Миколаївські лікарі провели унікальну операцію немовляті з мозковою грижею

Миколаївські лікарі провели унікальну операцію немовляті з мозковою грижею

Укрінформ
Миколаївські лікарі провели унікальну операцію на головному мозку немовляти, яке народилося з мозковою грижею завбільшки з дитячу голівку.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив керівник прес-служби управління охорони здоров'я Миколаївської ОДА Юрій Багрянцев.

«Лікарі обласної дитячої клінічної лікарні провели унікальну операцію на головному мозку немовляти, яке народилося з мозковою грижею великого розміру. Якщо окружність голови дитини складала 31 сантиметр, то утворення було майже такого ж розміру», - розповів Багрянцев.

За словами обласного дитячого нейрохірурга Сергія Чернишова, який проводив операцію, подібних випадків за останні 20 років в Україні зафіксовано лише два-три. Для Миколаївщини це взагалі перший такий досвід. «Операція була п’ятого, найвищого, ступеню складності. Але ми впоралися, вдалося врятувати ще одне життя», - скромно каже лікар.

Немовля з’явилося на світ у міському пологовому будинку №3 за допомогою кесаревого розтину. Вже на 20 тижні вагітності лікарі діагностували важкий порок розвитку головного мозку та рекомендували жінці перервати вагітність. Але вона вирішила народжувати.

2 серпня  дитина поступила до обласної дитячої лікарні через кілька годин після народження. «Пологи відбулись на 33-34 тижні вагітності. При народженні стан дитини був важким, через порок розвитку головного мозку», - розповіла завідувач неонатальним відділенням обласної дитячої клінічної лікарні Наталя Мартьянова.

Батьки, побачивши дитину, офіційно від неї відмовились,

В обласній дитячій клінічній лікарні дитина знаходилась від моменту народження до 24 жовтня, коли її перевели до іншого закладу охорони здоров’я – очікувати оформлення до обласного будинку дитини. Загалом їй було проведено дві операції.

«Коли зробили УЗД-обстеження, виявилося, що в грижовому мішку знаходиться не лише дуже велика кіста, а й частина головного мозку, наповнена рідиною. Перша операція, проведена 14 серпня, полягала в зменшенні розмірів, було видалено кісту. Провести операцію одразу після народження було б дуже ризиковано. До того ж, такий випадок для Миколаївської області – перший. Тому обласний дитячий нейрохірург Сергій Чернишов консультувався з київським інститутом нейрохірургії», - зазначила завідувач неонатальним відділенням.

Читайте також: У системі е-Health зареєструвалися вже більше півтисячі лікарів

  2 жовтня провели ще одну операцію, яка передбачала остаточну пластику. «Виявилося, що сама структура головного мозку, спайка поділена на дві частини. І друга частина знаходилася саме в грижовому мішку. Завдяки нейрохірургу, який проводив операцію, вдалося досягти чудових результатів – навіть візуально, косметично окружність голови виглядає так само, як у здорової дитини», - зазначає Мартьянова.

Цей випадок є особливим для Миколаївщини і демонструє високий рівень професіоналізму медперсоналу обласної дитячої лікарні.

Фото: dropmefiles.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-