На Покрову до Житомира доставлять пам’ятник  Олегу Ольжичу

На Покрову до Житомира доставлять пам’ятник Олегу Ольжичу

Укрінформ
На Покрову, 14 жовтня, до Житомира зі Львова доставлять пам’ятник ученому, українському політичному і громадському діячеві, поету Олегу Ольжичу
Як повідомляє Житомир.info, про це на виконкомі 4 жовтня розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.
«Ми чекаємо зі Львова пам’ятник Ольжичу. Десь 14 жовтня він повинен приїхати в  Житомир. Іще будуть проводитись роботи з встановлення цього пам’ятника. В Житомирі 27 жовтня проходитиме наукова конференція, присвячена Ольжичу, на яку з’їдуться  історики та учені з усієї України. Під цю дату ми й плануємо зробити відкриття пам’ятника Ольжичу і відкриття скверу», - підкреслив  Сухомлин.
Пам’ятник Олегу Ольжичу викликав дебати ще до його встановлення. По-перше, воно двічі переносилося. Його не встигли встановити до 110 річчя народження поета, яке святкували 21 липня, а потім до Дня Незалежності. По друге, автор Василь Фещенко був незадоволений  роботою львівських скульпторів, які, виконуючи замовлення  Житомирської міської ради, внесли свої зміни в модель памятника, зокрема змінили колір та пропорції скульптури.
Втручанням в авторський процес обурився і  екс-архітектор Житомира  Валерій Головатенко. У коментарі  він  написав,  що у львів'ян Ольжич схожий за пропорціями фігури на Дмитра Мєдвєдєва (голова уряду РФ – ред.).  
“Це результат недолугого втручання в творчий процес непрофесійних дилетантів. Є авторське право, яке в даній ситуації попране чиновниками і "общєствєнікамі". З високого, інтелігентного героя зробили студента в куцому піджачку!» - обурився Головатенко.
Про встановлення пам’ятника влада говорила з 2007 року, коли відзначалося 100-річчя від дня народження Олега Ольжича. 
Олег Ольжич (справжнє ім'я Олег Олександрович Кандиба) - український поет, політичний діяч, археолог. Син відомого українського поета Олександра Олеся.  Народився 21 липня 1907 року в Житомирі, загинув  10 червня 1944 року в  концтаборі  Заксенгаузен. Очолював культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів (1937) і Революційний трибунал ОУН (1939-1941). Заступник Голови ПУН та Голова ПУН на українських землях (з 05.1942), Голова ПУН ОУН (1944).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-