Справа 2 травня: слухання про бездіяльність ДСНС зірвали, суд перенесли

Справа 2 травня: слухання про бездіяльність ДСНС зірвали, суд перенесли

Укрінформ
Організатори судового процесу над групою співробітників ДСНС в Одеській області, обвинувачених прокуратурою у бездіяльності під час пожежі в Будинку профспілок 2 травня 2014 року, відкладають слухання кримінальної справи по суті.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Суд призначає наступне засідання 1 листопада", - оголосив у четвер голова судової колегії Приморського райсуду Одеси Сергій Кічмаренко.

Варто зазначити, що зрив слухання у четвер по суті справи трьох обвинувачених - працівників облуправління ДСНС Світлани Коєвої, Юрія Швиденка і Віктора Губая, спричинила неявка до суду частини потерпілих внаслідок пожежі.

Через це судова колегія виявилась неспроможною виконати жодної процедури, передусім довелось головуючому Кічмаренку відкласти розгляд клопотання тих потерпілих, що прибули на засідання і звернулися з клопотанням про відвід представника сторони обвинувачення Ірини Купріної.

Два тижні тому, 29 вересня, утворена в червні судова колегія повернула на доопрацювання прокуратурі Одеської області обвинувальний акт стосовно диспетчера служби "101", керівника зміни оперативно-координаційного центру облуправління ДСНС і заступника начальника облуправління, вказавши на неточності в анкетних даних 50 потерпілих у цій справі. Реагуючи на ухвалу суду, у прокуратурі вирішили обмежити коло потерпілих 25 особами, але не змогли забезпечити їх явку на засідання.

Як повідомлялося, 2 травня 2014 року в Одесі сталися масові зіткнення між патріотично налаштованими громадянами і проросійськими сепаратистами. Після загибелі внаслідок поранень у районі Грецької площі двох проукраїнських громадських активістів епіцентр подій перемістився на Куликове поле, до Будинку профспілок, де сховалися прихильники сепаратистів. З даху будівлі декотрі з них кидали "коктейлі Молотова" і стріляли в євромайданівців з вогнепальної зброї. Невдовзі в будівлі виникла пожежа. Однак перша пожежна машина з рятувальниками, за даними очевидців, прибула лише через півгодини.

В результаті конфлікту і пожежі в Будинку профспілок загинуло 42 особи, більше ста отримали поранення.

Читайте також: Двом фігурантам "справи 2 травня" оголосили про підозру в сепаратизмі

За фактом залишення людей у небезпеці стосовно екс-керівника облуправління ДСНС Володимира Боделана було відкрито кримінальне провадження за ознаками ст.135 Кримінального кодексу, а чотирьом його підлеглим слідство інкримінувало скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 367 (службова бездіяльність, що призвела до тяжких наслідків) Кримінального кодексу України.

На лаві підсудних опинились, зокрема, диспетчер служби "101" Світлана Коєва, керівник зміни оперативно-координаційного центру облуправління ДСНС Юрій Швиденко і заступник керівника облуправління Віктор Губай. 26 липня оперативники карного розшуку також затримали колишнього першого заступника начальника Головного управління ДСНС України в Одеській області Руслана Великого, що не вжив заходів для гасіння пожежі під час подій 2 травня 2014 року, а пізніше ухилявся від слідства і перебував у розшуку.

Уник затримання лише екс-керівник облуправління Володимир Боделан, що сховався від правоохоронних органів України в тимчасово окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-