В Івано-Франківську вшанували загиблих під час антиукраїнської операції «Запад»

В Івано-Франківську вшанували загиблих під час антиукраїнської операції «Запад»

Укрінформ
В Івано-Франківську представники влади, громадських організацій та духовенства  квітами та молитвою вшанували пам'ять українців, які загинули під час примусової депортації у 1947 році в рамках операції «Запад».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні вшановуємо пам’ять про наших українців, галичан, яких вивезли до Сибіру 70 років тому. Це були діти священиків, воїнів УПА, ОУН, які боролись за кращу долю українського народу. Багато з них знайшли там спочинок. Мені довелось спілкуватися зі свідком, якого вивозили в Уссурійськ. Він працював там, вивчився на водія. У 1982 році він запросив мене до себе і розповів свою історію. Тут, казав, було дуже багато українців. Навіть села назвали українськими іменами: Михайлівка та інші. Там будувалася дорога Владивосток-Хабаровськ. Туди приводили наших в’язнів. Тих, хто виснажувався в роботі, розстрілювали. Потім приводили іншу групу. Так збудували ту дорогу, на кістках наших людей», - розповідає правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василь Івасюк.

Нині  операцію «Запад»  називають каральною акцією проти українців, оскільки у 1947 році з семи західних регіонів України на простори колишнього Радянського Союзу вивезли близько 78 тисяч українців. Багато людей померли дорогою. Після операції «Запад», стверджують історики, активізувала свою діяльність УПА.

Читайте також: У Львові урочисто погасили марку, присвячену 75-річчю створення УПА

21 жовтня  в Україні вшановують пам’ять про ці трагічні події.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-