Франція вивчить можливості розвитку

Франція вивчить можливості розвитку "зеленої" енергетики в зоні ЧАЕС

Укрінформ
Франція виділить кошти на вивчення можливостей розвитку відновлювальної енергетики в Чорнобильській зоні відчуження.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України за результатами зустрічі глави Мінприроди Остапа Семерака з делегацією Сенату Французької Республіки.

За словами Семерака, рішення уряду Франції про виділення коштів на проведення першого техніко-економічного обрунтування щодо вивчення можливостей розвитку відновлювальної енергетики в зоні відчуження стане важливим інструментом для залучення інвестицій.

«Була підтримана наша ініціатива використати інфраструктурний потенціал зони відчуження для побудови нових об’єктів, які працюватимуть на користь українського суспільства. Підтвердження цього – рішення про проведення науково-технічного дослідження. І я дякую уряду Франції за підтримку проектів, спрямованих на розвиток відновлювальної енергетики в Україні. Ми відкриті та готові до співпраці», - сказав Семерак.

Читайте також: В Україні відбудеться перший арт-фестиваль, присвячений Чорнобилю

Міністр підкреслив, що Україна вже має досвід успішної співпраці з Францією в зоні відчуження. Саме французька компанія «Новарка» спільно з українськими підрядниками реалізувала безпрецедентний у світі проект - побудову нового безпечного конфайнменту над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Також сторони під час зустрічі обговорили можливість обміну досвідом між французькими та українськими фахівцями-енергетиками, зазначається в повідомленні.

«Українські енергетики користуються нормативами ще старої доби енергетики, які в сучасному світі є доволі застарілими. І досвід французьких фахівців, які мають доступ до сучасних європейських енергетичних мереж, де інтенсивно задіяні сонячні електростанції, для нас надзвичайно корисний», - зазначив Семерак.

Крім того, міністр відзначив, що на останньому засіданні Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття» всі країни-донори та ЄБРР високо і позитивно оцінили ті процеси, які спрямовані на перетворення зони відчуження на екологічно безпечну територію.

Також міністр зазначив, що зона відчуження становить великий інтерес для світового наукового співтовариства і сьогодні державою зняті всі обмеження щодо проведення наукових досліджень у зоні відчуження вченими з інших країн світу.

Крім того, Семерак поінформував, що французькі парламентарії стурбовані негативними екологічними наслідками бойових дій на сході України, тому повністю підтримали запровадження екологічного моніторингу на цих територіях за участю міжнародних експертів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-