Море, сонце і... вино

Море, сонце і... вино

Укрінформ
На узбережжі Чорного моря на Миколаївщині сонце світить з квітня по жовтень - 150-160 днів

Перше, з чим асоціюється туристична Миколаївщина сьогодні, - це літній відпочинок на Чорному морі. Точніше - на узбережжі сонце світить з квітня по жовтень - 150-160 днів, середня температура повітря в цей період становить 26 градусів тепла. Але пік, звісно, припадає на липень-серпень, коли стовпчики на термометрі піднімаються до позначок 30-35 вище нуля у повітрі і 24-26 – у воді.

Тут справді є на вибір чимало місць, де можна відволіктися від праведних трудів. В області понад 200 оздоровчих закладів різного типу, які щорічно, за неофіційними даними, приймають до мільйона туристів.

І НА МОРІ ПОБУВАТИ, І ВИНО ПРОДЕГУСТУВАТИ

Найбільш популярним місцем є зона відпочинку Коблеве (у минулому - Троїцьке або Постове). Це селище, розташоване в Березанському районі за 80 км від Миколаєва. Тут відпочивають не тільки миколаївці та жителі інших областей України, а й гості з Молдови, Білорусі й інших країн.

Пляжі Коблевого розтяглася приблизно на сім кілометрів уздовж чорноморського узбережжя. Особливістю цього курортного місця є гармонійне поєднання ласкавого сонця, моря, аромату степових трав і наявність багаторічного соснового бору. Тут багато пансіонатів і баз відпочинку з різним ступенем комфорту. Однією з переваг Коблевого є відсутність промислової зони і приватного сектора.

Тутешні природні умови сприятливі для відпочинку з дітьми: тут досить пологе морське дно та море, яке швидко прогрівається. Неподалік курортної зони - Тилігульский лиман, відомий своїми лікувальними грязями, неповторною напівдикою природою, різномаїттям флори та фауни і солоністю води, що прирівнюється до океанської. Набір таких факторів робить це місце унікальним за кліматичними умовами.

На сьогодні Коблеве є суто рекреаційною зоною, але в планах обласної влади створити тут регіональний курорт. Щоб це був не просто відпочинок, а й повноцінне лікування. «Ми маємо в цій місцевості три потужні джерела цілющих грязей, нам гріх цим не скористатися. Якби це було в Ізраїлі, то тут би вже лікувалися люди з усього світу. У нас є вільна територія від села Українка до Коблевого. Ми можемо її освоювати з допомогою місцевої об’єднаної територіальної громади в співробітництві з регіональним ландшафтним парком Тилігульський. Інвестори обов’язково знайдуться», - розповідає начальник управління з питань молоді та туризму Миколаївської ОДА Олександр Максименко.

У Коблевому можна знайти чимало розваг і змістовно провести дозвілля: тут багато спортивних, дитячих, концертно-артистичних майданчиків, містечко атракціонів і луна-парк, щоденні дискотеки та шоу-караоке, численні бари та кафе, величезний вибір водних мотоциклів і велосипедів, прогулянки на катерах і яхтах. Звідси можна поїхати на екскурсію до Миколаєва, Одеси, на острів Березань, торкнутися античних руїн стародавньої Ольвії, відчути аромати степів Асканії Нової тощо. Любителям морської риболовлі запропонують ранкову ловлю.

Влітку тут відбувається багато фестивалів і концертів, які приваблюють учасників та відпочивальників із різних країн. У Коблевому є низка нічних клубів, куди щовечора поспішає не лише молодь, а й старші.

Тут розташований чудовий аквапарк, площа якого - понад 4 га. У ньому є 20 гірок і безліч різноманітних атракціонів, де можна - як у прямому, так і в переносному сенсі - зануритися у світ емоцій та адреналіну.

Але Коблеве – не тільки курортна зона, а й найвідоміший в Україні центр із замкнутим циклом виробництва вина. Це місце буквально оточене виноградниками. Розвитку місцевого виноробства сприяє сама природа: унікальний клімат, родючі ґрунти, близькість до моря та Тилігульського лиману. Ця місцевість, з її неповторним колоритом, природою і особливою атмосферою, народжує ту найтоншу ауру вина, яку називають його душею. Отож відпочинок у Коблевому буде неповним без дегустації місцевих вин на одному з провідних виноробних підприємств Причорномор'я - ВАТ "Коблево". Сюди можна приїхати на екскурсію і побачити весь процес виготовлення вин: від збору винограду до розливу в пляшки. Під час дегустації гостей навчать культурі та тонкощам правильного вживання цього благородного напою, пояснять, яке саме вино пасує до тієї чи іншої страви.

Відпочиваючи у Коблевому, залежно від планів і можливостей, туристи можуть обрати різні способи харчування. Перший і найпростіший варіант, якщо дозволяють кошти, купити повний пансіон, що включає в себе проживання на базі відпочинку та триразове харчування. Але попри те, що ціни на житло суттєво відрізняються, вартість триразового харчування в їдальнях і недорогих кафе по всьому Коблевому залишається десь у межах 90-130 гривень на одну людину. Тут можна замовити і дворазове харчування, або тільки обіди чи сніданки.

Ще один варіант - придбати лише проживання і харчуватися з ринку та магазинів, яких тут теж не бракує. Місцевим населенням освоєний широкий асортимент страв для задоволення відпочивальників: риба різних видів (смажена, солона, сушена), гостра корейська кухня (морква, соя, баклажани, перець), м'ясні та картопляні страви, овочеві салати, пельмені, вареники, коблевські вина і фрукти.

ПРО ФОРТЕЦЮ АЧІ-КАЛЕ І ЛЕГЕНДАРНИЙ ОСТРІВ БЕРЕЗАНЬ

За кілька кілометрів від Коблевого, в екологічно чистій місцевості, на пологих піщаних пляжах затишної бухти Чорного моря, є ще одна зона оздоровлення і відпочинку. Це селище Рибаківка.

Приємному і комфортному відпочинку тут сприяє розвинута рекреаційно-туристична інфраструктура. До послуг гостей розмаїття баз відпочинку, затишних ресторанів і кафе, магазинів і дискотек із сучасною анімацією для дорослих і дітей, кінотеатри, водні атракціони на березі моря.

З пляжів Рибаківки відкривається мальовничий краєвид на легендарний острів Березань (він же острів Борисфен, Буян, лейтенанта Шмідта). Щодня в літній туристичний сезон до острова організовуються морські прогулянки на катері з відвідуванням залишків військових укріплень, місця страти лейтенанта Шмідта і найдавнішого грецького поселення на території Північного Причорномор'я.

Неподалік від села Рибаківка є грязе-солеве озеро Тузли. Море, ліс, степ створюють в зоні відпочинку унікальний мікроклімат, який сприяє оздоровленню дихальної та серцево-судинної систем організму.

Ще одне улюблене багатьма місце відпочинку – Очаків. Це невелике затишне місто з давньою і багатою історією, що розкинулося в місці злиття Чорного моря і Дніпро-Бузького лиману. Ще в VI столітті до н.е. неподалік міста виникали грецькі поселення. Перша ж очаківська фортеця була споруджена в 1415 році Великим князем Литовським Вітовтом для захисту від татарських набігів. На місці литовського Дашіва в 1492 році кримським ханом Менглі-Гіреєм було засновано нову фортецю. Спочатку вона називалася Кара-Кермен (Чорна фортеця). Пізніше, на початку XVI століття, татари підпали під владу Туреччини і вона отримала назву на турецький лад Ачі-Кале. З часом ця назва трансформувалася в Очаків.

У 1626 році, за правління султана Мурада IV, фортеця була значно розширена — зведена кам'яна стіна, яка з'єднала стару цитадель з двома фортами - Пияле-паші і Хасан-паші. На той час у фортеці турки тримали десятитисячне військо. Але у 1669 році запорізькі козаки кошового отамана Івана Сірка зруйнували фортецю і звільнили 7 тисяч полонених. З історією Очакова пов'язане ім'я козацького ватажка Семена Палія — керівника вдалого набігу запорожців на Очаків у 1690 році.

У XVIII столітті після завершення низки російсько-турецьких воєн місто остаточно увійшло до складу Російської імперії.

«Докладніше про історію міста можна дізнатися, побувавши у виставкових залах військово-історичного музею ім. Суворова і побачити неперевершені морські пейзажі пензля Руфіна Судковського, представлені в художньому музеї його імені», - каже Максименко.

Сьогоднішній Очаків – це відомий кліматичний курорт із розвиненою туристичною та курортною інфраструктурою, багатими ресурсами мінеральних вод і лікувальних грязей. Гостей з радістю зустрічають більше сотні санаторно-курортних установ, теплі води моря і лиману, цілюще повітря, наповнене ароматами степових трав, піщані пляжі і мілководні затоки.

Тут також є аквапарк, розташований у мальовничих околицях Чорноморки, з мальовничим видом на море. Він займає площу 1800 квадратних метрів. Комплекс складається з безлічі, цікавих і захопливих водних атракціонів - гірки, басейни, дитячі атракціони та багато іншого. На території аквапарку також розташовані дитячий і великий каскадний басейни з водним баром. Тут кожен може знайти задоволення до душі.

Після анексії Росією українського Криму, Чорноморське узбережжя Миколаївщини отримало шанс стати здравницею не лише національного масштабу. Наразі для цього тут є головне – море, сонце і наповнене степовими пахощами повітря.

У наступній, останній миколаївській публікації у проекті «Сім днів у регіоні» ми розповімо про «миколаївські багами» - півострів Кінбурн, який зачаровує своєю первісною природою і досі зберігає таємниці цивілізацій, що населяли його з давніх-давен.

Алла Мірошниченко, Миколаїв

Фото Олександра Кремка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-