: day.kyiv.ua
Фото: day.kyiv.ua

Розповідають, що коли якийсь із стовбурів має відмерти, його віти схиляються до землі, укорінюються — і невдовзі з них виростають нові стовбури. Ті, що ростуть і квітують нині, належать до п’ятого чи й шостого покоління.

НАУКОВЦІ КИДАЮТЬ ВИКЛИК — І ПРОГРАЮТЬ

Пояснень цьому феномену немає, хоча колись розібратися з яблунею намагався навіть відомий селекціонер Іван Мічурін. Цей вчений, який уславився своїми дослідами по виведенню нових сортів фруктових дерев, у 1931 році надіслав місцевим владцям офіційного листа. В ньому йшлося про таке: „По имеющимся у меня сведениям, в Вашем районе имеется оригинальная яблоня, размножающаяся черенками, находящаяся вблизи станции Кролевец, близ села Андреевка в быв. усадьбе Андрея Василенко, ныне переданной колхозу. На основании постановления Наркомзема СССР, для опытных работ прошу срочно выслать мне 5 черенков указанной яблони почтовой посылкой, предварительно упаковав их во влажный мох…

Вістей про нові “яблучні колонії” чути не доводилося. Тож, очевидно, чи то саджанців селекціонерові не надіслали, незважаючи на державні постанови, чи то не прижилися кролевецькі яблуньки на чужій землі.

Місцеві розповідають, що жодна спроба пересадити пагони в новий ґрунт успіху не мала. Ні, дерева приймалися, росли і плодоносили — але проживали тільки звичайний вік, відведений яблуні, 50-60 років, не більше. І здатності розмножуватися віттям за ними не помічали.

Існувало припущення, що своїми властивостями яблуня завдячує якимось особливим ґрунтам. Але воно не підтвердилося: фахівці з Сумського аграрного університету брали проби, і вони продемонтрували повну ідентичність до довколишніх земель. Тож наукового пояснення так і не знайшлося.

ЯБЛУКА З “БЕЗСМЕРТНОГО” ДЕРЕВА — ЗАПОРУКА ДОВГОЛІТТЯ?

Дивовижні властивості яблуні, природно, призвели до появи різноманітних легенд. Розповідають, що дерево-сад розташовується на перетині невидимих, але потужних силових ліній. Його плоди деякі вважають цілющими: подейкують, якщо їсти яблука з “безсмертного” дерева, то й сам довше проживеш. Від настоянок, кажуть, проходить головний біль. Туристам же, які яблук не застали, радять “обійматися” з деревцями: хай ті передадуть свою силу і довголіття.

Щодо походження яблуні-колонії версії розходяться. Хтось каже, що на дерево наклали закляття. А інші згадують князя Мещерського, який жив тут у давнину. Серед яблуневих стовбурів лежить могильна плита з написом: “Князь Петр Сергеев сын Мещерский. Родился 1780 августа 24, умер 1848 февраля 18 от роду 68 лет”. Надгробок, правда, у садок перетягли з іншого місця вже у двадцятому столітті. Але місцеві перекази стверджують, що саме цей князь посадив яблуньку, доглядав її, а після його смерті вона засумувала, похилила віти — і почала розростатися. Через те й звуть її “княжою”.

Фото: mirchudes.net
Фото: mirchudes.net

Інша назва незвичайного дерева - “лозівка”, бо розростається, як лоза над ставом. А ще кличуть її “крученою” (через покручені стовбури) і “крокуючою яблунею”.

* * *

Яблуню-колонію у Кролевці відносять до ботанічних пам’яток природи загальнодержавного значення. Розташована вона на вул.Андріївській, 71. До Кролевця можна доїхати автошляхом М 02 (Кіпті-Глухів-Бачівськ) або залізницею: з Києва — московськими поїздами чи “Подільським експресом”, із Сум - потягами на Шостку чи Зернове.

Сергій Ханін, СУМИ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-