Вибори до тергромад: ОПОРА розповіла про порушення на дільницях

Вибори до тергромад: ОПОРА розповіла про порушення на дільницях

Укрінформ
Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала випадки неналежної охорони бюлетенів, підвезення виборців і присутність сторонніх на виборчих дільницях на виборах до об’єднаних тергромад 29 жовтня, але вони не вплинули на результати голосування.

Про це на прес-конференції сказав аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей епізод, як декілька інших порушень... він більшою мірою ілюстрував найслабші місця, які зараз проявляються і, на щастя, не мали серйозних наслідків з точки зору використати ці слабкі місця», - зазначив експерт.

При цьому він повідомив, що на окремих дільницях не було належним чином забезпечено охорону виборчих бюлетенів, а також зафіксовані випадки помилок у них.

«Помилки у виборчих бюлетенях, які, очевидно, були результатом некомпетентності, непрофесійності з боку самих виборчих комісій і належного контролю з боку політичних партій за процесом друку, зараз вони проявились у такій формі. Але якби був намір, скажімо, зумисно внести у великому масштабі якісь зміни у виборчі бюлетені, це могло б мати набагато гірші наслідки», - наголосив Неберикут.

Окрім того, в ході виборів фіксувалися випадки підвезти виборців до дільниць, а також присутність сторонніх осіб на дільничних виборчих комісіях.

«Ті факти підвезення виборців, які фіксували в Івано-Франківській, Харківській, Херсонській областях, були епізодичні і не є статистично значущими, але в ситуації, коли був намір використати цю форму впливу на результати виборів, на результати волевиявлення, то тут були цілком можливості цим скористатися», - зазначив експерт. Разом із тим такі випадки, на думку ОПОРИ, не мали серйозних наслідків.

«Присутність сторонніх осіб, а в першу чергу мова йде про представників органів місцевого самоврядування, місцевих і народних депутатів, зокрема такі випадки в Рівненській області фіксували і не лише, ця проблема не мала якихось наслідків з точки зору подальшого розвитку подій, пов’язаних з присутністю сторонніх осіб, впливу на членів виборчих комісій чи якихось інших способів тиску», - зазначив він.

Читайте також: Прямий і непрямий: КВУ розповіла про підкуп на місцевих виборах

При цьому в ОПОРІ зазначають, що у випадках порушення виборчого законодавства працівники правоохоронних органів мали б реагувати більш активно.

«В першу чергу мова йде про недопрацювання працівників правоохоронних органів, які в таких ситуаціях мали би реагувати більш активно, з’ясовуючи, в першу чергу, ключові речі, які стосуються того, хто організував, власне, це підвезення і ким воно фінансується», - підкреслив аналітик.

Як повідомлялося, 29 жовтня у 201 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в усіх без винятку областях України пройшли перші місцеві вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-