Чому відставили миколаївського мера?

Чому відставили миколаївського мера?

Аналітика
Укрінформ
Миколаїв знову «прославився», цього разу - імпічментом наймолодшому мерові обласного центру

Уже нікого не дивує, що Миколаїв час від часу стає головним ньюзмейкером України, от тільки шкода, що новини здебільшого не зі знаком «плюс». Варто лише згадати справи Оксани Макар, врадіївські події, обвинувачення у корупції Героя України, затримання злочинних угруповань тощо.

А цього разу місто «прославилося» імпічментом міському голові. Депутати міської ради значною більшістю голосів (42 з 54 наявних) відправили у відставку наймолодшого мера обласного центру України – 35-річного ІТ-шника, члена партії «Об'єднання «Самопоміч» Олександра Сєнкевича.

ЗВІТУЙ НЕ ЗВІТУЙ, А ВІДСТАВКА БЛИЗЬКО

Те, що сталося в Миколаївській міській раді пізно ввечері 5 жовтня, для багатьох мешканців обласного центру стало відвертою несподіванкою. Більше того, дехто навіть був шокований. Щоправда, для тих, хто стежив за подіями останніх місяців, рішення про дострокове припинення повноважень Сєнкевича видалося, начебто, навіть закономірним. Хмари над його головою згущалися вже давно. І все ж у те, що справа дійде до відставки, мало хто вірив.

Фото міськради Миколаєва
Фото міськради Миколаєва

Та й ранок того дня не віщував нічого екстраординарного. На позачергову сесію міської ради було винесено лише одне питання – про звіт міського голови. Сєнкевич до нього підготувався і виступив перед депутатами з майже тригодинним звітом. Він намагався переконати, що робота із забезпечення життєдіяльності міста та покращення добробуту його мешканців ведеться на належному рівні.

Проте такий детальний звіт зовсім не задовільнив депутатів, швидше, навпаки. Меру дорікнули у затягуванні процесу і навіть порівняли його виступ із «брєжнєвським на черговому з'їзді компартії за часів СРСР». А фракції «Наш край» і БПП "Солідарність" відкрито закликали колег визнати роботу міського голови незадовільною і призначити нові вибори. Зокрема, голова фракції БПП Володимир Криленко заявив, що розчарувався у миколаївському міському голові. «Сьогодні у нас є можливість зробити вибір між розвитком міста і заговорюванням цього розвитку, між роботою над конкретними проектами та нескінченним пошуком цих проектів. Я вірив у мера Сєнкевича. На жаль, це були невиправдані надії. Наша фракція вважає роботу Сєнкевича незадовільною», – сказав Криленко.

У результаті звіт таки визнали незадовільним. А далі – більше. З голосу депутат від «Самопомочі» Сергій Ісаков запропонував внести у порядок денний сесії питання про дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Сєнкевича. Його підтримала значна більшість депутатів. А вже через кілька годин таємним голосуванням мера дружно відправили у відставку. Цікава деталь: член фракції «Опоблок» Анатолій Дюмін перед голосуванням намагався захистити міського голову, з чого багато хто зробив висновок, що фракція не підтримає відставку мера. І яким же було здивування, коли всі без винятку члени «Опоблоку», включно з Дюміним, проголосували за недовіру Сєнкевичу.

ПРО ЗАГРАВАННЯ З «ОПОБЛОКОМ» ТА ІГНОРУВАННЯ МЕРСЬКИХ ОБОВ'ЯЗКІВ

Більшість миколаївців ще добре пам'ятають місцеві вибори у листопаді 2015 року. Тоді маловідомий серед широкого загалу кандидат на посаду міського голови від фракції «Самопоміч» упевнено обійшов тодішнього очільника міста Юрія Гранатурова і вийшов у другий тур. Причому, на той час «Самопоміч» у Миколаєві не користувалася успіхом, про неї навіть мало хто знав. Отож Сєнкевич опинився сам на сам із добре знаним у Миколаєві одіозним політиком, екс-головою облради, ставлеником тодішньої Партії регіонів Ігорем Дятловим. У того були гроші й підтримка, тож здавалося б, у молодого кандидата – жодних шансів. Проте ворог, в особі РФ, дихав у спину, вже був анексований Крим і окупована частина Донбасу. Тому всі мислячі люди, патріоти своєї країни і міста розгорнули широку агітаційну кампанію на підтримку Сєнкевича, і він переміг зі значним відривом голосів. Адже для багатьох було неприпустимим бачити у кріслі мера екс-регіонала. Здавалося б, так має бути і далі. Молодий, амбітний, сповнений сил, освічений мер відтак приноситиме Миколаєву лише перемоги. Але не так сталося, як гадалося.

Сєнкевичу дорікають у тому, що уже з перших кроків він почав проявляти слабкість у прийнятті певних політичних рішень, що давалася взнаки відсутність досвіду на керівних посадах, та й простого життєвого – бракувало. Багатьом виборцям здавалося, що він відверто заграє з колишніми регіоналами, які увійшли до «Опоблоку», а також ігнорує прямі посадові обов'язки мера.

«Сєнкевич мені був симпатичний, і я, як і більшість, плекав надію, що він принесе у місто відкритість управління, прозорість, а головне – ефективність розподілу і використання бюджету. Але, на жаль, цього я не побачив. Зате побачив, як фракція Сєнкевича разом із «Опоблоком» одностайно проголосувала за "розпил" бюджету міста. Така ж єдність спостерігалася при формуванні виконкому, при призначенні заступників міського голови. Мер почав роздавати посади представникам «Опоблоку» і підряди на бюджетні роботи (не забуваючи і «Самопоміч»), виділяти міську землю в інтересах «Опоблоку», заморожуючи при цьому виділення землі для учасників АТО. Він зрадив усіх, хто йому допомагав. А зрадників не люблять ніде», – сказав відомий активіст та волонтер, один із лідерів БПП «Солідарність» у Миколаєві В'ячеслав Симченко.

Одна з серйозних претензій до мера була пов'язана з тим, що торік у Миколаєві було зірвано початок опалювального сезону. Півмільйонний обласний центр став єдиним в Україні містом, яке припинило навчання у школах і дитсадках через рекордно низьку температуру в приміщеннях і неспроможність вчасно запустити тепло. І лише після особистого втручання прем'єр-міністра Володимира Гройсмана батареї у бюджетних закладах і домівках мешканців почали теплішати. Особливо обурив людей той факт, що очільник міста в момент найбільшого загострення проблем із пуском тепла, поїхав до Франції, у Страсбург, на представницький форум. І звідти закликав людей бути терплячими.

Далі – більше. Чимало питань викликала кадрова політика мера. Саме з ініціативи Сєнкевича загальний склад апарату міської ради було збільшено на 200 людей, а кількість його заступників зросла до восьми. Причому, більшість із цих людей було запрошено з інших регіонів. Певні керівні посади дісталися й «Опоблоку». Хоча заради справедливості треба сказати, що ця політсила має в міській раді 26 мандатів із 54. І меру, хоч-не-хоч, а треба було з ними домовлятися.

Гасу до вогню додало і його особисте рішення про те, що Миколаїв, мовляв, готовий прийняти львівське сміття (яке було скасоване під тиском депутатів і громадськості вже через кілька днів), і новостворене комунальне підприємство «Агентство розвитку Миколаєва». Воно отримало гарне фінансування, але нічого путнього для міста молодим людям, які там зібралися, зробити не вдалося. З ініціативою провести перевірку агентства і припинити його фінансування виступив голова бюджетної комісії міськради Олександр Бернацький. «Ті гроші, які ми даємо з нашого бюджету на це підприємство – витрачаються непрозоро і не зрозуміло куди йдуть», – зазначив депутат. Закидали Сєнкевичу і 300-мільйонний бюджетний депозит у банках, тоді як місто потребувало вирішення нагальних проблем із ремонту дахів, доріг, ліфтів тощо.

Словом, місто потребувало гарного господаря. А що отримало? Інтелектуала з амбітними ідеями і відсутністю практичного плану для їх виконання? Поки Сєнкевич роз'їжджав різними країнами у пошуках інвестицій, будував свої повітряні замки, під ним затремтіла земля.

СУД СКАЗАВ: КОРУПЦІЇ НЕМАЄ

Про ймовірність відставки мера заговорили ще влітку, щоправда – в те мало хто вірив. У липні стало відомо про реєстрацію проекту даного рішення за підписом його однопартійця, депутата від "Самопомочі" Сергія Ісакова. Свій крок він аргументував тим, що міський голова, мовляв, постійно порушує регламент і закони. "Ми з Сєнкевичем не сварилися. Просто діяльність мера йде врозріз із законодавством, я не можу цього допустити", – пояснив тоді Ісаков.

А вже на сесії 5 жовтня він, зокрема, сказав: «Беззаконня в міській раді розпочалося не сьогодні, воно почалося з першого дня перебування на посаді міського голови Олександра Сєнкевича. І як результат – 81 зауваження юридичного департаменту до рішень сесії міської ради, які мер, як суб'єкт ініціативи, подав у сесійну залу. Тобто вони вже з самого початку були створенні з порушенням законодавства». Далі Ісаков перерахував "гріхи" молодого мера. Вони, в основному, зводилися до начебто неправомірного звільнення чиновників, які потім відновлювалися в суді, ігнорування звернень громадян, порушення законодавства про місцеве самоврядування тощо.

14 червня цього року у Миколаєві сталася досить неординарна подія. Тоді співробітники Департаменту захисту економіки Нацполіції України приїхали аж із Києва, щоб ознайомити Олександра Сєнкевича з протоколом про вчинене ним адміністративне корупційне правопорушення. Проте до кабінету міського голови їх не пустили. Сказали, що мер зайнятий і призначив їм зустріч через кілька годин. Подія набула широкого резонансу і обросла чутками. Одні казали, що, мер, мовляв, дуже злякався і велів не впускати до себе нікого. Інші стверджували, що він, начебто, тікав від поліції через балкон. Згодом Сєнкевич все це заперечив і таки отримав протоколи. Але сумнівна слава «супермена», який тікає через балкон, за ним таки залишилася.

Початок цієї «корупційної» історії можна знайти ще у листопаді 2015-го. Після тріумфальної перемоги Сєнкевича на виборах, сесія міськради розглядала питання щодо оплати його праці. Тоді мер мав заявити про конфлікт інтересів у цьому питанні і не брати участі в голосуванні. Але чомусь цього не зробив. За його словами, він дійсно проголосував за свою зарплату і надбавку, але, мовляв, оскільки це була перша його сесія у статусі міського голови, то він просто не був достатньо проінформований.

"Я не знаю, чому тільки зараз сплив цей протокол. Пройшло майже два роки. Сьогодні є проблеми у Львівського міського голови, якому теж за надуманими причинами дають якісь протоколи. Я пов'язую свої протоколи з тим, що знаходжусь з Андрієм Садовим в одній політичній партії", – заявив Сєнкевич. Хто саме "організував" йому протоколи про корупцію, очільник Миколаєва достеменно не знає, але має певні припущення. «Це чергова політична провокація. За нею стоять певні політичні фігури. Зокрема, голова обласної організації партії БПП «Солідарність» Юрій Бірюков та екс-голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков», – сказав Сєнкевич відразу після вручення йому протоколів про корупцію.

Варто зауважити, що конфлікт Бірюкова та Сєнкевича дійсно став публічним. Радник Президента особливо не добирав слів на адресу мера, та й сам Сєнкевич не гребував зайвий раз згадати Бірюкова «не злим тихим словом». Щоправда, у кінці липня Бірюков пішов із посади керівника обласної організації "БПП".

А, забігаючи наперед, скажемо, що 6 жовтня Центральний райсуд міста Миколаєва закрив провадження у справі щодо адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією, стосовно міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича. Своє рішення суддя обґрунтував тим, що «доводи прокуратури базуються лише на припущенні про наявність приватного інтересу, тоді як матеріали справи свідчать лише про уявний, а не реальний конфлікт».

НЕВДОВОЛЕНИЙ ГУБЕРНАТОР І СПРАВА «МУЛЬТИКА»

Варто зауважити: багато хто у Миколаєві вважає, що проти міського голови дійсно велася цілеспрямована кампанія. Її мета для багатьох так і залишилася не до кінця зрозумілою. Але факт залишається фактом: рейтинг очільника міста серед його ж виборців останнім часом таки значно знизився.

У цьому контексті варто згадати і те, що у липні сесія міськради лише з другого разу після тривалих дискусій визнала Росію країною-агресором. При цьому, голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко залишився незадоволеним тим, як приймалося це рішення. «Чи дали поважні люди, що були обрані депутатами міськради, чітку відповідь на питання щодо агресії з боку Російської Федерації? Я, на жаль, відповіді не побачив. Побачив лише трюки «вправних еквілібристів» із майже всіх політичних сил. В тому числі, і від мера міста», – сказав Савченко.

Олексій Савченко
Олексій Савченко

Обурення губернатора викликало те, що, по-перше, і депутати, і сам Сєнкевич як могли відкладали розгляд даного питання на сесії. А коли його таки поставили на голосування, то фракція «Опозиційний блок» не дала голосів, і рішення провалили. При цьому «Опоблок» запропонував свій, абсолютно «розмитий» варіант рішення. Згодом, після тривалих перемовин, рішення у варіанті БПП таки проголосували, але з мінімальною перевагою голосів. Як то кажуть, проблема зникла, але неприємний присмак залишився.

Згодом Савченко публічно закликав міського голову скласти повноваження, а депутатський корпус міськради саморозпуститися, і всім піти на перевибори. Що не поділили між собою два керівники, наразі точно не відомо. Деякі експерти говорять, що Савченко просто виконував настанови зверху – адже політична боротьба між партією влади і «Самопоміччю» триває вже давно.

Сприяли «імпічменту» і події, які відбулися у Миколаєві 29 серпня. Сюди знову навідалися правоохоронці з Києва, і розпочалося одразу кілька десятків обшуків на підприємствах, в організаціях та вдома у низки депутатів міської ради від «Опоблоку», а також у підприємця Михайла Титова (відомого в Миколаєві кримінального авторитета на прізвисько «Мультик») та інших. Самого «Мультика» та чотирьох його поплічників затримали. Їх звинувачують у заволодінні бюджетними коштами, вимаганні, рейдерстві, погрозах убивством та інших тяжких злочинах.

А вже через кілька днів на брифінгу генпрокурор України Юрій Луценко, який приїхав до Миколаєва, заявив, що досі тут існувало дві влади: офіційний мер був лише видимою частиною, а решта питань вирішувалися замість нього під серйозним впливом кримінальних структур, зокрема кримінального авторитета «Мультика». Сєнкевичу навіть закинули стосунки із цим персонажем. Щоправда, міський голова це заперечив і сказав, що за час перебування на посаді мера міста лише двічі зустрічався з Титовим. Адже підтримувати стосунки з бізнесом входить в обов'язки мера.

«НАРОДНЕ ВІЧЕ» ВІДПРАВИЛО У ВІДСТАВКУ ВСІХ ДЕПУТАТІВ

Попри одностайність депутатів щодо його відставки, Сєнкевич вважає це рішення незаконним. «Я вважаю сьогоднішнє рішення про свою відставку незаконним і оскаржуватиму його в суді. І я виграю, бо мене підтримають миколаївці. Бо те, що наразі відбулося, є нічим іншим як зґвалтуванням місцевого самоврядування», – сказав мер. Він також зазначив, що нині не зазнав поразки, а навпаки, переміг. Крім того, висловив упевненість, що громада міста Миколаєва буде і далі підтримувати свого голову.

Це частково підтвердило і «народне віче» на його підтримку, яке відбулося у Миколаєві минулої неділі.

Фото міськради Миколаєва
Фото міськради Миколаєва

Його учасники, а це близько двох тисяч людей, не лише засвідчили свою підтримку Сєнкевичу, а й проголосували за розпуск міської ради. «Ми зібралися тут не для того, щоб підтримати конкретну людину, ми прийшли сюди, щоб відстояти своє право вибирати. Адже тим, що відбулося, вам наплювали у душу, вашим бажанням знехтували", – сказав Сєнкевич, виступаючи перед вічем.

За його словами, за депутатів, які проголосували за його відставку, на виборах віддало голоси трохи більше 20 тисяч миколаївців. За нього ж у 2015 році проголосувало близько 80 тисяч. І це красномовно свідчить про вибір мешканців обласного центру.

Учасники віча одностайно проголосувати за звернення до Верховної Ради з проханням про розпуск миколаївської міської ради і підтвердили це своїми підписами.

Отож – далі буде.

Алла Мірошниченко, Миколаїв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-