Активісти Буковини обурені висловами румунських політиків щодо

Активісти Буковини обурені висловами румунських політиків щодо "мовного утиску"

Укрінформ
Низка громадських організацій анонсували проведення 27 вересня біля Генконсульства Румунії в Чернівцях мітингу. 

Організатори мітингу хочуть закликати румунську сторону звернути увагу на дії, спрямовані на розхитування ситуації в області на національному грунті. Про це кореспонденту Укрінформу повідомив керівник ГО «Побратими України» в Чернівецькій області Сергій Качмарський.

«Мене обурює ганебна поведінка та принизливі вислови деяких румунських політиків стосовно «міфічного» утиску румуномовного населення на Буковині. Останнім часом усе більших обертів набирає непорозуміння навколо прийнятого Верховною Радою України Закону «Про освіту». Закон регулює питання використання державної української мови в процесі навчання, а не принижує та обмежує національні меншини, як це дехто намагається подати», - зазначає Качмарський.

Читайте також: Гриневич розчарована "освітнім" ультиматумом Угорщини

Спонукала місцевих активістів узятися за організацію анонсованого під румунським консульством мітингу так звана декларація щодо прав румунів в Україні, зачитана 20 серпня на конференції «Сторіччя об’єднання та Бессарабія» у парламенті Румунії низкою організацій, які утворили «Альянс сторіччя». Організатори мітингу, серед яких є також представники політичної сили "Національний Корпус", мають намір передати Генеральному консулу Румунії Елеонорі Молдован звернення, підписане низкою громадських організацій Буковини, якому йдеться про стурбованість чернівчан діями румунів, які втручаються у внутрішні справи України.

Качмарський підкреслює: суть проблеми, яку роздмухують недруги України, полягає в тому, що з 1 вересня 2018 року в початковій школі діти зможуть отримувати освіту національною мовою, паралельно вивчаючи державну мову, якою в Україні є українська. А з 5 класу діти навчатимуться державною мовою, а свою рідну мову вивчатимуть як окрему дисципліну. За його інформацією, на Буковині є понад 60 румуномовних шкіл, а українських шкіл в Румунії - лише одна.

Спілка «Побратими України» в Чернівецькій області об’єднує учасників бойових дій в АТО краю, є активною організацією, яка займає патріотичну позицію серед місцевих громадських організацій.

Фото: BukNews

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-