Справа про збитий Іл-76: суд над ватажками

Справа про збитий Іл-76: суд над ватажками "ЛНР" почнеться 12 вересня

Укрінформ
Через збитий у Луганському аеропорту літак Іл-76 з українськими військовими заочно судитимуть ватажків угруповання "ЛНР": засідання призначене на 12 вересня в Бабушкінському райсуді Дніпра.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"За даними суду, справу розглядатиме колегія із трьох суддів - Наталія Карягіна, Лариса Татарчук, Світлана Марущак. …Родичі загиблих українських військовослужбовців звернулись до громадськості з проханням тримати в полі уваги цей судовий процесс", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, сестра загиблого в Іл-76 десантника Іллі Гайдука Іляна Віскаліна зауважила, що існує ймовірність того, що через нове самовідведення суддів розгляд справи може затягнутись.

"Потрібен розголос і підтримка всіх небайдужих, бо вже вдруге планується самовідвід суддів, що є фактично затягуванням справи", - заявила сестра загиблого військового.

Як повідомлялося, 20 липня у Дніпрі через самовідвід суддів не відбулось судове засідання у справі за обвинуваченням ватажків угруповання "ЛНР" - Ігоря Плотницького та двох командирів незаконних збройних формувань Олександра Гурєєва і Андрія Патрушева - через збитий 2014 року літак Іл-76 із 49 українськими військовослужбовцями на борту.

Захист потерпілих - родичів загиблих - заявив про затягування процесу.

У січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти ватажків "ЛНР" у справі збитого літака Іл-76. Дії цих осіб кваліфіковано як терористичний акт (частина 3 статті 258 Кримінального кодексу України).

Читайте також: Ватажок "ЛНР" звинуватив Захарченка у крадіжці російських грошей

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався інший судовий процес у справі про загибель українських військовослужбовців у літаку Іл-76. На лаві підсудних була одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії очолював штаб антитерористичної операції. Його обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків). Суд присудив йому 7 років ув'язнення, однак генерал подав на апеляцію.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-